A.Vogel Blog

Taal/Langue

0 artikelen in winkelwagentje

 

A.Vogel Blog

Je cholesterol verlagen? Maak komaf met deze 5 slechte gewoontes!

door Marina Cluysen, op 8 juli 2017, Voeding
0

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

cholesterol verlagen

Iedereen maakt zich wel eens zorgen om z’n cholesterol. Te veel (slechte!) cholesterol is immers niet goed voor je. Het is een stille killer die ongemerkt schade aanricht in je lichaam. Bang dat je te veel cholesterol hebt? Door komaf te maken met deze 5 ongezonde gewoontes, kan je ook in 1x je cholesterol verlagen.

Het grote probleem met cholesterol? De meeste mensen hebben geen flauw benul van wat hun cholesterolwaardes zijn. En dat maakt het makkelijk om te negeren. We weten wel dat we niet te vet mogen eten en dat bepaalde voedingsmiddelen onze slechte cholesterol verhogen, maar het blijft toch een beetje een ‘ver-van-mijn-bed-show’.

Vooral slanke mensen zijn doorgaans helemaal niet bezig met hun cholesterol. Want: te veel cholesterol is iets dat alleen bij dikke mensen voorkomt. Toch?! Helaas, pindakaas! Ook slanke mensen kunnen teveel slechte cholesterol hebben.

Te hoge cholesterol: een welvaartsziekte

We leven tegenwoordig in een maatschappij met als motto: ‘Meer, meer, meer!’. En dat gaat eigenlijk op voor zowat alles: kleren, auto’s, eten en drinken. Bovendien worden we dagdagelijks gebombardeerd met keuzes. De ene al gezonder dan de andere… . En dat is niet het enige probleem. We proberen ook nog eens steeds meer balletjes omhoog te houden. Full-time werken, sporten, een huishouden, een fijn sociaal leven en zorgen voor voldoende qualitytime met je partner? Geen probleem, dat doen we wel eventjes ;). Of dat denken we dan toch.

Om beter om te kunnen gaan met alle (keuze)stress die onze huidige maatschappij met zich meebrengt, gunnen we onszelf (liefst zo vaak mogelijk) makkelijke keuzes. We kiezen bijvoorbeeld voor de goedkoopste optie. Of de snelste optie. Zo is het goedkoper en sneller om een kant-en-klaar maaltijd uit de supermarkt te eten dan zelf een hele maaltijd te bereiden. En het is makkelijker om een voetbalmatch op televisie te kijken dan om zelf daadwerkelijk een match te spelen.

En natuurlijk mag dat ook! Om alles gebolwerkt te krijgen, moet je het jezelf gemakkelijk maken. Af en toe dan toch! Maar dat is net weer het probleem: slechte gewoontes (zoals weinig sporten en luie kant-en-klaarmaaltijden) smaken doorgaans naar meer. Ze zijn zo makkelijk, goedkoop, … en stressvrij dat ze verslavend werken. En vervolgens word je over 20 jaar wakker met sluimerende gezondheidsklachten. Ooit moet je immers de tol betalen. En die tol is bij veel mensen: een te hoge cholesterol.

Wat is cholesterol?

Cholesterol is een belangrijke bouwstof voor cellen, gal en vitamine D, en wordt aangemaakt door de lever met behulp van verzadigde vetten. Het is een vetachtige stof die nodig is voor de bouw van celwanden in je lichaam.

Slechte én goede cholesterol

Veel mensen denken dat cholesterol per definitie slecht is. Niets is minder waar! Er is een groot verschil tussen goede en slechte cholesterol. Een hoge waarde van goede cholesterol is positief. Bij een hoger cijfer van slechte cholesterol moet je echter opletten. Het verhoogt namelijk de kans op hartklachten en aderverkalking. De ideale waarde ligt onder 200 mg/dl. Hierbij ligt de goede cholesterol (HDL) best boven 40 mg/dl en de slechte (LDL) onder 100 mg/dl.

Je cholesterol verlagen? Maak komaf met deze 5 slechte gewoontes!

te hoge cholesterol - cholesterol verlagen

1. Te weinig bewegen

Beweging is de meest efficiënte manier om komaf te maken met slechte cholesterol. Bovendien heeft beweging ook een positief effect op je hart en bloedvaten (die het sowieso zwaar te verduren krijgen als je veel slechte cholesterol hebt). En je hoeft heus niet als een gek aan het sporten te slaan: dagelijks 30 minuutjes joggen, wandelen of fietsen volstaat al.

