A.Vogel Blog

Een evenwichtig cholesterol dieet samenstellen

door Marina Cluysen, op 11 april 2013, Voeding

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Een evenwichtig cholesterol dieet samenstellen

Als we cholesterol horen denken we meteen aan een slechte gezondheid, overgewicht en verschillende hart- en vaatziekten. Toch is cholesterol een belangrijke bouwsteen van ons lichaam. De negatieve bijklank is vooral afkomstig van de “slechte” cholesterol, waarvan velen te veel bezitten. Bij een te hoge cholesterol lopen we gezondheidsrisico’s. Het is dus belangrijk dat we zo weinig mogelijk cholesterol uit onze voeding opnemen en zo veel mogelijk slechte cholesterol vermijden. Goede cholesterol afkomstig uit vette vis, zoals zalm, haring, tonijn en sardienen is daarentegen wel gezond.

Goede en slechte cholesterol

Cholesterol is een lichaamseigen vetstof die je nodig hebt. Het is de bouwstof voor cellen en hormonen en wordt voornamelijk aangemaakt in de lever. Naast de aanmaak in de lever, haal je ook cholesterol uit voeding.

Vanwaar dan de negatieve bijklank van cholesterol? Er is een verschil tussen goede en slechte cholesterol. De goede cholesterol is, zoals de naam doet vermoeden, goed voor je lichaam en zorgt onder andere voor de bouw van celwanden. Slechte cholesterol of LDL, lage dichtheid lipoproteïne, blijft bij een hoge hoeveelheid aan de wanden van slagaders kleven. Hierdoor gaan de aders vernauwen en later dichtslibben, dat veroorzaakt hart- en vaatziekten. Hierdoor zegt men vaak dat cholesterol de vijand is van je bloedvaten.

Cholesterol dieet samenstellen

Om een cholesterol dieet samen te stellen, begin je best met evenwichtige en gevarieerde voeding. Het is belangrijk dat je verzadigde vetzuren en producten met veel cholesterol vermijdt. Kies dus voor plantaardige vetten en omega 3-vetzuren en probeer zoveel mogelijk vezelrijke producten zoals fruit, groenten en granen te eten. Haver bijvoorbeeld verlaagt de cholesterol in je bloed. Daarnaast helpen plantensterolen om cholesterol te weren. Margarines met plantaardige sterolen bijvoorbeeld, vormen een barrière in de darmen, die barrière voorkomt dat cholesterol wordt opgenomen.

Zorg naast deze evenwichtige voeding ook voor voldoende beweging. Probeer elke dag 30 minuten te bewegen. Op deze manier krijgen je lichaamscellen meer zuurstof en worden afvalstoffen sneller afgevoerd.

Natuurlijke middelen die cholesterol verlagen

Vaak worden verschillende medicijnen voorgeschreven om de (slechte) cholesterol te verminderen, maar er bestaan ook natuurlijke middelen om cholesterol te verlagen. Groenten en fruit bijvoorbeeld zijn cholesterolarm, hier kan je dus zoveel van eten als je wil. Maar er zijn bepaalde groenten- en fruitsoorten die een positief effect hebben op het cholesterolgehalte in je lichaam. We zetten ze even op een rij:

 • Walnoten zitten boordevol omega-3 vetzuren. Deze hebben een gunstig effect op het cholesterolgehalte in ons lichaam.
 • Zwarte bonen bevatten enorm veel vezels, deze bestrijden de cholesterol en verlagen het cholesterolgehalte in ons lichaam.
 • Donkergroene bladgroenten zijn cholesterolverlagers.
 • Knoflook verlaagt de slechte cholesterol in ons lichaam en verhoogt de goede cholesterol. Het nadeel van knoflook is de onaangename geur die in je mond overblijft. Een waardig alternatief is het voedingssupplement Allisan van A.vogel, dat is een geurloos knoflookpreparaat.
 • In blauwe bessen zitten antioxidanten die zorgen voor een verlaging van het cholesterol.
 • Appels zijn rijk aan pectine, dat is een oplosbaar vezel. Dit vezel werkt effectief als je het cholesterol in je lichaam wil verlagen.

>> Lees ook: 5 slechte gewoontes die je cholesterol verhogen

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Jouw reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een *

Reacties

 • Marcella De Ligne, 1732 dagen geleden

  Hoge Cholestol wil ik verlagen

  • Marina , 1731 dagen geleden

   Dag Marcella,
   Je kan al rekening houden met alle tips in deze blogtekst: dus bepaalde soorten voeding (walnoten, appels, groene bladgroenten…) meer gaan gebruiken, andere minder (verzadigde dierlijke vetten) en zeker ook meer bewegen. Verder kan je nog supplementen gebruiken zoals knoflookcapsules en producten die je leverwerking stimuleren zoals Boldocynara forte tabletten. Speciale margarines en drankjes met plantensterolen werken ook goed tegen hoge cholesterol. Maar die moet je dan elke dag wel nemen, anders is het effect ook weg.

 • Annemie Muyshondt, 1620 dagen geleden

  Bovenstaande richtlijnen nemen ik al ter harte. Alleen de margarine en drankjes neem ik niet.
  Maar zijn er ook voedingsmiddelen die we zeker moeten vermijden bij hoge cholesterol?