Spijsvertering

De positieve invloed van lijnzaad op je spijsvertering


Marina Cluysen

De laatste jaren is lijnzaad aan een echte opmars bezig in foodieland. Meer en meer mensen leren het kennen én voegen lijnzaad toe als vast onderdeel van hun dagelijks menu. En terecht, want lijnzaad heeft echt een positieve invloed op je spijsvertering.

Wat is lijnzaad?

Lijnzaad is afkomstig van de zaden van de vlasplant. Meer specifiek uit de olievlasplant. Lijnzaad heeft een sterk nootachtige smaak, met een ietwat bittere nasmaak. Je kan het in z’n geheel, gebroken of als olie kopen.

Lijnzaad is rijk aan omega 3, omega 6, vitamine B1 en B2, calcium, magnesium, zink en kalium. Als je dagelijks lijnzaad eet, krijg je alle essentiële vetzuren binnen die je lichaam nodig heeft.

Lijnzaad spijsvertering - wat is lijnzaad

Lijnzaad en je spijsvertering: hoe werkt lijnzaad?

Lijnzaad en je spijsvertering? Twee handen op één buik! Lijnzaad heeft een positieve invloed op de spijsvertering. Het maakt je darmen schoon en doet je stoelgang vlotter verlopen. Maar hoe werkt lijnzaad eigenlijk? Simpel! Wanneer lijnzaad breekt, komt er een soort slijm vrij. Dit slijm vormt een laagje in je darmen, dat zich hecht aan de afvalstoffen in je darmen.

Doordat het lijnzaadslijm zich bindt met andere stoffen, neemt het slijm toe in volume. Dit doet je darmwand uitzetten en stimuleert de darmperistaltiek. En een verhoogde darmperistaltiek? Dat resulteert in een vlottere stoelgang. Het gladde slijm zorgt er bovendien voor dat het transport van de darminhoud beter verloopt.

Daarnaast is lijnzaad ook nog eens rijk aan vezels. En daar zijn je darmen helemaal dol op :-)!

Hoe lijnzaad gebruiken?

Lijnzaad bevat dus erg veel belangrijke stoffen die je lichaam goed kan gebruiken. Het sleutelwoord hier? Bevat. Je moet het er namelijk wel uit zien te halen. Je lichaam kan lijnzaad in zijn geheel niet verteren. Door het simpelweg onder je havermout te mengen of op je smoothie te strooien, kom je dus niet ver. Om alle waardevolle voedingsstoffen uit lijnzaad te halen, moet je het eerst fijnmalen. Het beste is om na het malen het lijnzaad direct te gebruiken. Laat je het te lang liggen, dan kunnen de vetzuren in het lijnzaad bitter worden en sterk gaan ruiken.

Let er bovendien op dat je voldoende water drinkt als je lijnzaad inneemt! Al die extra vezels in je darmen hebben immers vocht nodig om hun werk optimaal uit te voeren.

Heel lijnzaad of gebroken lijnzaad?

Hierboven kon je al lezen dat je lijnzaad in verschillende vormen kunt kopen. Nu denk je misschien dat gebroken lijnzaad het beste is, omdat je het toch moet vermalen om de waardevolle voedingsstoffen eruit te halen. Lijnzaad oxideert echter snel. Het beste is dus om heel lijnzaad te kopen en een kleine hoeveelheid te vermalen wanneer je het nodig hebt.

Recept: mueslirepen met veenbessen en lijnzaad

Recept veenbesmueslirepen met lijnzaad

Wil je aan de slag met lijnzaad? Dan is dit receptje ideaal om meteen mee in de keuken te duiden! Deze mueslirepen zijn namelijk een geweldige snack (of ontbijt) voor het hele gezin, zijn supermakkelijk te maken en zitten vol lekkere en goede dingen, zoals lijnzaad.

Ingrediënten mueslirepen met lijnzaad:

  • 3/4 kopje havermout
  • 1 kopje dadels, ontpit
  • 1 kopje water
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 3/4 kopje zaadjes naar keuze (ik heb zonnebloem-, pompoenpitten, sesam- en lijnzaad gebruikt)
  • 2 eetlepels gemalen lijnzaad
  • 1/2 kopje gedroogde veenbessen
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel zout

Meer weten over je spijsvertering?

Laatste wijziging op deze pagina: 14-04-2021

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >