A.Vogel Blog

Taal/Langue

0 artikelen in winkelwagentje

 

A.Vogel Blog

Het gebroken hart syndroom: mythe of realiteit?

door Marina Cluysen, op 11 februari 2017, Stress
0

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

cœur brisé

Een gebroken hart heeft iedereen al wel eens overgehouden aan een stukgelopen relatie. Figuurlijk dan toch. Of bestaat er echt zoiets als het “gebroken hart syndroom”? M.a.w. kan je hart echt breken door liefdesverdriet? Tijd om dat eens uit te zoeken, met Valentijn om de hoek :-)!

Je herinnert je het misschien nog alsof het gisteren was: de dag waarop je eerste relatie stukliep. Het verdriet dat je toen voelde, leek op dat moment onoverkomelijk. Je hart lag aan diggelen, gebroken in duizend stukjes… Je eerste kennismaking met een gebroken hart was een feit.

Op dat moment leerde je de échte waarde kennen van liters roomijs en een schouder om op uit te huilen. De gouden combinatie om een gebroken hart stilletjes aan terug te helen. Twee levenslessen in 1 klap: sommige relaties zijn niet voor eeuwig… en een gebroken hart gelukkig ook niet! Bovendien is het alleen maar een uitdrukking. Je hart kan niet echt breken… Toch?! Tijd om dat eens uit te zoeken, met Valentijn om de hoek :-).

Een gebroken hart: kan het echt?

Ja. Sommige mensen kunnen echt een gebroken hart krijgen. Dit ontstaat doorgaans onder invloed van grote stress of angst, waardoor een grote hoeveelheid adrenaline en noradrenaline in je bloed vrijkomt. Deze hormonen zorgen ervoor dat je hartslag en bloeddruk heel snel verhogen en doen je hart ook sterker samentrekken. Wanneer je hart onvoldoende sterk is, kan het gebeuren dat hierdoor een verlammend effect op je hartspier optreedt. De angst slaat je in dat geval letterlijk om het hart en veroorzaakt hartfalen.

gebroken hart

Een gebroken hart door liefdesverdriet?

Liefdesverdriet kan zo’n extreme bron van stress of angst vormen, dat het een gebroken hart kan veroorzaken. Onder invloed van plots en immens verdriet ervaar je namelijk grote stress of angst. Je kan dus zeker sterven van liefdesverdriet.

Doorgaans is er echter geen sprake van het ‘gebroken hart syndroom’ wanneer we zeggen dat iemand gestorven is van verdriet. Want bij een gebroken hart in de medische zin treedt het hartfalen bijna onmiddellijk op. Zeer zeldzaam! De mildere vorm, waarbij je echt fysiek hartpijn ervaart, komt wel vaker voor. Dokters spreken dan trouwens niet van een ‘gebroken hart’ maar van ‘stress-induced cardiomyopathy’: een hartspierziekte onder invloed van stress.

Wat is het gebroken hart syndroom?

gebroken hart syndroom-symptomen

Om even samen te vatten. Bij het gebroken hart syndroom is er sprake van een eerder zeldzame hartspierziekte. De oorzaak van het gebroken hart syndroom ligt bij stress en angst. Onder invloed van deze gevoelens, produceert je lichaam plots een heel grote hoeveelheid adrenaline en noradrenaline. Het hart van sommige mensen is niet bestand tegen deze sterke hormoonschommeling, waardoor de hartspier zelf acuut verzwakt. Bijgevolg treedt er een hartfalen op.

Bij de mildere vorm van het gebroken hart syndroom is er geen sprake van hartfalen. Als je hen zou onderzoeken, zou je merken dat zij ongeveer dezelfde symptomen vertonen als iemand met een hartinfarct: pijn in de borststreek, een afwijkend hartfilmpje, bloedwaardes die wijzen op een infarct, … . Maar de kransslagaders zijn open, waar deze bij een hartinfarct dicht zitten. Die open kransslagaders zijn een eerste teken aan de wand. Als de dokter vervolgens op een echo ziet dat de punt van het hart niet beweegt (verlamd is), dan weet hij of zij met zekerheid dat er sprake is van het ‘gebroken hart syndroom’.

Het goede nieuws? Na enkele weken tot enkele maanden is een gebroken hart weer genezen.

Vrouwen in de overgang? Opgelet!

Uit onderzoek blijkt namelijk dat vooral vrouwen in de overgang te maken krijgen met het ‘gebroken hart syndroom’. Dit komt omdat zij vanaf de overgangsjaren minder beschermd zijn tegen hartziekten. De oorzaak? De verminderde oestrogeenproductie. Volgens cardioloog Lambert van den Merkhof gaat het zelfs in 80% van de gevallen om vrouwen, met een gemiddelde leeftijd van 61 jaar.

Zo, nu weet je dus eindelijk hoe dat zit met dat gebroken hart. Toch maar opletten aan wie je je hartje schenkt deze Valentijn ;)!

0

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Jouw reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een *

Reacties

 • Carla Van de Vliet, 346 dagen geleden

  Bestaat er een product om kalknagels te genezen?

  • Chris De Ceuster, 346 dagen geleden

   Dat wil ik ook wel weten.

   • Marina Cluysen , 345 dagen geleden

    Beste Chris, kalknagels zijn bijzonder hardnekkig en kunnen moeilijk genezen omdat je de behandeling ook heel consequent gedurende een lange tijd moet volhouden. In ons gamma is er Spilanthes tinctuur. Deze werkt schimmelwerend. Je kan dit afwisselen met pure Molkosan. Elke dag 2x op de nagel aanbrengen en laten drogen. Eventueel ook elke dag 1 tablet Echinaforce forte innemen en bij de maaltijd 1 glas water met 1 soeplepel Molkosan drinken om je weerstand tegen de schimmel te versterken. Verder ook alle kousen en sokken, lakens en handdoeken die in aanraking met de nagel kwamen, steeds op 60° wassen om de schimmel te doden.

  • Marina Cluysen , 345 dagen geleden

   Beste Carla, kalknagels zijn bijzonder hardnekkig en kunnen moeilijk genezen omdat je de behandeling ook heel consequent gedurende een lange tijd moet volhouden. In ons gamma is er Spilanthes tinctuur. Deze werkt schimmelwerend. Je kan dit afwisselen met pure Molkosan. Elke dag 2x op de nagel aanbrengen en laten drogen. Eventueel ook elke dag 1 tablet Echinaforce forte innemen en bij de maaltijd 1 glas water met 1 soeplepel Molkosan drinken om je weerstand tegen de schimmel te versterken. Verder ook alle kousen en sokken, lakens en handdoeken die in aanraking met de nagel kwamen, steeds op 60° wassen om de schimmel te doden.

 • Van Bael marina, 346 dagen geleden

  Mijn naam is van bael marina ik ben stapel verzot op die man die de relatie op vier januari heeft verbroken ik heb mijn onder mijn linker borst ik doe niets dan huilen en ik kom alleen nog buiten om naar de winkel te gaan
  Jongen veel snellen hart kloppingen en een druk in mijn hoofd en mijn van achter in mijn nek en achter hooft
  Maar nu wil hij een latrelatie omdat hij in nijlen woond en ik in Antwerpen
  Maar buiten dat wij mekaar graag zagen
  Buiten dat ik hem nog altijd graag zie
  Hadden wij al zo een relatie ik weet nu niet dat ik moet doen
  Ik weet ook dat niemand in mijn plaats kan beslissen wat ik moet doen
  Ik wil het wel maar ik ben bang dat hij mijn hart weer gaat breken
  Uit liefde voor hem weer ik niet wat te doen

  • Chris De Ceuster, 346 dagen geleden

   Ga naar een goede psycholoog/psychologe, en laat je hierin begeleiden…

   Leer jezelf graag zien. Laat het niet afhangen van de voorwaardelijke liefde van anderen.

  • Thea.van.Kempen, 346 dagen geleden

   de natuur ingaan paard leren rijden of met de koets in Gods natuur en met hem schepping vergeet je alle ellende, geloof me een 80 jarige

   • Marina Cluysen , 345 dagen geleden

    Dag Thea, bedankt voor je tips! De natuur is inderdaad een goede heler!

 • Johan Van den Bergh, 346 dagen geleden

  Ik gellof ook datmensen hun hart kan breken (stoppen), vooral denk ik bij mensen die een symbiotische relatie hebben, mekaar heel graag zien. Het is niet de 1ste keer dat ik een artikel las van een vrouw die stierf en haar man stierf drie dagen nadien !!! Verbaast me niet echt!!!

 • Somville Marie-Alix, 346 dagen geleden

  Ja dit klopt. Wat nu?

