Gezonde voeding

Gezonde voeding tijdens je zwangerschap


Marina Cluysen

Tijdens je zwangerschap let je erg op je voeding. Je eet extra gezond en vermijdt bepaalde voedingsmiddelen die je ongeboren kindje kunnen schaden. Alles wat jij eet, gaat immers ook naar je baby. Maar wat eet je nu beter wel en niet tijdens je zwangerschap? Wij lijsten hieronder een aantal aandachtspunten op.

Wat eet je beter niet tijdens de zwangerschap?

Je kan best zoveel mogelijk pure en onbewerkte voeding eten. E-nummers kan je beter zoveel mogelijk vermijden. Rauwe vleeswaren en kazen o.b.v. rauwe melk kunnen besmet zijn met bacteriën die je ongeboren baby schade toebrengen en schrap je best tijdelijk van het menu. Met andere voedingsmiddelen moet je gewoon goed opletten.

Voeding te vermijden tijdens de zwangerschap:

  • Rauwe vis, schaal- en schelpdieren. Ook gerookte vis zoals zalm of haring kan je beter niet eten. Die hippe sushihapjes o.b.v. rauwe vis laat je dus best een tijdje passeren op feestjes. Sommige vissoorten bevatten zware metalen zoals kwik. Deze eet je daarom best niet vaker dan 2x per week (ook als je niet zwanger bent). Het gaat om tonijn, heilbot en zwaardvis. Vette vis (gebakken zalm, makreel) kan je probleemloos afwisselen met magere vis zoals kabeljauw, tong, pladijs en schelvis.
  • Rauw vlees. Tartaar, filet americain en carpaccio kunnen eitjes van een parasiet bevatten die toxoplasmose (zie hieronder: ‘Wat is toxoplasmose?’) kan veroorzaken. Ook een biefstuk of ander stuk vlees dat niet goed doorbakken is, kan besmet zijn met deze parasiet. Bien cuit is dus the way to go!
  • Rauwe eieren. Gerechten met rauwe eieren (zoals chocomousse) kunnen infectieziekten zoals toxoplasmose en listeriose (zie hieronder: ‘Wat is listeriose?’) veroorzaken. Dit risico is er enkel bij zelfgemaakte gerechten met rauwe eieren. Mayonaise of chocomousse uit de winkel is wel veilig. Zij zijn namelijk hittebehandeld. Let ook goed op met spiegeleieren en zachtgekookte eieren.
  • Kazen o.b.v. rauwe melk. Brie, schimmelkaas en boerenkaas eet je beter niet. Zij worden namelijk gemaakt van rauwe, ongepasteuriseerde melk. Deze kazen kunnen daarom bacteriën bevatten zoals de listeriabacterie. Vaste kazen en smeltkazen zijn wel oké!

Voeding om mee op te letten tijdens de zwangerschap

Zwangerschap-voeding-koken

  • Let op met rauwe groenten. Deze moet je altijd goed wassen omdat er kans is op besmetting met listeriose of toxoplasmose. Ga je buitenshuis eten? Kies dan voor de veiligheid eerder voor gestoomde, gebakken of gekookte groenten.
  • Met kaneel, kaneelstokjes en bepaalde soorten speculaas kan je ook maar beter opletten. Er bestaan immers aanwijzingen dat coumarine (bestanddeel van kaneel) schadelijk kan zijn voor ongeboren baby’s. Dat risico is het grootst tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap.
  • Drop bevat de bloeddrukverhogende stof glycyrrhizine. Daarom eet je dit best niet of met mate tijdens de zwangerschap.
  • Let ook op met kunstmatige zoetstoffen, suiker, junkfood, kant en klaar maaltijden en transvetten. Ze ‘vullen’ wel als je honger hebt, maar ze bevatten geen enkele voedingswaarde. Je baby kan er helemaal niets mee.

Wat is toxoplasmose?

Toxoplasmose is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door de parasiet Toxoplasma gondii. Besmet rauw vlees en rauwe groenten of uitwerpselen van katten kunnen deze ziekte bevatten.

Na besmetting met toxoplasmose kan je last hebben van vage klachten zoals vermoeidheid, lusteloosheid, opgezette klieren, lichte koorts en huiduitslag. Omdat de klachten zo vaag zijn, wordt de besmetting vaak niet opgemerkt. Als je eenmaal toxoplasmose gehad hebt, ben je er daarna immuun voor. Zwangere vrouwen die nog niet immuun zijn voor toxoplasmose moeten daarom heel erg opletten met deze infectieziekte. Tijdens de zwangerschap kan de parasiet namelijk worden overgedragen op de baby.

Toxoplasmose brengt risico’s met zich mee die gaan van ernstige afwijkingen aan het zenuwstelsel, de hersenen en de ogen (blindheid) van de baby tot een grotere kans op spontane abortus en vroeggeboorte.

Door risicovolle voedingsmiddelen voldoende te verhitten, neem je het risico op toxoplasmose weg.

Wat is listeriose?

Listeriose is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door de darmbacterie Listeria monocytogenes. Als je hiermee besmet raakt tijdens de zwangerschap krijg je last van koorts, futloosheid, verminderde eetlust, misselijkheid, hoofdpijn, rugpijn, lage buikpijn en eventueel diarree. Omdat dit lijkt op een griepje, wordt de ziekte soms niet juist gediagnosticeerd.

De gevolgen voor de baby zijn echter zeer ernstig. Hersenvliesontsteking, bloedvergiftiging en spontane abortus zijn gekende gevolgen. Omdat de gevolgen zo ernstig zijn, is preventie noodzakelijk. Voedingsmiddelen die deze bacterie kunnen bevatten, moeten dan ook helemaal vermeden worden tijdens de zwangerschap.

Door risicovolle voedingsmiddelen voldoende te verhitten, vernietig je de bacterie en neem je het risico weg.

Gezonde voeding tijdens de zwangerschap

Je baby heeft diverse voedingsstoffen nodig voor de vorming van alle belangrijke organen en systemen. Dit zijn de belangrijkste voedingsstoffen:

Foliumzuur en zink voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel

Zwangerschap-voeding-foliumzuur

Zwangere vrouwen nemen bijna zonder uitzondering foliumzuur in. Het speelt namelijk een belangrijke rol in de ontwikkeling van het zenuwstelsel van de baby. Bij een te lage inname van foliumzuur vergroot het risico op een open ruggetje (spina bifida) voor je baby.

Van nature vind je foliumzuur in groene bladgroenten, asperges, broccoli, avocado, bieten, noten en zaden. Maar om je inname te verhogen is een foliumzuur-supplement dus erg handig. Kies voor een goed opneembare vorm. Deze herken je op de verpakking aan de termen ‘folaat’, ‘folate’, ‘l-methylfolaat’.

Nog niet zwanger, maar wil je wel graag zwanger worden? Ook dan is het slim om je foliumzuurinname te verhogen.

Zink is belangrijk voor de DNA van je kindje. Je vindt het in pompoenpitten, pure chocolade, vlees, eieren, havermout en zilvervliesrijst.

Calcium en vitamine D + K voor de botopbouw

Calcium is erg belangrijk voor de opbouw van de botten en het zenuwstelsel. Tijdens de ontwikkeling van de foetus gaat alle benodigde calcium eerst naar je kindje toe. Als je te weinig calcium eet tijdens je zwangerschap, gaat dit dus ten koste van jouw eigen botten.

Calcium kan je van nature vinden in groene bladgroenten en volvette, biologische melkproducten of zuivelproducten van geit en schaap.

Vitamine D en K zorgen ervoor dat calcium beter wordt opgenomen. Vitamine D is daarnaast belangrijk voor een goede werking van het immuunsysteem. Ga daarom dagelijks een kwartiertje naar buiten tijdens je zwangerschap zodat je kan genieten van het zonnetje. Ook in eierdooiers en vis zit vitamine D. Vitamine K wordt aangemaakt door een gezonde darmflora. Om deze te ondersteunen kan je gefermenteerde producten eten, zoals zuurkool.

