A.Vogel Blog

Taal/Langue

0 artikelen in winkelwagentje

 

A.Vogel Blog

Detoxen met een sapkuur: iets voor jou?

door Marina Cluysen, op 1 maart 2016, Spijsvertering
0

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Het lentezonnetje laat zich de laatste dagen af en toe al eens van z’n beste kant zien. Wat een heerlijk gevoel! Zittend op een bankje, genietend van de zonnestralen… Geen betere manier om mijn batterijen weer helemaal op te laden. Buiten een sapkuur misschien. Een sapkuur is de ideale detox om je lichaam te ontdoen van allerlei afvalstoffen die een optimale werking verstoren. In deze blog vertel ik je waar je op moet letten en hoe je eraan begint.

Voor veel mensen zijn de eerste zonnestralen het startschot om aan de voorjaarsschoonmaak te beginnen. Zelf heb ik ook al eens alle keukenkastjes uitgemest thuis, maar gekker dan dat zal het voorlopig niet worden vrees ik :). Ik vind een grote schoonmaak van m’n lichaam namelijk minstens even belangrijk. Zeker in het voorjaar. Een detox doet je lichaam écht goed. Vergelijk het een beetje met een onderhoudsbeurt van je auto bij de garage: nadien loopt alles weer extra vlot!

Wat is een sapkuur?

Een sapkuur kan je vergelijken met een soort van vasten. Vasten ouderwets? Helemaal niet. Kijk maar naar het populaire ‘Dagen zonder vlees’ dat momenteel bezig is. Een sapvasten is gelijkaardig, alleen drink je dan gedurende een periode alleen maar sapjes o.b.v. groenten, fruit en kruiden.

Sapkuur - detoxen
Na afloop van zo’n sapkuur is je lichaam weer helemaal vrij van afvalstoffen. En dat is de reden waarom ik er zo van houd: ik spring haast uit m’n vel van energie wanneer zo’n sapkuur erop zit.

Geen dieet!
Nu denk je misschien dat zo’n sapkuur ook de perfecte manier is om enkele kilootjes te verliezen. Indien dat jouw motivatie is om deel te nemen, moet ik je teleurstellen. Je mag zo’n sapkuur echt niet zien als een dieet.

Het hoofddoel is namelijk niet om kilo’s te verliezen, maar om je lichaam te ontdoen van afvalstoffen en zo meer energie te krijgen. De kilootjes die je verliest met een sapkuur komen er namelijk doorgaans relatief snel terug bij zodra je weer normaal begint te eten.

Hoe begin je aan een sapkuur?

Zoals ik al zei is een sapkuur erg goed voor je lichaam. Maar het is wel erg belangrijk dat je het goed doet. Anders zal je niet alle voordelen uit deze detox halen. Integendeel; dan doet het meer kwaad dan goed.

Enkele dagen een sapkuur volgen levert doorgaans niet al te veel problemen op, maar als je het gedurende een langere periode wilt volhouden is goede begeleiding door een professional erg belangrijk.

Maar goed: hoe begin je er nu aan? Allereerst is het belangrijk om voor jezelf te bepalen hoe lang je deze detox wilt doen. Je kan ervoor kiezen om het slechts enkele dagen te doen. Of één week. Of bijvoorbeeld steevast één dag per week. Ga voor jezelf na wat je wilt bereiken: wil je je lichaam volledig ontdoen van alle afvalstoffen of wil je je lichaam gewoon even een rustmomentje gunnen? Afhankelijk van je doel zal de sapkuur er voor jou anders uitzien.

Sapkuur - doelen

Daarnaast zijn er enkele do’s en don’ts waar je rekening mee moet houden.

Do’s

 • Maak je sappen zelf! Enkel versgeperste en zelfgemaakte sapjes (liefst op basis van biologisch geteelde groenten en fruit) horen thuis in een sapkuur.
 • Voeg aan je sappen kruiden en specerijen toe die het effect versterken zoals: gember, kurkuma, brandnetel, peterselie, citroen.
 • Bereid je mentaal voor. Sapvasten of detoxen is niet makkelijk vol te houden. Bereid je daarom mentaal voor door in de week voor je sapkuur al minder ‘vast voedsel’ te eten. Op die manier kan je al wennen aan het idee.
 • Bereid je lichamelijk voor. Ook voor je lichaam is een sapkuur erg wennen. Al is het maar voor één dag. Daarom is het goed om in 4 dagen voor je sapkuur geen tabak, alcohol, koffie, deegwaren (brood en pasta), vlees of vis te nuttigen. Doe je liever tegoed aan vers fruit en groenten. Ook de 4 dagen volgend op je sapkuur bouw je best langzaam weer op zodat de omschakeling niet te bruusk is.
 • Houd het rustig tijdens je sapkuur. Vermijd zware lichamelijke inspanningen. Doe wel elke dag minstens een half uur aan lichte beweging zoals wandelen of yoga om afvalstoffen kwijt te raken.
 • Schrijf op waarom je precies wilt vasten en wat je hoopt eruit te halen.
 • Houd een dagboek bij, als je gaat vasten kunnen niet alleen afvalstoffen maar ook emoties vrijkomen.
 • Drink voldoende water en kruidenthee tussendoor.
 • Houd een vast ritme aan en drink je sappen op dezelfde tijd, dit geeft een ritme aan de dag en maakt dat je het eten beter los kan laten.
 • Houd er rekening mee dat op dag 3 van het vasten de stofwisseling omschakelt naar vetverbranding. Dit is vaak de moeilijkste dag, daarna wordt het vasten makkelijker.

Don’ts

 • Begin nooit zonder opbouwdagen aan het vasten (zie hierboven).
 • Rook niet en drink geen koffie tijdens het sapvasten.
 • Vermijd drukke plekken en gun jezelf rust.
 • Drink niet meer dan 4 sappen op één dag.
 • Vast niet langer dan 10 dagen.

Niet voor iedereen!
Sapvasten is niet voor iedereen geschikt. Ben je zwanger, ziek of heb je last van eetstoornissen of ondergewicht? Of doe je aan topsport? Dan is een sapkuur geen goed idee voor jou.
Wil je graag een sapkuur doen, maar twijfel je of je lichaam het aankan? Raadpleeg dan eerst je dokter!

De 80/20 regel

Een andere, minder drastische manier om schoon schip te maken in je lichaam, is door gezond en gevarieerd te eten. De 80/20 regel is hier perfect voor. 80% van de tijd leef je gezond en eet je gevarieerd en evenwichtig. De overige 20% mag je zondigen. Je hoeft dus niet voor de rest van je leven in een grote boog om de frituur te lopen .

A.Vogel Lenteweek
Om maar te zeggen: reinigen of detoxen kan ook op een milde manier. De A.Vogel Lenteweek (is daar een goed voorbeeld van. Deze ‘gezondste week van het jaar’ is ondertussen een echte traditie geworden. Vorig jaar waren er meer dan 8000 deelnemers! 82% van hen gaf de Lenteweek 8/10 of meer.

De A.Vogel Lenteweek is dan ook echt super. En je merkt het verschil: na de Lenteweek heb je zoveel energie dat je zo de lente inspringt. Iedereen die zich inschrijft voor de A.Vogel Lenteweek ontvangt elke dag een mail met lekkere, gezonde en simpele recepten voor ontbijt, lunch, diner én tussendoortjes. Samen met tips & tricks voor een gezonde levensstijl.

Sapkuur - Lenteweek

De Lenteweek start op 21 maart en is volledig gratis. Word ook een tevreden “Lenteweek(st)er” en schrijf je vandaag nog in!

En? Ga jij meedoen met de Lenteweek? Laat het dan hieronder even weten!

0

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Jouw reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een *

Reacties

 • De Vos M., 682 dagen geleden

  zal lentekuur volgen zoals vorig jaar.geen kilo kwijt.Misschien zijn de hoeveelheden te groot voor mij?83 jaar.Voelde me wel goed nadien..

  • Marina , 680 dagen geleden

   Beste M., de lentekuur duurt maar 1 week en soms is dat te kort om gewicht te verliezen, zeker als je tevoren al hetzelfde aantal caloriën per week nam. Het voordeel van deze lentekuur is dat je anders en gezonder leert eten en drinken, meer verse groenten en fruit, andere tussendoortjes enz. Als je dit nog enkele weken verder kan zetten, zul je zeker resultaat zien. In ieder geval zul je je al veel beter voelen, zoals je zelf al ondervonden hebt.

 • Katrien Blieck, 381 dagen geleden

  Beste,

  Ik zou ook graag deelnemen aan de “lenteweek”.
  Gelieve me verder op de hoogte te houden.

  • Marina Cluysen , 379 dagen geleden

   Hallo Katrien, zal ik jou toevoegen aan de mailinglijst hiervan?

   Groetjes!

 • De Brouwer Leen, 361 dagen geleden

  Lentekuur

 • Segers Mireille, 310 dagen geleden

  Ik zou graag deelnemen .Ik ben 67 jaar en voel mij een beetje uitgeput ;daarom wil ik zo een sapkuur proberen .
  MVG

  • Marina Cluysen , 309 dagen geleden

   Dag Mireille, je bent nu ingeschreven en ontvangt elke dag een mail met receptjes voor gerechten voor die dag. We wensen je alvast veel plezier met deze Lenteweek!

 • Agi Verberckmoes, 35 dagen geleden

  is detox natuurlijk?…..???

  • Marina Cluysen , 34 dagen geleden

   Dag Agi, detoxen is zeker natuurlijk. In vroegere tijden hadden de mensen regelmatig een periode dat ze minder konden eten omdat er minder voorhanden was. Ze leefden met het ritme van de seizoenen en hadden op het eind van een winter vanzelf veel minder eten zodat ze moesten vasten. In de lente volgden dan de eerste verse kruiden die ze konden plukken en die ontgiftend werkten: brandnetel, paardenbloem enz. Een natuurlijke detox was dat zeker wel. De moderne mens is dat ritme helemaal kwijt omdat de winkel altijd vol voeding ligt en je het gemakkelijk kan gaan halen.

 • More in Spijsvertering
  Stoelgang
  De boodschap in je ‘grote boodschap’ (deel 2)

  In deel 1 van dit artikel vertelde ik je al meer over je stoelgang en wat de vorm van je...

  Close