A.Vogel Blog

Taal/Langue

0 artikelen in winkelwagentje

 

A.Vogel Blog

Droge ogen vermijden bij hooikoorts

door Marina Cluysen, op 7 april 2016, Hooikoorts, Tips van de herboriste

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

hooikoorts

Deze dagen krijg ik via de infolijn heel veel mails en telefoontjes binnen van mensen die last hebben van tranende ogen, een loopneus, onbedaarlijke niesbuien, … De hooikoortspatiënten lijden duidelijk onder het voorjaarsweer. Wat zij het ergerlijkste vinden? Die rode, jeukende ogen. Ontdek hier wat je kan doen aan die ‘hooikoorts-ogen’!

Doorgaans loopt het hooikoortsseizoen van februari tot november, afhankelijk van de weersomstandigheden. Dit jaar is het pollenseizoen bijvoorbeeld al zeer vroeg gestart: doordat we amper een winter gekend hebben, ontwaakten de els en hazelaar al snel uit hun winterslaap. Enkelingen kregen daardoor al eind januari last van hooikoortsklachten.

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergische reactie die optreedt wanneer er stuifmeel vrijkomt. Wanneer dit stuifmeel je lichaam binnendringt, ontstaan er klachten zoals hoesten, niesbuien, een jeukende en brandende keelholte, benauwdheid of hoofdpijn. Ook jeukende, tranende ogen en overgevoeligheid aan licht zijn veelvoorkomende symptomen van hooikoorts. Vooral de rode, tranende, jeukende of branderige ogen zijn heel vervelend en staan met stip op nummer 1 als meest ergerlijke hooikoortsklacht.

Allergische conjunctivitis

hooikoorts-ogen-oogdruppels

Allergische conjunctivitis is de algemene term die gebruikt wordt om oogproblemen aan te duiden met betrekking op de buitenkant van het oog, veroorzaakt door allergieën. Bijvoorbeeld door pollen. Symptomen zijn rode ogen, zwelling en jeuk. Allergische conjunctivitis treedt meestal op in het hooikoortsseizoen.

Wanneer je last hebt van allergische conjunctivitis, oftewel hooikoorts-ogen, kan je last hebben van diverse oogproblemen. Hieronder een overzichtje:

* Jeukende ogen:
De jeuk die je ervaart ontstaat door irritatie. Deze irritatie ontstaan enerzijds doordat er pollen in en rondom je oog landen, anderzijds doordat je lichaam histamine aanmaakt als reactie op de pollen. De jeuk die je voelt is eigenlijk een alarmsignaal van je lichaam, om je te verwittigen dat er lichaamsvreemde stoffen je lichaam zijn binnengedrongen.

* Rode ogen:
Na de jeuk, kunnen je ogen ook rood worden. De bloedvaten in je ogen zwellen op of zetten uit waardoor er meer ‘rood’ in je ogen aanwezig is. Dit is een ontstekingsreactie van je lichaam en heeft als functie om de irriterende stoffen uit je ogen weg te jagen.
Het is erg verleidelijk om in je ogen te wrijven wanneer ze jeuken, maar dit resulteert in nog meer roodheid. Het verergert de irritatie zelfs en de kans is groot dat je bloedvaten beschadigt.

* Tranende ogen:
In de strijd om de vreemde indringers terug te verwijderen, maakt je lichaam extra traanvocht aan. Op die manier wil je lichaam de indringers letterlijk wegspoelen. Door je tranende ogen kan je tijdelijk last krijgen van een wazig zicht. Zodra de tranen beginnen op te drogen, kunnen deze ook dikker en plakkerig worden. Hierdoor kan je wazige zicht tijdelijk nog verergeren.

* Gezwollen ogen:
Veel mensen die last hebben van hooikoorts, klagen ook over gezwollen ogen. Deze zwelling is eigenlijk een ontstekingsreactie op de pollen. Je bloedvaten zwellen of zetten uit om zo meer vloeistof aan te voeren naar je ogen. Deze zwelling kan enkele uren na de irritatie aanhouden. Het duurt namelijk even voor je bloedvaten terug krimpen tot hun normale grootte.

Hooikoorts-ogen vermijden

Als je allergisch bent aan pollen, is er niet zo heel veel dat je kan doen om aan de klachten te ontsnappen. Maar, goed nieuws :), de tips die ik heb, zijn wel erg effectief!

 • Draag zoveel mogelijk een zonnebril, zodat het stuifmeel minder snel aan je ogen kan.

hooikoorts-ogen-zonnebril

 • Probeer wrijven in de ogen te vermijden. Niet alleen is de kans groot dat er stuifmeel aan je vingers hangt, maar wrijven in je ogen is nooit een goed idee. De huid rond je ogen (en je ogen zelf) is erg gevoelig.
  Heb je erg veel last van tranende ogen, dan kan je een nat washandje gebruiken om je ogen op te frissen.
 • Oogdruppels kunnen ervoor zorgen dat je minder last hebt van hooikoorts-ogen. Oogdruppels leggen namelijk langdurig een beschermende traanfilm over je ogen waardoor pollen minder snel de kans krijgen om hun werk te doen.

A.Vogel Oogdruppels bij hooikoorts!

De Pollinosan Oogdruppels van A.Vogel kan je prima gebruiken wanneer je last hebt van jeukende, tranende of rode ogen door hooikoorts. De verzachtende bestanddelen in de Oogdruppels geven snel verkoeling. Je kan ze preventief inzetten (om te vermijden dat de pollen hun werk kunnen doen) of gebruiken wanneer je last krijgt! Ook geschikt voor dragers van contactlenzen.

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Jouw reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een *

Reacties

 • beekhuijsnen, 673 dagen geleden

  please unsubscribe thank you

  • Marina Cluysen , 673 dagen geleden

   Hello, I see you want to unsubscribe. From what do you want to unsubscribe? Normally you can do it yourself…
   Kind regards!

 • More in Hooikoorts, Tips van de herboriste
  Allergieën
  8 zaken die je alleen begrijpt als je hooikoorts hebt

  Als je lijdt aan hooikoorts, staat een mooie, zonnige dag voor jou niet gelijk aan vreugde en plezier. Wel aan...

  Close