Geveld door de griep tijdens je zwangerschap?

Dit moet je doen!


Marina Cluysen

Je lichaam moet extra hard werken wanneer je zwanger bent. Het moet namelijk niet alleen voor jou zorgen, maar ook voor je ongeboren kindje. Doordat je lichaam zo hard moet werken, gaat je weerstand erop achteruit. Daardoor ben je tijdens je zwangerschap vatbaarder voor verkoudheden en griep.

Griepvaccin voor zwangere vrouwen

Elk jaar opnieuw bepaalt de Hoge Gezondheidsraad de doelgroepen waarvoor vaccinatie tegen de griep aanbevolen is. Zwangere vrouwen horen hier ook bij, aangezien zij nu dus extra vatbaar zijn voor virussen. Onder het motto ‘Voorkomen is beter dan genezen’ kan je daarom best een griepvaccin laten zetten, wanneer je minstens 3 maanden zwanger bent op het moment dat de griepvaccins uitgedeeld worden. Griepvaccinatie tijdens de zwangerschap is volkomen veilig: het vaccin bevat geen actief virus.

Waarom is griep tijdens de zwangerschap gevaarlijk?

Uiteraard is het nooit prettig om de griep te hebben. Maar op zich is een griep niet gevaarlijk. Je ziet er enkele dagen van af, maar verder herstel je doorgaans zonder problemen. Voor zwangere vrouwen ligt dat anders. Voor je ongeboren kindje kan de griep namelijk wél grote gevolgen hebben:

  • uit onderzoek blijkt dat griep aan het einde van de zwangerschap het risico verhoogt op een ziekenhuisopname door hart- en ademhalingsproblemen;
  • voor je ongeboren kind stijgt het risico op infecties wanneer je griep hebt tijdens je zwangerschap. Vooral als er sprake is van hartaandoeningen;
  • wanneer je de griep hebt, maak je doorgaans koorts. Wanneer je lichaamstemperatuur boven de 38.5°C stijgt, wordt het gevaarlijk voor je kindje. Een te hoge lichaamstemperatuur kan immers vroegtijdige weeën opwekken. Daarnaast kan het ook een invloed hebben op de proteïne-aanvoer naar je kindje.

Zwanger-en-griep-wat-te-doen

Zwanger en griep wat te doen?

Wanneer je zwanger bent, is er maar weinig medicatie die je mag gebruiken. Veel medicijnen hebben immers een negatieve invloed op je ongeboren kindje. Wij geven je hieronder enkele tips om de symptomen van griep tijdens je zwangerschap te verlichten:

  • rust voldoende: goed uitzieken is nu erg belangrijk. Neem dus veel rust zodat je lichaam de kans krijgt om te vechten tegen het griepvirus;
  • drink veel water: wanneer je koorts maakt, zweet je meer. Om vochtverlies (en dehydratatie) tegen te gaan, is het daarom belangrijk om extra veel water te drinken.
  • gebruik een koortsverlagend medicijn bij hoge koorts: hoge koorts is extra gevaarlijk tijdens de zwangerschap, aangezien het vroegtijdige weeën kan opwekken. Zorg er dus voor dat je niet te veel koorts maakt. Tijdens je zwangerschap mag je geen ibuprofen of aspirine innemen. Paracetamol is wel veilig. Overleg met je huisarts is echter aangeraden vooraleer je aan zelfmedicatie doet!
  • je kan ook een lauwe douche of bad nemen om je lichaam te doen afkoelen en de koorts te verlagen. Draag daarnaast luchtige kledij in ademende stoffen.

Een goede weerstand is de beste manier om je kansen op griep tijdens je zwangerschap zoveel mogelijk te verkleinen. Lees daarom ook onze tips voor een betere weerstand.

Laatste wijziging op deze pagina: 14-04-2022

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >