Herfstgerechten

3 weerstandsverhogende recepten


Marina Cluysen
@avogel_be

De natuur is toch iets moois. Hij geeft en geeft, zonder amper iets terug te vragen. En ook nu, wanneer de herfst in aantocht is, geeft de natuur ons weer alles wat we nodig hebben. De groenten van het herfstseizoen zijn immers echte immuunboosters. Zo zorgen knolselderij, pompoen en rode biet ervoor dat je moeiteloos de seizoenswisseling aankan. We zetten de 3 lekkerste herfstgerechten voor je op een rij.

Herfstgerechten - Recept 1: Knolselderij met geroosterde kip

Hoofdgerecht voor 4 personen - Bereidingstijd: 15 minuten

Herfstgerechten - knolselderij met geroosterde kip

Knolselder staat meestal niet in het lijstje met favoriete groenten van de meeste mensen. Het robuuste uiterlijk en het nodige snijd- en hakwerk kan je ervan weerhouden het regelmatig te eten. Maar wist je dat deze knol bol staat van de vitamine C? En die vitamine C doet wonderen voor je weerstand. Volop eten dus, deze herfst. Knolselderij en kip zijn een magisch duo en dat proef je in dit heerlijke herfstgerecht.

Ingrediënten:

  • 1 knolselderij
  • 2 appels
  • 4 stengels bleekselderij
  • 100 ml magere plattekaas
  • 1 citroen
  • olijfolie
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • Herbamare en peper
  • 2 kipfilets
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 50 gram walnoten
  • groene sla

Bereiding:

  1. Het verwijderen van de schil van de knolselderij is een gevaarlijk klusje. Safety first! Snijd een plak van de onderkant af zodat de kool niet meer rolt. Nu kan je met een scherp mes veilig de schil verwijderen. Doe dat van boven naar beneden. Snijd de knol in dunne plakken en daarna in dunne reepjes.
  2. Blancheer de reepjes kort in kokend water. Dompel ze vervolgens in ijskoud water om ze knapperig te houden.
  3. Snijd de appels in reepjes en de bleekselderij in halve maantjes. Meng samen in een ruime kom.
  4. Verwarm de kerrie in een beetje olijfolie (dit ‘myoteren’ zorgt ervoor dat het aroma optimaal vrijkomt). Meng de kerrieolie in een kommetje met citroenzeste en citroensap, plattekaas, zout en peper tot een frisse dressing.
  5. Halveer de kipfilets, smeer ze in met komijn en rooster ze op middelmatig vuur in een koekenpan in een scheutje olijfolie. Rooster de walnoten ook op middelmatig vuur.
  6. Meng de salade door elkaar en serveer hem met warme stukjes kipfilet en de knapperige warme noten.

Herfstgerechten - Recept 2: Russische Borscht

Voorgerecht voor 2 à 4 personen - Bereidingstijd: 45 minuten

Herfstgerechten - borscht

De biet is een echte topper als het gaat om het versterken van je weerstand. En heel veelzijdig. Zo gaat de grondachtige smaak heel goed samen met cacao, bijvoorbeeld in een smoothie. Ook maak je er in handomdraai een lekkere salade, soep of andere herfstgerechten van. Zoals in dit makkelijke gerecht van onze A.Vogel collega Rachel Foyle uit de UK.

Ingrediënten:

  • 1-2 liter water
  • 200 gram rode bieten
  • 200 gram witte kool
  • 2 grote wortelen
  • 150 gram uien
  • 1 prei
  • 2 theelepels rode bietensap (biologisch)
  • 5 theelepels Molkosan
  • 1-2 eetlepel(s) Herbamare Bouillonbasis of 1 bouillonblokje
  • zure room
  • Een takje peterselie om te garneren

Bereiding:

  1. Schil de rode bieten, uien en wortelen, en hak ze fijn. Snijd de witte kool en prei in repen. Kook de groenten zachtjes.
  2. Voeg het water en de Herbamare Bouillonbasis of het bouillonblokje toe aan de groenten, en laat 30 minuten sudderen. Voeg de Molkosan en het rode bietensap toe.
  3. Serveer in kommen en garneer met zure room en peterselie.

Herfstgerechten - Recept 3: pompoen kokos curry

Hoofdgerecht voor 4 personen - Bereidingstijd: 35 minuten

Herfstgerechten - pompoen kokos curry

In het rijtje herfstgroenten mag de pompoen natuurlijk niet ontbreken. Pompoen is rijk aan betacaroteen; een voorloper van vitamine A. En vitamine A is van belang voor je immuunsysteem. Deze curry is lekker met quinoa of zilvervliesrijst (Basmati).

Ingrediënten:

  • 1 eetlepel (kokos)olie
  • 1 grote ui, in stukken gesneden
  • 1 grote pompoen, in stukken gesneden
  • 1 rode peper, in stukken gesneden
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 400 ml kokosmelk
  • snuifje Herbamare
  • verse koriander voor de garnering

Bereiding:

  1. Verwarm de olie in een grote pan. Bak de ui, en voeg de pompoen en rode peper toe. Voeg de tomatenpuree toe, roer de kokosmelk erdoor, en breng aan de kook.
  2. Laat 20 minuten sudderen, of tot de pompoen zacht is. Als de saus te dik wordt, kun je water toevoegen. Kruiden met Herbamare en zwarte peper, en garneren met koriander.

Meer weten over gezonde voeding?

Gezonde snacks-nieuwsbrief gezonde voedingAlles weten over gezonde voeding? De zin en onzin van suiker, zout, vetten, gluten, … in je eten?

Schrijf je dan vandaag nog in voor onze nieuwsbriefspecial rond “Gezonde voeding”. Je ontvangt deze gratis nieuwsbrief ongeveer 4x per jaar. Bovendien werken we exclusieve en gezonde gerechten uit, helemaal in het teken van de special.

Laatste wijziging op deze pagina: 18-09-2018

Ontvang elke maand tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang tips en weetjes over een gezonde lifestyle

Inschrijven >>