2. Roken

Roken is nergens goed voor. En al helemaal niet voor je cholesterol. Bepaalde chemicaliën in sigaretten halen de goede cholesterolwaardes in je bloed naar omlaag en verhogen de slechte cholesterol. Bovendien heeft roken een negatieve impact op je hart en bloedvaten waardoor het dubbel slecht is voor je.

3. Te veel zwaar bewerkt voedsel eten

Voeding die zwaar bewerkt is, zoals worst, harde kazen en kant-en-klaarmaaltijden bevatten doorgaans veel verzadigde vetten. En verzadigde vetten zijn dé grote boosdoeners als het aankomt op slechte cholesterol.

4. Te weinig vezels eten

Eet jij weinig vezels? Dan is de kans groot dat je last hebt van veel slechte cholesterol. Vezels verminderen immers de aanwezigheid van slechte cholesterol.

Je vindt ze in zaden, granen, noten, bonen, groenten, fruit, …. .

5. Te veel alcohol drinken

Een glas wijn is niet per se ongezond (daarover lees je meer in dit artikel over de gevolgen van alcohol voor je gezondheid). Maar als je meerdere glazen alcohol per dag drinkt, heeft dat wél een effect op je cholesterollevels. Alcohol doet de hoeveelheid slechte cholesterol immers toenemen.

cholesterol verlagen - stoppen met alcohol

Cholesterol verlagen met hulp uit de natuur

Allisan van A.Vogelcholesterol-knoflook-allisan is een sterk geconcentreerd en gestandaardiseerd knoflookpreparaat dat geen knoflookgeur achterlaat. Het is goed voor de bloeddruk en heeft een positieve invloed op de cholesterol. Twee dragees per dag zijn voldoende om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 4000 mg te bereiken.

Allisan bevat de twee voornaamste werkzame stoffen van knoflook: allinase en alliine. Zij zijn bovendien gestandaardiseerd én bevinden zich gescheiden in de dragee. Daardoor komen de stoffen pas met elkaar in contact ín je lichaam, waarna ze worden omgezet in allicine. Hierdoor is de invloed van Allisan dragees vele malen krachtiger dan bij knoflookpreparaten waarin deze scheiding niet wordt toegepast.

De link tussen je lever en (slechte) cholesterol

Cholesterol wordt geproduceerd door je lever. Je lever produceert zo’n 4/5e van alle cholesterol in je lichaam. Je lever zorgt ervoor dat deze cholesterol rondgebracht wordt in je lichaam, want je lichaam heeft (goede) cholesterol nodig om optimaal te functioneren. De goede cholesterol (HDL) die je lever produceert, zorgt ervoor dat vetstoffen uit de organen verwijderd worden en teruggebracht worden naar de lever (ter eliminatie). Maar ook de slechte cholesterol (LDL) gaat dus rond in je lichaam. Deze gaat zich bovendien ophopen in je lichaam.

Aangezien je lever zo’n grote rol speelt in de productie van cholesterol, is het een goed idee om je lever extra te ondersteunen als je je cholesterollevels onder controle wilt houden. In dit artikel lees je hoe je je lever kan detoxen in 72 uur, zodat hij er weer volop tegenaan kan :-).

0

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Jouw reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een *

Reacties

 • Guido Knockaert, 198 dagen geleden

  Te hoge cholesterol

  • Marina Cluysen , 196 dagen geleden

   Dag Guido. Zodra een te hoog cholesterolgehalte geconstateerd is, kan je starten met gezonde voeding en meer bewegen. Dit zal al een zeer gunstige invloed hebben. Is dat niet voldoende, neem dan een natuurlijk middel in zoals een knoflookpreparaat of rode gistrijst. Helpt dat ook niet voldoende (dat kan als het erfelijk is, en je al van op jonge leeftijd last hebt ermee), kan je best innemen wat de dokter aangeeft en dit combineren met een Q10 supplement om spier-en gewrichtspijnen te voorkomen. UIteraard is het ook dan nog best om gezond te eten en meer te bewegen.

 • Capon Jean pierre, 198 dagen geleden

  Cholesterol. Wat zou ik best nemen ik moet nu een pijltje daags nemen van de dokter wat raad jullie ik aan

  Ik heb ook wat van begin van catarac
  Moet ik dat onmiddellijk weg doen of heeft jullie daar iets voor dat ge in u ogen kan doe
  Dank jullie voor nieuws dat ik zal krijgen

  • Marina Cluysen , 196 dagen geleden

   Dag Jean-Pierre. Je kan kiezen voor de medicatie van de dokter. Neem dan ook een Q10 pilletje erbij in. Of je kan kiezen voor een natuurlijk middel zoals A.Vogel Allisan, een knoflookpilletje dat de goede cholesterol doet stijgen en het totaal cholesterol doet dalen. Ook met rode gistrijst kan je goede resultaten verkrijgen. Kies een betrouwbaar merk (bvb Mannavital). Voor je cataract: er bestaat helaas geen pilletje of druppeltje waardoor cataract zal verdwijnen. Je kan het proces wel vertragen met gezonde voeding, voldoende beweging en ook oogspieroefeningen kunnen je ogen langer gezond houden. De circulatie in je ogen verbetert daardoor en zo blijven je ogen langer in goede conditie. Tegen droge ogen of geïrriteerde ogen kan je wel A.Vogel Oogdruppels intensief (of de A.Vogel Oogampullen) gebruiken.

 • Jacqueline, 198 dagen geleden

  Ik ben moeten stoppen met de medicatie voor te hoge cholesterol wegens spier en gewrichtspijnen, kan dat????Wat moet ik nemen nu?

  • Lambert Johny, 197 dagen geleden

   dag mevrouw,ik kreeg ook altijd krampen van de pillen die de cholesterol verlagen
   dit komt omdat dat medicijn ook uwe calcium verlaag waardoor u krampen kijgt
   ik neem nu dagelijks één pil METARELAX en gelooft het of niet ik heb geen krampen meer gekregen sinds ik metarelax inneem ik neem Crestor voor mijne cholesterol grts

   • Marina Cluysen , 196 dagen geleden

    Dag Johny, je hebt gelijk want in Metarelax zit ook magnesium. En magnesium helpt goed om krampen te voorkomen.

  • Viv, 197 dagen geleden

   Rode rijst is om cholesterol te verlagen …helpt zeker ..

   • Marina Cluysen , 196 dagen geleden

    Dag Viv. Rode gist rijst staat inderdaad bekend als natuurlijk middel dat hoge cholesterol kan helpen verlagen. Het is een natuurlijk statine dat ontstaat uit het fermenteren van rode rijst. Daarbij ontstaat het statine Monacoline K dat de slechte cholesterol kan doen dalen. Best is om je huisarts op de hoogte te brengen dat je dit inneemt omdat het een interactie kan hebben met andere medicatie die je misschien ook (ooit) moet nemen. Bij hoge dosissen van rode gistrijst neemt men best ook Q10 in omdat dan ook wel spierpijnen kunnen ontstaan.

  • Marina Cluysen , 196 dagen geleden

   Dag Jacqueline. Inderdaad, dat kan. Veel medicatie tegen hoge cholesterol veroorzaakt na een tijdje zware spier-en gewrichtspijnen. Je kan dat tegengaan door Q10 pilletjes erbij in te nemen. Het lichaam maakt normaal gezien zelf voldoende Q10 aan maar als je statines (= cholesterolremmers) neemt, remmen die ook de productie van Q10 door het lichaam zelf, af. Q10 staat net voor de aanmaak van energie in de (spier)cellen.Vandaar door een tekort aan Q10 veel vermoeidheid en spier-en gewrichtspijnen. Dat kan je dus verbeteren door ook Q10 in te gaan nemen (beter 2x daags een lage dosis dan in één keer een hogere dosis). Vraag een goed product aan je apotheker.

 • De raedt, 198 dagen geleden

  Goed zp

 • De raedt, 198 dagen geleden

  Goed zo.laat maar komen

 • Bea Walraet, 196 dagen geleden

  goede artikels en altijd nuttige tips! Doe zo verder!

 • claes anne-marie, 194 dagen geleden

  niet gezond vet (kokosolie, olijfolie,avocado, boter, noten(olie)) maar SUIKER zet om in slecht vet…maar dat weten weinig mensen

 • Raymond Brantz, 158 dagen geleden

  Ik heb een volgens de bloed annaliese volgens de huisarts min huiarts een vrij normale colesterol waarde.Maar hij geeft mij de twee waardev niet.De dokter heeft een drukke practijd.

 • More in Voeding
  Ongezonde voedingsmiddelen
  Deze 5 ongezonde voedingsmiddelen zijn eigenlijk goed voor je!

  Frietjes. IJsjes. Snoep. Frisdrank. Pasta. Sommige voedingsmiddelen staan op de ‘de zwarte lijst’. Zij hebben ooit de stempel ‘ongezond’ gekregen...

  Close