A.Vogel Blog

Glutenvrije recepten voor een allergievrij feestmaal

door Marina Cluysen, op 11 december 2014, Voeding

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

glutenvrije recepten

Steeds meer mensen hebben een glutenallergie of zijn glutenintolerant. Maar ook veel mensen reageren op gluten, zonder een allergie te hebben. Daarom is af en toe een glutenvrije maaltijd eten goed voor iedereen. En ook tijdens de feestdagen kan je een glutenvrij feestmenu maken. Met deze tips en glutenvrije recepten maak je een heerlijk glutenvrij en feestelijk menu klaar.

Een glutenallergie, wat is dat?

Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en graanproducten, zoals pasta of brood. Maar daar houdt het lijstje niet op. Ook producten zoals sauzen, bindmiddel en bier bevatten gluten. Bij mensen met een glutenallergie, glutenintolerantie of coeliakie veroorzaakt het een beschadiging van de wand van de dunne darm. Zij mogen in geen geval in aanraking komen met gluten. Een echte oplossing bestaat er niet, je hele leven op je voeding letten, is de boodschap.

Kies voor glutenvrije producten

Met het groeiend aantal mensen met glutenintolerantie, breidt ook het aanbod glutenvrije producten uit. Rijst, aardappelen, groenten, fruit, noten, zaden, vis, vlees, eieren, melk, boter en olie zijn voedingsmiddelen die van nature glutenvrij. Mais, boekweit en haver zijn ook glutenvrij, maar ze komen vaak in aanraking met gluten. Daarom raden we aan om bij deze producten naar de verpakking te kijken. Doe dit ook bij glutenvrije producten uit de winkel zoals glutenvrije pasta, brood en koekjes.

Hoe maak je glutenvrije recepten klaar?

Glutenvrij koken lijkt simpel, maar dat is het niet altijd. Ten eerste moet je de glutenvrije ingrediënten in huis halen. Kies voor een combinatie van groenten, vlees of vis en aardappelen of rijst. Wissel voldoende af, want je eet geen graanproducten meer en deze bevatten vezels, ijzer, vitamine B en foliumzuur.

Wil je wat meer smaak aan je gerecht toevoegen? Breng je gerechten in een handomdraai op smaak met Herbamare. Dit is een glutenvrij kruidenzout op basis van zeezout en 14 verschillende, verse kruiden. Het bestaat ook in een natriumarme variant en als glutenvrije bouillon.

Ten tweede moet je er tijdens het koken altijd op letten dat je voedsel niet in aanraking komt met gluten. Heb je toch een product met gluten aangeraakt? Was dan onmiddellijk je handen en ga daarna pas door met koken. Was je potten, pannen en snijplanken ook goed af, zodat er geen resten van gluten aanwezig zijn.

Een feestmenu met glutenvrije voeding

Je kan je menu starten met een uiensoep. Laat het soeparoma wel weg uit dit recept. Vervolgens maak je een risotto met spinazie en snoekbaars klaar. De drie hoofdingrediënten van dit gerecht zijn van nature glutenvrij. Vervang de groentebouillon door een glutenvrije bouillonbasis, zoals die van Herbamare. Sluit je feestmenu af met een vruchtenmoes. Ook fruit is glutenvrij en bevat veel vitaminen en mineralen, wat van dit dessert de perfecte afsluiter maakt.

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Jouw reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een *

More in Voeding
gezond feestmenu
Gouden tips voor een gezond feestmenu

Wil je bezoek ontvangen? Dan moet je de nodige voorbereidingen treffen. Je huis moet tiptop in orde zijn en ook...

Close