  • Marina Cluysen , 345 dagen geleden

   Beste Johan en Marie Alix, mensen die elkaar héél na staan, zijn er natuurlijk echt het hart van in als met een van hen iets gebeurt of als de relatie toch ten einde geraakt door omstandigheden. Best is dat de omgeving veel steun en troost biedt en dat de persoon zelf de tijd neemt om dit te verwerken. Afleiding zoeken en een nieuw doel in je leven stellen helpt ook. Natuurlijke middelen om dit proces te begeleiden zijn voor de zenuwen en de geest: Passiflora complex forte en Hyperiforce forte en voor het hart is een middel met meidoorn (Crataegus) heel geschikt.

 • Ans, 346 dagen geleden

  Ik heb geen makkelijke relatie, maar de overgang heeft me de afgelopen jaar ook erg rol gespeeld, en dan de stress die je al heb, dat zijn twee dingen in een, en daar heb ik veel moeite mee gehad.

  • Marina Cluysen , 345 dagen geleden

   Dag Ans, inderdaad, het leven loopt niet altijd van een leien dakje. Zoek hulp bij een geestelijke gezondheidszorgcentrum en bij natuurlijke producten zodat je niet nog eens last krijgt met een gewenning aan chemische producten: Hyperiforce forte werkt somberheid tegen en Passiflora complex kalmeert zonder dat er gevaar is op gewenning en zonder dat de concentratie wordt verstoord.

 • van loon mitke, 346 dagen geleden

  ben 70 jaar …dus weet wat een gebroken hart is en voelt, zelfs nu!!! maar troost u : je komt er nadien telkens beter en geharder uit… het leven is te mooi om niet geleefd te worden dus sluit eerst een deur voor je een nieuwe kan openen!!!

  • Marina Cluysen , 345 dagen geleden

   Dag Mitke, bedankt voor je wijze woorden!

 • Kathleen, 346 dagen geleden

  Niet alleen van een stuk gelopen relatie kan je een gebroken hart hebben. Door een echtscheiding je kinderen moeten missen daar breek je meer van af.

  • Marina Cluysen , 345 dagen geleden

   dag Kathleen, dat is zeker waar. Alles wat met je kinderen te maken heeft, treft je recht in het hart. Probeer er het beste van te maken door toch een zo goed mogelijk relatie op te bouwen met je ex en de kinderen. Heel veel goede moed!

 • Vaes Anne, 345 dagen geleden

  Weer een mooie informatie bijgekregen. Het doet deugd om bepaalde zegswijze eens met goede informatie te lezen.

  • Marina Cluysen , 345 dagen geleden

   Dag Anne, graag gedaan!

 • Elsje Devroye, 345 dagen geleden

  ik gebruik de SAi Sanjeevini om te genezen van mijn gebroken relatie! Het werkt wonderbaarlijk goed om weer tot innerlijke rust te komen!

  • Marina Cluysen , 345 dagen geleden

   Dag Elsje, fijn dat je iets gevonden hebt dat goed werkt bij het verdriet dat je te verwerken hebt!

 • De Laender Marie-Louise, 343 dagen geleden

  Wat te doen aan een sterk geprikkeld hart?

  • Marina Cluysen , 329 dagen geleden

   Dag Marie-Louise, wat bedoel je juist met een sterk geprikkeld hart? Heb je veel hartkloppingen, door nervositeit? Een natuurlijke rustgever is Passiflora complex forte. Deze maakt rustig zonder de concentratie te verstoren en zonder gevaar op gewenning. Om je hartspier te versterken kan je kiezen voor een natuurlijk product met meidoorn (Crataeghus).

 • Claudine De. Porre , 114 dagen geleden

  Hallo vrienden van docter Vogel het is allemaal zeer intéressant. Ik hoop dat ik De rest van de oeffeningen zal krijgen omdat Ik niet op Facebook ben kan het ook via Mijn mails dank U

  • Marina Cluysen , 107 dagen geleden

   Dag Claudine, je kan de A.Vogel blogs altijd terugvinden op het internet. Je hoeft daarvoor geen facebook te hebben.

 • More in Stress
  Hyperventilatie
  Hyperventilatie: symptomen, oorzaken en tips

  Als je het ooit zelf al aan de hand hebt gehad, dan weet je hoe vreselijk eng het kan zijn....

  Close