A.Vogel Blog

Barbecue kruiden en specerijen: de ideale kruidenmix

door Marina Cluysen, op 27 juni 2013, Kruiden en planten

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Barbecue kruiden en specerijen - de ideale kruidenmix

Niets is leuker dan een warme zomerdag afsluiten met een gezellige barbecue en samen met vrienden en familie genieten van een lekker stukje vlees of vis. Met barbecue kruiden en specerijen breng je de gerechten op smaak en ruikt de barbecue ook heerlijk!

Welke vlees- of vissoorten op de barbecue?

Er zijn heel wat vleessoorten geschikt om te grillen op de barbecue. Varkensvlees is bijvoorbeeld heel lekker op de barbecue. Denk daarbij aan spareribs, koteletten, hamschijven, een varkenskroontje en gebraad. Ook worst en spek kunnen op de barbecue, maar zijn iets vetter. Wat betreft rundsvlees, kies je best voor een brochette of een sappige steak. Kalfskoteletten en kalfslende zijn de beste stukken van het kalf. Tenslotte is lamsvlees zeer lekker op de barbecue: lamsbouten en lamskoteletten zijn het meest geschikt.

Hoewel de meeste mensen kiezen voor een traditionele vleesbarbecue, kan je ook vis op de barbecue bereiden. Vaste vis zoals heilbot, zeeduivel, zeewolf, dorade of zeepaling lenen zich perfect voor de barbecue. Laat bij de bereiding de schubben op de vis, want die vormen een natuurlijke papilotte en voorkomen dat de vis uitdroogt.  Minder vaste vis maak je best klaar in een papillot van aluminiumfolie, omdat deze vissoorten de neiging hebben om snel uit te drogen.

Barbecue marinades

Als je houdt van een pittig stukje vlees, zijn barbecue marinades een aanrader. Marinades geven niet alleen meer smaak, ze zorgen er ook voor dat het vlees mals is binnenin en knapperig aan de buitenkant. Schroei het vlees daarom altijd eerst dicht op een lage stand dicht bij de kolen. De grote hitte zorgt ervoor dat de suikers in het vlees karamelliseren. Nadien plaats je het vlees hoger om te garen. De grilltijd is afhankelijk van de dikte van het vlees, de hitte van de kolen en je persoonlijke smaak.

Wil je zelf een kruidige barbecue marinade maken, meng dan een deciliter olijfolie met 2 takjes tijm, 1 gehakte sjalot, 1 gehakte preiwit, 2 takjes rozemarijn, 1 takje marjolein, 2 geplette knoflookteentjes, peper en zout. Marineer het vlees best één dag op voorhand, zodat de marinade een hele dag kan inwerken.

Barbecue kruiden en specerijen

Er bestaan verschillende soorten kruiden en specerijen om je barbecue gerechten meer smaak te geven. Provençaalse kruidenmengelingen geven je barbecue een typische zuiderse smaak. Meestal bestaat zo’n kruidenmengeling uit rozemarijn, basilicum, tijm en oregano. Rookkruiden dienen dan weer om de barbecue een rokerig aroma te geven of om ingrediënten te roken. Je plaatst deze kruiden best in een schaaltje tussen de houtskool. Vuurkruiden doen daarentegen niets aan de smaak van je ingrediënten, maar geven een authentiek grillaroma. Typische barbecuekruiden zijn tenslotte ideaal om je ingrediënten af te kruiden of om te gebruiken in marinades.

Is de barbecue maaltijd klaar? Dan gebruik je Herbamare kruidenzout om de smaak van het gerecht nog meer te verfijnen. Deze 100% natuurlijke smaakmaker is bereid met verse groenten, kruiden en specerijen. Het bevat tevens kelp, een zeewier dat rijk is aan mineralen en jodium. Bovendien is Herbamare kruidenzout volledig glutenvrij.

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Jouw reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een *

More in Kruiden en planten
Gezond zeezout op je salade - de perfecte smaakmaker
Gezond zeezout op je salade: de perfecte smaakmaker

Zout of natriumchloride speelt een belangrijke rol bij het regelen van de vochtbalans in ons lichaam en is nodig voor...

Close