A.Vogel Blog

Alles wat je moet weten over het glutenvrij dieet

door Marina Cluysen, op 12 mei 2014, Voeding

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Alles te weten komen over het glutenvrij dieet

Voor mensen met een glutenallergie is een glutenvrij dieet een absolute noodzaak. Maar ook wie gezond wilt eten schrapt gluten af en toe best eens van het menu. We geven wat meer uitleg over het glutenvrij dieet en vertellen je wat je wel en niet mag eten. Een glutenvrij dieet samenstellen, dat doe je zo!

 

Wat zijn gluten, en waarom is glutenvrije voeding nodig?

Gluten zijn eiwitten die je kan terugvinden in verschillende granen zoals tarwe, rogge, haver, gerst en spelt. Deze worden vaak gebruikt om brood en koekjes mee te bereiden. Voor mensen die te kampen hebben met de ziekte coeliakie – beter bekend als glutenallergie – zorgt het eten van gliadine, een onderdeel van gluten, voor een beschadiging van de wand van de dunne darm. Met een heleboel darmklachten als gevolg. Gelukkig biedt glutenvrije voeding een oplossing voor deze klachten. Steeds meer voedingsmiddelen zijn daarom verkrijgbaar in een glutenvrije variant.

Glutenvrije producten en ideeën voor een glutenvrij dieet

Gluten zijn aanwezig in veel van onze basisvoedingsmiddelen, en dat maakt een glutenvrij dieet niet eenvoudig. Gelukkig kan je tegenwoordig in verscheidene supermarkten en voedingswinkels glutenvrij brood, glutenvrije pasta en andere glutenvrije producten kopen. Deze vormen een evenwaardig alternatief voor de gewone producten.

Naast de glutenvrije varianten zijn er ook een heleboel lekkere en gezonde alternatieven zoals rijst, aardappel, mais, boekweit, soja, tapioca, guarpitmeel enzovoort. Deze kunnen producten met gluten vervangen in bijvoorbeeld warme maaltijden. Voor het ontbijt of de lunch kan je kiezen voor glutenvrije muesli, rijstpap, glutenvrij knäckebröd en rijst- of maiswafels. Deze vormen een gezond alternatief voor brood in een glutenvrij dieet.

Glutenvrij of koolhydratenvrij dieet, wat is het verschil?

Gelukkig passen de meeste gezonde voedingswaren wel in een glutenvrij dieet. Groenten, fruit, vlees en vis mag je allemaal wél eten. In die zin lijkt een glutenvrij dieet dan ook op een koolhydratenvrij dieet. Er zijn wel enkele verschillen. Wie koolhydraten vermijdt eet immers ook geen aardappels of rijst, iets wat wel kan bij het glutenvrij dieet. Daartegenover staat dat de mensen met een glutenallergie extreem oplettend moeten zijn. Een broodkruimel in de boter kan al genoeg zijn om een allergische reactie op te wekken. Voor wie gewoon koolhydraatvrij wilt eten maakt dit uiteraard niets uit.

Glutenvrij koken met A. Vogel

Glutenvrij eten is moeilijker dan het lijkt. Natuurlijk is het eenvoudig om te koken met heerlijke groenten zonder daarbij graanproducten te gebruiken. Maar soms zitten er verborgen gluten in producten zoals sauzen en smaakmakers. Daarom ontwikkelde A.Vogel enkele heerlijke glutenvrije producten, zoals glutenvrij kruidenzoutglutenvrije bouillonbasisglutenvrije sojasaus, …

De heerlijkste glutenvrije recepten

Op zoek naar glutenvrije recepten? Ook zonder gluten kan je heerlijk en gezond koken, dat bewijzen deze toppers wel:

Gesmoorde champignons met portsaus

Gevulde tomaten met boekweit

Aardappeltaart met groenten

Zeebrasem in Zuid-Amerikaanse stijl

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Jouw reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een *

More in Voeding
suikerverslaving - deze 10 tips helpen je snel afkicken
Suikerverslaving? Deze 10 tips helpen je snel afkicken

De koekjes op tafel lijken je wel te smeken om hen op te eten. Je probeert weg te kijken maar...

Close