Gezonde voeding

De 10 superfoods van 2016


Marina Cluysen

Wat zijn superfoods?

Allereerst even wat meer over superfoods. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn het voedingsmiddelen met superkrachten. Ze bevatten namelijk veel meer vitamines, mineralen en antioxidanten dan hun soortgenoten. Het is je waarschijnlijk al opgevallen dat de meeste superfoods een exotisch klinkende naam hebben. Denk maar aan quinoa, gojibessen of chiazaad. Niet toevallig.
Het spreekwoord ‘je bent wat je eet’ gaat namelijk ook op voor de voeding die jij eet. Afhankelijk van de meststoffen etc. die zij binnenkrijgen, zijn ze gezonder of minder gezond. En dat onderscheidt superfoods van gewone ‘foods’.

Superfoods herkomst

In België en vele andere westerse landen zijn de meeste landbouwgronden uitgeput. Op andere plaatsen, zoals de Himalaya, is de grond nog enorm voedzaam. Hoe voedzamer de grond, hoe meer voedingsstoffen het product bevat. Vandaar dat superfoods vaak een exotische naam hebben. Niet zozeer het feit dat de vrucht exotisch is, maakt het dus zoveel gezonder dan andere vruchten, wél de grond waarin ze geteeld worden.

Zijn superfoods ook superieur?

Komt uiteraard de vraag: zijn superfoods superieur ten opzichte van ander voedsel? En heeft het dan nog wel nut om appels, peren en andere klassiekers te eten? Neen en ja. Superfoods zijn echt wel super, maar ze zijn niet per se beter zijn dan bv. een doorsnee appel of banaan. Deze klassiekers blijven dus zeker wel een plaatsje verdienen in jouw koelkast. Het belangrijkste is namelijk dat je varieert: elke voedselsoort heeft zijn/haar voordelen voor je gezondheid . Door af te wisselen, krijg je alles binnen wat je nodig hebt.

De 10 superfoods

Verandering van spijs doet eten. Hoog tijd dus om enkele nieuwe superfoods te introduceren voor 2016. Zo heb je toch weer iets nieuws om aan je gasten voor te schotelen op het volgende feestje :). En je zal zien: een exotische afkomst is echt niet noodzakelijk om in het rijtje van superfoods thuis te horen! Bij deze mijn persoonlijke top 10.

1. Zwarte bonen

Zwarte bonen ken je misschien al van het populaire Mexicaanse gerecht chili con carne. Ze zijn erg geliefd in de Latijns-Amerikaanse keuken. Niet onterecht. Natuurlijk zijn ze gewoon erg lekker, maar ze bevatten ook erg veel voedingsstoffen zoals ijzer, fosfor, magnesium, eiwitten, tryptofaan, foliumzuur, vezels, mangaan, … . En ze zijn erg goed voor je hart en cholesterolwaarden.

Redenen genoeg om ze vanaf nu toe te voegen aan je salades en rijstschotels!

2. Zeewier

Wie af en toe gerechtjes klaarmaakt uit de kookboeken van Pascale Naessens, is zeker en vast al eens zeewier tegengekomen in de ingrediëntenlijst. In Japan en China zijn ze al jarenlang fan. De eerste keer is het wel wennen aan de zilte smaak, maar de aanhouder wint. Zeker op gezondheidsvlak, want zeewier is rijk aan jodium (zeker eten dus als je nog maar weinig brood eet!) en stimuleert je vetverbranding. Daarnaast werkt zeewier ontgiftend. De polysachariden in zeewier hebben een ontstekingsremmende en antivirale werking in het lichaam.
Gezien de specifieke smaak is het goed om in kleine stapjes te beginnen aan zeewier. Voeg het bijvoorbeeld eens toe aan een slaatje. Zo kan je alvast wennen aan de smaak.

3. Shiitake

Ook weer Japans en ook weer erg gezond. Maar ook bij ons heeft de shiitake zijn strepen verdiend. Ze zijn een echte lekkernij en worden volop gebruikt in allerhande gerechten. Naast z’n lekkere smaak heeft de shiitake ook enkele voordelen voor je gezondheid waardoor hij er echt boven uitsteekt.

Zo heeft shiitake immuun-versterkende eigenschappen die overeenkomen met die van Echinacea purpurea. In Japan staan ze zelfs bekend als ‘het levenselixir’. De shiitake bevat vitamine B1, B2, B12 en C en is een goede vleesvervanger aangezien hij rijk is aan eiwitten. Daarnaast werkt hij bloedzuiverend en bloeddruk- en cholesterolverlagend.

Superfoods - shiitake

4. Zoete aardappel

In 2015 heb ik de zoete aardappel ontdekt en hij is echt uitgegroeid tot één van mijn favorieten. Het is gewoon erg lekker en veelzijdig in gebruik. De bataat of zoete aardappel is een rijke bron van betacaroteen, ijzer, natrium en vitamine A en C. Zo bevat één zoete aardappel meer vitamine A dan de minimale Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid! Belangrijk voor een goed functionerend immuunsysteem dus.

5. Maca

De maca wortel wordt eigenlijk niet in zijn pure vorm gegeten. Het wordt gebruikt om macapoeder mee te maken. Dit poeder kan je dan toevoegen aan smoothies, thee, sapjes, … . Redenen genoeg: het bevat 5x meer eiwitten en 4x meer vezels dan aardappels. Het is ook een goede bron van ijzer, calcium, magnesium, jodium en kalium.

6. Boerenkool

Kale, oftewel boerenkool, is een echte Nederlandse klassieker. Onze noorderburen weten wat goed is voor je! Waarschijnlijk heb je het al wel eens gegeten in de vorm van een klassieke boerenkoolstamppot. Of misschien heb je het al eens gebruikt in een smoothie (inspiratie in ons Molkosan-smoothieboekje). Tegenwoordig wordt het veel gebruik om kale-chips mee te maken. Een overheerlijk en gezond tussendoortje. En makkelijk te maken: besprenkel wat boerenkoolblaadjes met Herbamare en olijfolie en laat vervolgens 20 minuten bakken in een oven die op 50 graden verwarmd is.

Superfoods - boerenkool

Nog niet overtuigd om boerenkool op het menu te zetten? Dan doen deze gezondheidsvoordelen het vast wel: 100 gram boerenkool bevat 36 calorieën, 5 gram vezels, 15% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid calcium en vitamine B6, 40% magnesium, 180% vitamine A, 200% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine C en 1020% van de DAH vitamine K. Ook bevat het mineralen als ijzer en kalium*.

* Bron: http://www.sightdish.nl/weet-wat-je-eet/boerenkool-superfood/

7. Amarant

Quinoa is in korte tijd zo populair geworden dat de vraag het aanbod overstijgt. Daardoor is quinoa duur en wordt het vaak niet duurzaam geteeld. Als alternatief is amarant nu aan een opmars bezig. Amarant behoort tot de quinoa-familie en lijkt er dan ook erg op. Net als quinoa heeft het een nootachtige, lichtzoetige smaak. Amarantkorrels zien eruit als graankorrels, maar het zijn zaden.

Amarant is rijk aan vitamine B, vitamine E en mineralen zoals magnesium, fosfor, kalium en zink. Ook het eiwit lysine, dat je huid en hart gezond houdt, zit in amarant.

Voor mensen die geen melkproducten eten, bv. omdat ze lactose-intolerant zijn, is amarant een erg goed alternatief omdat het zoveel calcium bevat.

8. Koninginnebrij

Misschien kreeg jij vroeger als kind ook elke ochtend een lepeltje koninginnebrij? Je ouders wisten toen al hoe goed dit voor je is. Een gemiddelde portie koninginnebrij bevat 17 verschillende aminozuren (waaronder alle acht de essentiële aminozuren). Het is rijk aan vitamine en bevat veel ijzer en calcium.

Samen met je lepeltje koninginnebrij krijg je ook nog een portie vitamine A, C en E binnen. Bij-zonder gezond dus :)!

9. Granaatappel

Granaatappelpitjes zijn heerlijk om over een salade of yoghurt te strooien en bovendien zijn het echt gezondheidsbommetjes. Ze barsten van de kalium, polyfenolen (krachtige antioxidanten) en vitamine C. Granaatappel zou zo ontstekingsremmend werken, de bloeddruk verlagen en zorgen voor een mooiere huid.

Superfoods - granaatappel

10. Maqui bessen

De maqui bes komt voor in de regenwouden van Chili en Argentinië. De maqui bes bevat het meeste antioxidanten van alle fruitsoorten ter wereld. Nog meer dus dan de gekende gojibessen. Bovendien zitten er 8 verschillende soorten antioxidanten in 1 gojibes! Maqui-bessen zorgen ook voor een toename in energie, uithoudingsvermogen en kracht.

Bij ons in het westen zijn maqui bessen zeer moeilijk verkrijgbaar. In poedervorm vind je ze wel sneller. Voeg ze dan toe aan je smoothie voor een extra boost!

Meer tips om gezond te eten

Laatste wijziging op deze pagina: 27-07-2020

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >