Spieren en gewrichten

Bevorder spierherstel na een zware training met Arnica


Marina Cluysen

Waarom heb ik last van spierpijn?

Er bestaan twee soorten spierpijn. Beiden hebben een verschillende oorzaak en treden op een ander moment op.

Vroege spierpijn

Wie tijdens de training geconfronteerd wordt met pijnlijke spieren heeft last van melkzuur – een afvalstof – dat vrijkomt. Dit hoopt zich op in je spieren en prikkelt de zenuwuiteinden waardoor pijn en een verkrampt gevoel ontstaan. Veel magnesiumrijke voeding eten zou helpen om de melkzuurproductie te verminderen. Volkorenbrood, noten, sojaproducten, spinazie, ananas en makreel zijn hiervan enkele voorbeelden.

Late spierpijn

Late spierpijn treedt meestal 24 tot 48 uur na de training op. Als je hier last van hebt, betekent het dat je spieren tijdens de training lichtjes beschadigd raakten door overbelasting. Er zitten kleine scheurtjes in de spiervezels, die overigens niet echt kwaad kunnen. In beide gevallen zal de pijn na verloop van tijd verdwijnen, maar het spierherstel wat bevorderen zorgt ervoor dat je comfortabel blijft bewegen.

Wat is Arnica Montana?

Arnica Montana

Arnica Montana is een plant met grote gele bloemen die samengesteld zijn uit kleinere bloempjes. De plant is zeldzaam in België en daarom beschermd. In de uitgestrekte kruidenweides van het Europees hooggebergte komt de plant wel vaak voor. De Nederlandstalige benaming van Arnica Montana is valkruid. De plant dankt zijn naam aan zijn geneeskrachtige werking. Wie een extract van deze plant na een val aanbrengt op de opgelopen kneuzing of blauwe plek, zal merken dat die veel sneller geneest.

Hoe kan Arnica spierherstel bevorderen?

Zowel de bloemen als de wortels van Arnica Montana hebben een geneeskrachtige werking. Blauwe plekken en kneuzingen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Bovendien helpt Arnica ook om spierherstel te bevorderen. Extracten van de plant stimuleren de doorbloeding en ondersteunen zo de genezing van pijnlijke spieren. Ook zwellingen en blauwe plekken trekken dankzij een vlotte doorbloeding beter weg.

Tips om spierpijn na de training te voorkomen

Enkele dagen spierpijn na een zware training is helemaal niet leuk. Dankzij deze tips voorkom je de ergste klachten en bevorder je het spierherstel:

  • doe een goede warming-up voor je aan de training begint. Ook een cooling-down, waarbij je je spieren even losgooit, is onontbeerlijk;
  • stretch voor en na de training. Doe dit uitgebreid zodat alle spieren aan bod komen, en hou elke stretchpositie minstens 10 seconden aan.

Meer lezen over spieren en gewrichten

Laatste wijziging op deze pagina: 05-06-2020

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >