Gezonde voeding

Gezonder eten, ook tijdens het barbecueseizoen


Marina Cluysen

Is een barbecue altijd ongezond?

De meeste mensen denken dat een barbecue per definitie ongezond is. Wie gezonder wil eten vermijdt deze gelegenheid vaak, maar dat is nergens voor nodig. Bij een barbecue gebruik je immers weinig vetstof en wordt het vlees gegrild. Dit is een stuk gezonder dan bakken in boter. Het probleem zijn de vettige bijgerechten zoals aardappelsla met mayonaise en de te grote hoeveelheden vlees en sauzen. Wie deze schrapt, geniet van een lekkere en gezonde barbecue!

Gezonder eten tijdens een barbecue: 7 praktische tips

Gezonder eten tijdens een barbecue is perfect mogelijk met deze tips:

  • Beperk de hoeveelheden. Gemiddeld eten mensen tijdens een barbecue 2.000 calorieën, en dat is evenveel als je normaal op een hele dag binnenkrijgt. Geniet dus van het eten, maar hou je aan normale porties.
  • Hamburgers en worsten bevatten erg veel vet. Puur vlees op de grill is echter een gezond alternatief, en veel lekkerder! Kip en kalkoen zijn de gezondste keuze. Dompel ze niet onder in marinade, maar besprenkel ze ermee.
  • Je hoeft niet steeds vlees te eten. Vis is ook heel lekker en kan je heerlijk klaarmaken op de barbecue in een aluminium schaaltje met wat kruiden en groenten. Ook vleesvervangers kan je perfect grillen op de rooster.
  • Om je vleesconsumptie te beperken maar toch gezellig mee te barbecueën kan je stukjes vlees samen met veel groenten aan een satéstokje rijgen. Deze brochettes smaken heerlijk op de barbecue en maken je gerecht meteen een stuk gezonder. De beste groenten hiervoor zijn aubergine, courgette, paprika, tomaat, ui, paddenstoelen, venkel, … Natuurlijk kan je deze groenten ook op de barbecue of in een schaaltje roosteren.
  • Wie gezonder wil eten tijdens een barbecue kiest natuurlijk voor lichte slaatjes en fruitsalades. Schep hier gerust een flinke portie van op!
  • Te veel zout eten is geen goed idee. Gebruik daarom Herbamare kruidenzout: een heerlijke smaakmaker bij recepten met vlees, vis en groenten op de barbecue. Door zijn unieke smaak hoef je er minder van te gebruiken, wat alleen maar positieve effecten heeft.
  • Vettige sauzen zijn erg slecht voor je lijn. Gezonde alternatieven zijn allerlei soorten saladedressings. Kies bij vlees of vis voor een saus op basis van yoghurt in plaats van mayonaise.
  • Drink een glaasje alcohol voor de gezelligheid, maar hou het nadien bij water.

Gezonder eten en meer bewegen gaan hand in hand

Bovenstaande tips helpen je zeker om gezonder te eten tijdens een barbecue. Natuurlijk is beweging ook erg belangrijk. Overtuig je vrienden dus om voor of na het eten iets actief te doen, zoals samen een wandeling maken, meespelen met de kinderen, een partijtje frisbee of badminton in de tuin, …. Samen bewegen is niet alleen gezond, het is ook nog eens supergezellig en zorgt ervoor dat je barbecuefeest een dag wordt om nooit te vergeten!

pittige recepten voor de BBQ ebook

Download het e-book speciaal Barbecue

Het BBQ seizoen kan beginnen met deze pittige recepten voor een uitgebreide BBQ: veggieburgers, pittige aardappelpartjes, gevulde jalapeños, maïskolven en twee sausjes. 
Laat de zomer maar beginnen!
Download jouw gratis e-book met pittige BBQ recepten!

Meer lezen over gezonde voeding

Dieet kruidenzout

Packshot Herbamare Natriumarm Dieetzout

125g

€ 4,59

Meer weten

Herbamare Natriumarm

Natriumarm dieetzout met 14 verschillende verse biologisch geteelde groenten, tuinkruiden en …
Meer weten

Pittige smaak

Packshot Herbamare Spicy 250g

250g

€ 5,15

Meer weten

Herbamare Spicy

Heerlijk kruidenzout met chilipeper voor al je gerechten die een pittige toets verdienen. 100% …
Meer weten

Laatste wijziging op deze pagina: 27-07-2020

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >