A.Vogel Blog

Taal/Langue

0 artikelen in winkelwagentje

 

A.Vogel Blog

Het geheim van slanke mensen

door Marina Cluysen, op 27 december 2016, Voeding

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Het geheim van slanke mensen

Wat is toch het geheim van slanke mensen? Dat is dé hamvraag. Niet alleen voor de wetenschap, maar vooral voor iedereen met een kilootje teveel. Hoe blijven die slanke mensen toch zo slank? Zijn het de genen? Doen ze iets anders met hun voeding? Hebben ze een geheime toverformule zoals K(oek)jes x T(aart)=S(lank) in het kwadraat? Als je probeert af te vallen zou je een moord begaan voor een toverpil die voor eens en altijd het overtollige vet als sneeuw voor de zon laat verdwijnen. Maar helaas: de vetcode is nog niet gekraakt. Wel valt het op dat slanke mensen een aantal overeenkomsten en gewoonten hebben die kunnen verklaren waarom ze zo slank zijn en blijven. We zetten de 5 belangrijkste hier voor je op een rij.

1. Slanke mensen diëten niet

“Nee duhhh, dat hebben ze ook helemaal niet nodig!” hoor ik je denken. Dat klopt ook wel. Maar het gaat vooral om het feit dat ze niet stilstaan bij wat ze allemaal in hun mond stoppen. Ze nemen echt weleens een gebakje of wat lekkers. Maar ze staan daar verder niet bij stil. Hoe anders is dat als je op dieet gaat: je maakt goede voornemens en doet alle koeken en snoep de deur uit. In je koelkast pronken alleen groenten, fruit en andere gezonde kost.

Allemaal goed en wel natuurlijk, maar door jezelf op een strikt dieet te zetten, gaan je hersens meteen in verzet. Wat?! denken ze, mag ik nu ineens die chocoladereep niet meer? Dat zullen we nog weleens zien! Met als gevolg dat je ondanks de nodige wilskracht vroeg of laat zwicht en dan ook meteen doorslaat.  Als je jezelf niets ontzegt en over het algemeen gewoon gezond eet, dan is de kans op (vr)eetbuien veel kleiner. Gematigdheid, kleine stappen en ruimte voor “zondigen” brengen je sneller en dichter bij je streefgewicht dan welk dieet ook.

2. Slanke mensen bewegen meer

Het geheim van slanke mensen - beweging

Sommige mensen zijn van nature veel beweeglijker dan anderen. Dat zit hem in de kleine dingen. Ze praten bijvoorbeeld meer met hun handen, nemen makkelijker de trap dan de lift en lopen liever een rondje in de lunchpauze dan dat ze op kantoor zitten. Ze bezitten een natuurlijke bewegingsdrang. Al die kleine beetje tellen al snel op, waardoor ze elke dag aanzienlijk meer calorieën verbranden.

Zoek elke dag naar mini manieren waarop je meer kan bewegen. Je auto wat verder parkeren, een sprintje trekken voor de trein ook al ben je op tijd, enkele kniebuigingen terwijl je aan het koken bent, een paar keer de trap op en af lopen, … Kleine moeite, groot resultaat.

3. Slanke mensen eten langzamer en stoppen als ze vol zitten

Ook weer zo’n inkoppertje, maar onderschat hem niet. Stoppen wanneer je vol zit of blijven door eten tot je bord leeg is, maakt een groot verschil. Wist je namelijk dat als je gaat eten, je hersenen pas na twintig minuten een seintje krijgen of je maag vol zit of niet? Schrok je je maaltijd naar binnen, dan is de kans groot dat je veel meer eet dan je daadwerkelijk nodig hebt. Weer in contact komen met je verzadigingsreflex is 1 van de beste dingen die je kunt doen om je gewicht te beheersen. Dus eet langzaam, leg je mes en vork regelmatig neer, eet van kleine borden en zet de pannen niet op tafel. En stop wanneer je vol zit; je zult zien dat je ook toekomt met een veel kleinere portie.

4. Slanke mensen bereiden de meeste maaltijden zelf

Het geheim van slanke mensen - verse maaltijden

Kook je vaak met pakjes en zakjes en kies je voor kant en klare sauzen? Komt je lunch regelmatig uit het bedrijfsrestaurant, ken je het aanbod bij het tankstation op je duimpje en kunnen ze in de frituur je vaste bestelling probleemloos aanvullen? Grote kans dat je op die manier flink wat suiker en overtollige calorieën binnenkrijgt. Vergelijk jouw eigen lunchtrommeltje maar eens met dat van je slanke collega. Hoogstwaarschijnlijk heeft die elke dag een degelijk, zelfgevuld broodtrommeltje bij zich met daarin een gezonde lekkernij. Vreselijk saai, maar daardoor loopt deze collega wel minder kans op een aanvaring met de snoepautomaat. Neem de controle over wat je binnenkrijgt en maak het gros van je maaltijden zelf. Op internet vind je talloze tips over het zogenaamde ‘preppen’ van je eten.

5. Slanke mensen maken tijd voor voldoende ontspanning

Wat komt er op de laatste plaats als je gestrest bent en de deadlines je om de oren vliegen? Helaas vaak je voeding. In plaats van een verse maaltijd te bereiden, ben je in tijden van stress vaak geneigd even snel wat in elkaar te flansen of iets te halen. De stresshormonen laten je ook nog eens snakken naar snelle suikers en zoute, krakerige snacks. Slanke mensen besteden steeds aandacht aan hun maaltijden en nemen altijd de tijd om verse, gezonde voeding te bereiden. Volg hun voorbeeld en maak je maaltijden ook bij stress een prioriteit. Of beter nog: geef stress geen kans en las voldoende tijd in voor ontspanning!

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Jouw reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een *

Reacties

 • Jen, 395 dagen geleden

  Wat hier staat over slanke mensen klopt helemaal. Ik hoop nog steeds dat er wel eens een kilootje of vier bijkomt.’ Wacht tot je wat ouder bent dan gooien ze de kilo’s er wel aan.’ Dat hoor ik al jaren zeggen. Ik ben nu reeds 62 en tevergeefs. Misschien moet ik toch eens wat meer stil zitten?
  Aan alle mensen die denken of weten dat ze te dik zijn wil ik toch graag zeggen ‘ als er wat meer vlees aan zit maakt het een mens toch mooier.

  • Marina , 395 dagen geleden

   Dag Jen, leuk dat je reageert. Een opstekertje voor velen die zichzelf net iets de dik vinden.

 • Hubert Vanleenhove, 364 dagen geleden

  Graag meer info o er gezo
  Eten en afsla
  Ne

  • Marina Cluysen , 363 dagen geleden

   Dag Hubert, op onze website http://www.avogel.be vind je talloze tips en ook recepten voor gezonde maaltijden. Binnenkort start de lenteweek. Tijdens die week krijg je elke dag gratis tips en recepten voor gezonde voeding in je mailbox. Hou onze website in het oog en schrijf je hier ook eens voor in. Succes!

 • Peetersodette , 172 dagen geleden

  Alles overvoeding en verlageren

 • More in Voeding
  lichaamstype
  Dikke kont? Lekker gezond! Wat zegt jouw lichaamstype over je gezondheid?

  Je hebt ze waarschijnlijk al meermaals verwenst. Bij momenten gehaat zelfs. Ik heb het over je billen. Vrouwen met een...

  Close