A.Vogel Blog

Taal/Langue

0 artikelen in winkelwagentje

 

A.Vogel Blog

Intieme verzorging voor een gezonde vagina

door Marina Cluysen, op 12 februari 2017, Tips van de herboriste

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

intieme verzorging

Een goede hygiëne is erg belangrijk. We weten dan ook allemaal hoe we onze tanden moeten poetsen en hoe we best onze haren en lichaam wassen. De intieme hygiëne is vaak minder bekend terrein. Wel of niet met zeep wassen? Hoe vaak moet je jezelf down under wassen? En is een vaginale deodorant een goed idee? Velen moeten het antwoord schuldig blijven. Jij ook? Ontdek dan hier alles over een intieme verzorging voor een gezonde vagina!

We geven met z’n allen jaarlijks miljoenen uit aan verzorgingsproducten, shampoo, deodorant, … Iedereen wilt er op z’n best uitzien én lekker ruiken. De Belg zou volgens het Nieuwsblad zelfs zo’n 4 uur per week doorbrengen in de badkamer. Wat we daar doen? Tanden poetsen, haren wassen, douchen, … . Eén zaak wordt echter vaak verwaarloosd: onze intieme hygiëne. Niet slim, want een goede intieme verzorging is noodzakelijk om je vagina in topconditie te houden. Maar wat houdt dat eigenlijk in?

Een gezonde vagina

Elke vrouw heeft een vaginale flora. Dit is een uitgebalanceerd ecosysteem, vergelijkbaar met de darmflora en mondflora. Het is een systeem van bacteriën en schimmels in de vagina dat de slijmvliezen beschermt en zo je vagina gezond houdt.

Wanneer dit ecosysteem uit evenwicht raakt, kan je last krijgen van allerlei vaginale klachten, zoals vaginale jeuk, een onaangenaam geurende vagina, een branderig gevoel in de vagina, … .

De belangrijkste oorzaken van een verstoorde vaginale flora zijn:

 • Hormonale veranderingen, zoals de overgang;
 • Hygiëne;
 • Ziekte;
 • Medicijnen of ingrepen;
 • Bevalling.

Daarnaast kan ook een foutieve of gebrekkige intieme verzorging het natuurlijke evenwicht in je vagina verstoren.

intieme verzorging-intieme hygiene

Witte vloed en vaginale afscheiding

Witte vloed of vaginale afscheiding is een troebel of helder vocht dat uit de schede lekt. De vaginale afscheiding houdt de schede vochtig en zorgt voor een natuurlijke bescherming tegen ziektekiemen. Vaginale afscheiding hoort dus bij een gezonde vagina.

intieme verzorging - multigyn actigel-vaginale jeukZolang de afscheiding helder en vrijwel kleurloos is (zoals het wit van een rauw ei) hoef je niet ongerust te zijn. Soms is er echter abnormaal veel afscheiding of wijkt de kleur af (van wit tot geel, bruin of groen), irriteert en jeukt het. Soms ruikt het ook niet fris. Dit zijn stuk voor stuk symptomen van een disbalans in de vaginale flora. Met een goede intieme verzorging (zie hieronder) kan je de vaginale flora terug in evenwicht brengen. Een product zoals Multi-Gyn Actigel kan hierbij extra ondersteuning bieden. Deze gel bevat plantaardige extracten die de vaginale flora optimaliseren en schadelijke bacteriën op een natuurlijke wijze neutraliseren.

Multi-Gyn ActiGel behandelt niet alleen bacteriële vaginale ongemakken, maar verlicht ook de symptomen die ermee gepaard gaan en voorkomt dat het probleem terugkeert.

Zie je na enkele dagen geen verbetering? Dan is er meer aan de hand en maak je best een afspraak met je huisarts.

Intieme verzorging voor een gezonde vagina

Om je vagina in topconditie te houden, is het noodzakelijk dat je rekening houdt met onderstaande tips voor een goede intieme hygiëne.

1. Was je vagina éénmaal per dag. Dit doe je enkel met lauw water! Je vagina beschikt namelijk over een zelfreinigend mechanisme dat zeep overbodig maakt. Meer zelfs: zeep verstoort de natuurlijke zuurtegraad van je vagina waardoor de vaginale flora uit evenwicht raken.

