A.Vogel Blog

Taal/Langue

0 artikelen in winkelwagentje

 

A.Vogel Blog

De overgang: van perimenopauze tot postmenopauze

door Marina Cluysen, op 15 augustus 2013, Overgang
0

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

De overgang van perimenopauze tot postmenopauze

De menopauze, je kan er als vrouw niet aan ontsnappen. Vijf tot tien jaar voor je laatste menstruatie, begin je soms menstruaties over te slaan of krijg je eisprongen waarbij meerdere eitjes tegelijkertijd rijpen. Meestal gebeurt dit rond een leeftijd van 37 tot 38 jaar. De aanmaak van oestrogeen en progesteron door de eierstokken gebeurt niet meer volgens het oude patroon en uiteindelijk zal de menstruatie volledig stoppen. Dat moment vindt meestal tussen het 45ste en 56ste levensjaar plaats. Vaak gaat dit verschijnsel gepaard met pieken en dalen in de hormoonaanmaak en geeft het uiteenlopende lichamelijke en geestelijke verschijnselen.

De menopauze: 3 fases

De menopauze verloopt in drie fases. De duur van deze periodes verschilt van vrouw tot vrouw.

De premenopauze of perimenopauze

In de periode voor je laatste menstruatie gaan je hormonen steeds meer schommelen en uiteindelijk zullen je eierstokken geen hormonen meer aanmaken. Sommige vrouwen merken hier niets van, anderen krijgen last van opvliegers of ‘vapeurs’ en transpiratie. De menstruatie wordt pijnlijker, korter of juist langer, heftiger of juist minder heftig, met langere of kortere tussenpozen. Ook de vruchtbaarheid gaat achteruit.

De menopauze

Dit is eigenlijk maar één dag in de overgangsperiode, namelijk de dag van je laatste menstruatie. Als je menstruatie een jaar is weggebleven, dan kan je zeggen dat je jouw laatste menstruatie hebt gehad.

De postmenopauze

Je eierstokken maken nu geen hormonen meer aan. Andere organen zullen deze taak nu overnemen. Lichaam en geest zoeken een nieuw evenwicht. De menopauze symptomen blijven aanhouden tot dit evenwicht gevonden is.

Natuurlijke hulp tijdens de menopauze

Het is een normaal en natuurlijk levensproces waar je door moet. De emoties en lichamelijke verschijnselen zijn geen ziekte die noodzakelijk op een medische manier behandeld moet worden. Maar het kan soms wel helpen om sommige kwaaltjes op een natuurlijke wijze te verlichten. A.Vogel Famosan Salvia bevat deze plant en verlicht zo je klachten.

0

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Jouw reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een *

Reacties

 • Groeninck, 233 dagen geleden

  Ik was 46 jaar toen ik mijn laatste maandstonden had. We zijn vier jaar later dus toch al een tijdje in de menopauze. Mijn vraag is : wanneer stopt de menopauze ?

  • Marina Cluysen , 228 dagen geleden

   Dag Mevrouw Groeninck, de duur van de menopauze is niet bij iedereen hetzelfde maar globaal gezien kan ze tussen de 4 en de 10 jaar duren. Bij vele vrouwen is het hetzelfde als bij hun moeder. Dus daar kan je misschien voor jou zelf de duur ongeveer aan bepalen.

 • More in Overgang
  Menopauze klachten - Wat zijn de symptomen van de overgang bij vrouwen
  Menopauze klachten: Wat zijn de symptomen van de overgang bij vrouwen?

  Tijdens de perimenopauze of de periode van ongeveer 6 jaar voor de overgang, zullen vrouwen geleidelijk te maken krijgen met...

  Close