A.Vogel Blog

Taal/Langue

0 artikelen in winkelwagentje

 

A.Vogel Blog

Last van droge ogen in de ochtend?

door Marina Cluysen, op 2 februari 2016, Ogen
2

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

yeux secs le matin

Veel mensen hebben last van droge ogen als ze wakker worden. Je oogleden lijken haast dichtgelijmd te zijn! Niet de beste manier om je dag te starten. Ontdek vandaag de redenen voor jouw droge ogen en wat je eraan kan doen!

Wat zou je doen zonder je ogen? Een beetje een gekke vraag misschien, maar velen staan er pas bij stil wanneer er zich problemen beginnen voor te doen. Bijvoorbeeld door ouderdom. Dan beseffen we wat voor trouwe dienaren onze ogen al die jaren geweest zijn.
Maar waarom zou je wachten tot later met het verzorgen van je ogen? Door rekening te houden met deze simpele tips doe je je ogen al een groot plezier!

Droge Ogen Syndroom

Vaak last van droge ogen bij het ontwaken? Dan heb je misschien last van Keratoconjunctivitis sicca, oftewel het ‘Droge Ogen Syndroom’. Dit is een veelvoorkomende oogaandoening, veroorzaakt door een verminderde traanproductie of een onjuiste samenstelling van de traancomponenten. Oogvocht is essentieel voor gezonde ogen. Het bevat namelijk diverse bestanddelen die voorkomen dat je ogen uitdrogen.

Heb je last van Droge Ogen Syndroom? Dan heb je waarschijnlijk last van een jeukend, branderig en zanderig gevoel in je ogen. Naarmate de dag vordert, wordt dit gevoel vaak nog erger.

droge ogen computer

De invloed van je omgeving op je droge ogen ‘s ochtends

Ook je omgeving kan een rol spelen. Mensen die in een winderig klimaat wonen (zoals aan zee), hebben vaker last van droge ogen. Ook stadsbewoners ontwikkelen sneller droge ogen door de hogere luchtvervuiling, dan mensen die op het platteland wonen.

Bijwerkingen van medicijnen
Je droge ogen kunnen ook veroorzaakt worden door bijwerkingen van bepaalde medicijnen die je gebruikt. Lees daarom steeds goed de bijsluiter vooraleer je start met het innemen van een nieuw medicijn. Zo ben je goed op de hoogte van mogelijke bijwerkingen en weet je waaraan je je kan verwachten.

5droge ogen leuke weetjes over je ogen

1. Het knipperen met je ogen duurt slechts 1 tiende van een seconde. In een oogwenk voorbij dus :).
2. Terwijl sommige lichaamsdelen wat tijd nodig hebben om op te warmen, zijn je ogen 24/7 op temperatuur!
3. Ogen genezen snel. Gemiddeld duurt het 48 uur om bv. een krasje op het hoornvlies te herstellen.
4. ‘Zien’ maakt zo een groot onderdeel uit van je dagelijks leven dat ongeveer de helft van je brein constant bezig is met het verwerken van alle inkomende impulsen.
5. Pasgeboren baby’s produceren geen tranen. Zij maken wel huilgeluiden, maar tranen kunnen ze pas produceren wanneer ze 4 à 13 weken oud zijn.

Gezonde gewoontes bij droge ogen

Eén van de meest voorkomende oogaandoeningen is Macula Degeneratie. Hierbij is er sprake van achteruitgang van ‘de gele vlek’ die ervoor zorgt dat je scherp ziet en details kunt onderscheiden. Mogelijke oorzaken hiervan zijn aderverkalking, te veel zonlicht, hoge concentraties verzadigde vetten en cholesterol.

Ook roken heeft een negatief effect: wie meer dan 1 pakje sigaretten per dag rookt, loopt 5x meer risico om deze oogaandoening te ontwikkelen.

Daarnaast is de gele vlek in het oog erg gevoelig voor schade door zuurstof: oxidatieve schade. Dit is een beetje vergelijkbaar met het roesten van metaal en kan leiden tot functieverlies. Gelukkig kan je uit je voeding veel antioxidanten halen die je ogen beschermen tegen deze oxidatieve schade. Voornamelijk vitamine C en E zijn erg goed hiervoor. Ook carotenoïden hebben een beschermende werking.

Zwarte bessen bevatten heel veel vitamine C; tot 4x meer dan appelsienen. De krachtige antioxidanten in zwarte bessen bevatten ontstekingsremmende eigenschappen.
Ook bosbessen bevatten erg veel vitamine C, wat je ogen helpt om zich sneller aan te passen aan de duisternis.

droge ogen blauwe bessen

Vergeet ook niet om voldoende vetzuren te eten. Droge ogen hebben nood aan Omega 3-vetzuren. Goede bronnen van omega 3 zijn vette vis, lijnzaad, chiazaad en hennepzaad. Je kan ook gebruik maken van een Omega 3-supplement.

Natuurlijke bevochtiging bij droge ogen

Oogdruppels zorgen voor verzachting bij droge en geïrriteerde ogen. De 100% natuurlijke Oogdruppels van A.Vogel zorgen voor een snelle en langdurige bevochtiging. Ze bevatten geen conserveringsmiddelen. Daardoor kan je ze veilig langdurig gebruiken en zijn ze ook geschikt voor dragers van contactlenzen.
Sinds kort zijn er ook de Oogdruppels Extra Intensief bij zeer droge ogen en de Oogdruppels Ampullen voor extra gebruiksgemak.

>> Bekijk ook onze 7 natuurlijke tips bij droge ogen in de zomer

2

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Jouw reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een *

Reacties

 • Alex lefever, 714 dagen geleden

  Ik heb veel last van droge ogen denk ik maar de pijn begint bij tv kijken s’avonds maar dan tranen mijn ogen
  Als ik slaap word ik wakker van de pijn dan wrijf ik over mijn ogen tot se vochtig zijn
  kan tot 3x op een nacht zijn dan weer een nacht niks eet tamelijk veel myrtillen
  Nu diep gevroren soms vers (zijn vaak niet echt vers)
  groeten
  Alex

  • Marina , 713 dagen geleden

   Dag Alex, Vervelend dat je zo veel last hebt met je ogen. Probeer eens overdag drie keer Oogdruppels te gebruiken. Zo hydrateer je je ogen langdurig en zullen ze ‘s avonds minder snel vermoeid zijn. Druppel nog een keer voor je gaat slapen zodat je ‘s nachts niet wakker moet worden van pijn aan je ogen. Zet geen verwarming op in je slaapkamer want die droogt de lucht uit. Het raam op een kiertje zetten zorgt voor een goede luchtvochtigheid. Als dat niet kan, zet dan een kommetje water op de verwarming. Het water verdampt en bevochtigt de lucht in de kamer. Je kan ook even een heet nat washandje op je ogen leggen voor je gaat slapen. Dit bevordert de doorbloeding in je ogen waardoor ze ook minder droog aanvoelen. Helpt dit niet voldoende, ga dan eens langs bij een oogarts. Diepgevroren myrtillen zijn even goed als verse. Blijf ze eten want ze bevatten veel goede stofjes voor je ogen.

 • Marion van Limborgh, 714 dagen geleden

  Wat kan je er aan doen? Ik draag 1 lens, en dat oog wil gewoon slapen om ca. 21 uur.

  • Marina , 713 dagen geleden

   Dag Marion, Het oog waarvoor je een lens draagt zal inderdaad sneller vermoeid zijn. Een lens blijft een vreemd object in het oog en veroorzaakt altijd wat irritatie, bij de ene persoon wat meer of minder dan bij een andere persoon. Dit is vervelend want daardoor heb je een minder goed zicht. Het beste druppel je een paar keer per dag de Oogdruppels van A.Vogel in dat vermoeide oog. Op die manier kan je de vermoeidheid wat uitstellen en wordt het oog ook goed bevochtigd zodat de lens minder irriteert. Je hoeft de lens niet uit te doen om te druppelen.

 • ilone, 714 dagen geleden

  3 years ago I had a operation to close a hole in the macular the hole is closed but I have a blind spot right in the middle of my eye I also can not drive any more after dark I live in las vegas NV and with out driving a car you are very limited to go any where you do not think about this till it happened so please take good care of your eyes they can change your quality of live.

  • Marina Cluysen , 713 dagen geleden

   Hi Ilone, so sorry to hear this. It is true what you say: most people take their eyesight for granted.

   Kind regards!

 • jose, 714 dagen geleden

  Vraagje
  kan het zijn van oogdruppels een lopende neus hebt en jeuk

  • Marina , 713 dagen geleden

   Dag Jose, Van sommige oogdruppels kan je wel irritatie ondervinden. Als je allergisch bent voor een van de bestanddelen kan er jeuk ontstaan maar ook als het oog te droog is kan het gaan jeuken. De loopneus is eerder te wijten aan een huismijtallergie of pollenallergie. In die gevallen heb je nl veel last van een lopende neus en jeuk. Met Pollinosan neusspray kan je je loopneus verbeteren en de jeuk verminderen. Er bestaan ook Hooikoorts oogdruppels. Deze helpen goed als de oogirritatie voortkomt van een allergische reactie. Probeer gewoon even uit wat het beste werkt voor jou!

 • christa, 714 dagen geleden

  VISOLIE ampules nemen, elke dag 1 bij het onbijt. Sinds jaren neem ik dit en sindsdien hoef ik niet meer te druppelen. geen pijn meer of andere kwalen. Wel een goede kwaliteit nemen en om de 3 maanden wissel ik van merk. Ik gebruik slechts 2 merken.

  • Marina , 713 dagen geleden

   Beste Christa, het klopt dat omega 3 een goede invloed heeft op de werking van je ogen en het zicht verbetert. Dit omdat omega 3 de doorbloeding in de kleine haarvaatjes verbetert én ontstekingsremmend werkt.

  • Barbara Asprokolas, 713 dagen geleden

   Info: http://www.oogyoga.be. Oogyoga is een welness en fitness voor je ogen.
   Dank je voor de interessante weetjes en tips Marina.
   Groetjes Barbara

 • herman schouppe, 713 dagen geleden

  neen

 • Greta, 713 dagen geleden

  Regelmatig gebruik ik jullie gewone oogdruppels, soms ‘s avond of ‘s morgens, dit voelt heel verfrissend aan, je voelt gewoon dat je ogen hierdoor vochtiger en aangenamer zijn

  Grtjz Greta

 • Anthonissen Alda, 373 dagen geleden

  Ik ben geopereerd van staar aan beide ogen,.
  s’ morgens zie ik een tijdje wazig. Door de dag heb Ik last van traan ogen..
  Wat raad u mij an.

  • Marina , 372 dagen geleden

   Dag Alda, je kan Pollinosan Hooikoorts oogdruppels gebruiken tegen tranende ogen. Deze oogdruppels verzachten geïrriteerde ogen en verminderen de traanvloed die veroorzaakt wordt door irritatie van buitenaf (wind, stof, pollen enz)

 • More in Ogen
  Rode ogen
  Last van rode ogen? Enkele remedies op een rijtje!

  Rode ogen kunnen verschillende oorzaken hebben. Denk maar aan allergieën, contactlenzen of zelfs droge lucht veroorzaakt door verwarming of airconditioning....

  Close