2. Maak nooit gebruik van vaginale deodoranten! Veel vrouwen schamen zich over de geur van hun vagina. Uiteraard ruikt het “daarbeneden” niet naar rozenblaadjes, maar de discrete geur van een gezonde vagina is echt niets om je over te schamen. Meer zelfs: het gebruik van vaginale deodorant kan er net voor zorgen dat je vagina gaat stinken doordat deze het natuurlijke evenwicht verstoort. Ook maandverband of toiletpapier met een geurtje kan je maar beter vermijden.

Ruikt jouw vagina écht niet fris? Dan is er waarschijnlijk meer aan de hand en is de kans groot dat je last hebt van een vaginale schimmelinfectie. Lees hier onze tips om een vaginale schimmelinfectie te behandelen.

3. Ook in het kleinste kamertje kan je werk maken van je intieme verzorging. Na een toiletbezoekje is het namelijk erg belangrijk dat je van voor naar achteren veegt tijdens het schoonvegen. Anders krijgen bacteriën van je anus vrij spel en kunnen zij de vaginale flora verstoren.

4. Plunder de onderbroekenlade van je oma! Een onderbroek mag immers niet te strak zitten en moet gemaakt zijn van ademende, natuurlijke materialen. Lang leve oma-onderbroeken! Weg met strakke strings, tanga’s en hipsters (we hebben het over een bepaald type onderbroek voor alle duidelijkheid :-)!) uit synthetische materialen. Zij irriteren je vagina namelijk waardoor er kleine scheurtjes in de huid kunnen ontstaan. Daarnaast zorgen ze ervoor dat je meer gaat zweten beneden waardoor je ook meer kans hebt op een vaginale infectie.

Een oma-onderbroek is misschien een tikkeltje minder sexy, maar een vaginale schimmelinfectie is ook niet meteen iets om mee uit te pakken in bed :-)!

intieme verzorging tips

5. Na het ontharen van je intieme zone kan je last krijgen van huidirritatie en jeuk. Maak daarom gebruik van een kalmerende crème of spray om dit te voorkomen. intieme verzorging-multigyn intiskinMulti-Gyn IntiSkin is een spray die jeuk en irritatie van de huid rond de vagina verlicht (bijvoorbeeld na het scheren). De spray is gebaseerd op natuurlijke ingrediënten, is verzachtend en geeft een fris gevoel.

6. Vervang inlegkruisjes en maandverband meermaals per dag. We zien dat veel vrouwen dit bij een maandverband meer vanzelfsprekend vinden dan bij een inlegkruisje. Geen van beiden zijn echter gemaakt om de hele dag door gebruikt te worden. Ze beletten immers dat je huid goed kan ademen en kunnen voor irritatie zorgen als je ze langdurig draagt. Elke 3 à 4 uur zou je een inlegkruisje of maandverband moeten vervangen.

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Jouw reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een *

Reacties

 • L.Van Hinderdael Mw, 245 dagen geleden

  Dit is een zeer nuttige publicatie ! Dankuwel !!!

 • saman bonita, 245 dagen geleden

  halloo heel erg leerrijk hr net iets voor mij toen ik met zo een probleem han dank u wel voor uw tips

 • callez, 245 dagen geleden

  Mijn eigen lichaam heeft mij dit in de loop der jaren bijgebracht. Alles klopt! Ik ben een natuurmens zeker 🙂

  • Marina Cluysen , 243 dagen geleden

   We zouden met z’n allen beter moeten luisteren naar ons eigen lichaam. Jij als rasecht natuurmens, hebt dat al helemaal door ;-)!

 • I. Kongs, 244 dagen geleden

  Nuttig te weten dat we zeep best achterwege laten.

 • Ria Danel, 244 dagen geleden

  Goed om te weten,bedankt voor de informatie ☺

 • Jacqueline Rauwoens, 243 dagen geleden

  Heel nuttig dat we best geen zeep gebruiken. Bedankt

 • Marina Cluysen , 241 dagen geleden

  Dag Mevrouw Vermeersch. Vaginale jeuk kan verschillende oorzaken hebben. Indien het enkel uitwendig is en gewone irritatie is, kan Multi-Gyn Intiskin spray al goed helpen. Gaat het over een schimmel of infectie, dan zijn er weer andere producten die goed kunnen helpen. Lees daarvoor eens het dossier over vaginale klachten en de bijpassende producten op http://www.avogel.be Heb je nog vragen? Stel ze gerust.

 • More in Tips van de herboriste
  goede voornemens
  5 goede voornemens die de wereld beter maken!

  Velen onder ons maken elk jaar opnieuw goede voornemens rond de jaarwisseling. Een mooi gebaar, want het is een moment...

  Close