Vitamine A voor de placenta

Voor een optimaal functionerende placenta is vitamine A van groot belang. Ook zorgt vitamine A ervoor dat je ongeboren baby een gezond gewicht heeft en helpt het vroeggeboorte voorkomen.

Vitamine A vind je in (in de vorm van betacaroteen) in oranje gekleurde groenten en fruit. Denk maar aan zoete aardappel, pompoen, appelsienen, wortels en abrikozen.

IJzer voor voldoende energie

Je bloedvolume stijgt tijdens je zwangerschap met ongeveer 50%. Daardoor is de hoeveelheid ijzer in je bloed verdund. Aangezien je ijzer nodig hebt om je fit te voelen, ondervind je tijdens je zwangerschap al snel hinder van dit ijzertekort.

Je kan dit tekort aanvullen met ijzer uit vlees en pompoenpitten. Of je kan een natuurlijk ijzersupplement innemen. Neem ook altijd voldoende vitamine C in zodat de ijzer goed opgenomen kan worden.

Omega 3 vetzuren en choline voor de hersenen

Zwangerschap-voeding-vette-vis

Vooral in het laatste trimester van je zwangerschap zijn de omega 3 vetzuren EPA en in het bijzonder DHA van essentieel belang voor de goede werking van de hersenen en het gezichtsvermogen. Ook voor jou trouwens, want het helpt om stemmingswisselingen en vergeetachtigheid na de bevalling te voorkomen. Eet daarom in het laatste trimester 2x per week vette vis zoals zalm, haring, makreel, sardines of forel (steeds goed verhit!) of neem een visoliesupplement.

Choline is van belang voor de ontwikkeling van de hersenen en kan je vinden in eierdooiers.

Voedingssupplementen tijdens de zwangerschap

Wanneer je zwanger bent, verandert je lichaam volop. A.Vogel heeft verschillende 100% natuurlijke voedingssupplementen die je zwangerschap ondersteunen. En ook voor na de bevalling zijn er ondersteunende producten ter beschikking.

Wil je een voedingssupplement innemen. Lees dan steeds goed de bijsluiter én overleg met je arts of gynaecolo(o)g(e)!

Misselijkheid en overgeven

In de periode van zwangerschap krijgen veel vrouwen - vooral de eerste drie maanden - te maken met een raar gevoel in de maag en misselijkheid en overgeven. De maag is namelijk niet altijd bestand tegen alle hormonale veranderingen. 's Morgens een beschuitje en slappe thee nemen en overdag vaker kleinere porties eten kan helpen. Meer fruit en rauwe groenten is ook goed. Molkosan van A.Vogel is een 100% natuurlijk product dat is bereid uit gezuiverde en geconcentreerde melkwei van verse Zwitserse alpenmelk. Deze caloriearme drank ondersteunt je spijsvertering, bevat een hoog gehalte rechtsdraaiend (L+) melkzuur, is lactosevrij en bevat geen suiker.

Zwangerschapsstriemen

Door de harde groei van de buik tijdens de zwangerschap rekt het onderhuidse bindweefsel van de buikwand snel uit. Daardoor ontstaan de zogenaamde zwangerschapsstriemen, ook wel striae genoemd. Deze strepen zijn niet altijd te voorkomen, maar wat helpt is om de huid soepel te houden. Dat doe je door je buik - vanaf de derde maand van de zwangerschap - een paar keer per dag in te smeren met Crème Bioforce van A.Vogel.

Meer tips om gezond te eten

Koffievervanger

Packshot Bambu 100g

200g

€ 7,69

Meer weten

Bambu

100% natuurlijke, cafeïnevrije koffievervanger gemaakt van cichorei, Turkse vijgen, tarwe, gemoute …
Meer weten

Dieet kruidenzout

Packshot Herbamare Natriumarm Dieetzout

125g

€ 4,59

Meer weten

Herbamare Natriumarm

Natriumarm dieetzout met 14 verschillende verse biologisch geteelde groenten, tuinkruiden en …
Meer weten

Laatste wijziging op deze pagina: 27-07-2020

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >