Huid

Gestoken? Zo behandel je jeukende muggenbeten


Marina Cluysen

Waarom steken muggen?

Bij muggen zijn het alleen de vrouwtjes die steken. Deze kleine diertjes leven normaal gezien van plantensap. Wanneer een vrouwelijke mug bevrucht is, heeft ze extra eiwitten nodig voor de ontwikkeling van haar eitjes. Die krijgt ze binnen door bloed van mensen en dieren op te zuigen.

Waarom heb ik last van jeukende muggenbeten?

Muggen worden aangetrokken door geuren die mensen afscheiden. Zo houden ze van de geur van bepaalde stoffen die in ons zweet aanwezig zijn. Dit verschil in geur is meteen ook de reden waarom sommige mensen meer last hebben van muggenbeten dan andere. Daarnaast zijn muggen ook dol op de CO2 die we uitademen.

Een muggenbeet kan flink jeuken door een allergische reactie op het antistollingsmiddel dat de mug in je huid spuit. Op die manier kan ze het bloed gemakkelijker opzuigen. Wanneer een mug je bloed heeft opgezogen, zal ze het meeste antistollingsmiddel weer opzuigen, met minder jeuk tot gevolg. Als je bent gestoken, jaag je een mug dus het best niet meteen weg!

Muggenbeten voorkomen: 5 tips

Insecticide helpt om muggen te doden, maar deze producten zijn slecht voor het milieu en je gezondheid. Deze tips tegen muggenbeten zijn veel doeltreffender:

  1. Muggen steken vooral ’s nachts. Door onder een muskietennet te slapen voorkom je muggenbeten
  2. Als je ’s avonds je huis wil verluchten, doe dit dan met een hor voor het raam. Zo komt er wel frisse lucht naar binnen, maar geen zoemende beestjes
  3. Ga je tijdens de schemering naar buiten? Draag dan bij voorkeur een T-shirt met lange mouwen, een lichte lange broek en gesloten schoenen
  4. Smeer onbedekte lichaamsdelen in met muggenmelk. Dit product heeft een geur die muggen afstoot
  5. Ook met andere geuren kan je muggen weghouden. Brand een wierookstokje op het terras of leg zakjes met gedroogde lavendel in de slaapkamer. Ook de plant citroenmelisse helpt.

Meer lezen over de huid

Laatste wijziging op deze pagina: 05-06-2020

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >