Overgang

Afkoelen zonder airco?

Zo overleef je de hitte


Marina Cluysen

1. Drink voldoende water

Een ijskoude cola, een frisse cocktail, een milkshake, ... Op een hete dag grijpen veel mensen al snel naar ijskoude dranken. Dat helpt om je lichaamstemperatuur eventjes te laten dalen, maar je lichaam heeft vooral water nodig, geen suikerhoudende dranken. Op warme dagen zweet je namelijk meer. Wacht dus niet tot je dorst krijgt om water te drinken. Voeg enkele muntblaadjes toe aan je mineraalwater voor de smaak én voor een verfrissend gevoel. En wist je dat lauwe kruidenthee ook helpt om je lichaamstemperatuur te verlagen? Bij ijskoude dranken koel je even af, maar daarna slaat je innerlijke verwarming aan. Hierdoor krijg je het uiteindelijk juist warmer. Met lauwe dranken koel je dus beter af.

2.Wat eet je op een hete dag?

Eet op een warme dag kleine porties, die je spijsverteringsstelsel niet belasten. Kies daarom voor licht verteerbare maaltijden, zoals een salade, en vermijd pikant eten.

3. Koel je lichaam af

Wil je snel afkoelen? Steek dan je voeten in een koud voetenbad of leg een koude handdoek in je nek of op je voorhoofd. Ook koud water over je polsen laten lopen, werkt verfrissend.

Blijf kalm op een hete dag. Wind je niet te veel op over de hitte, want daar krijg je het alleen maar warmer van.

Afkoelen zonder airco

4. Kies voor luchtige kleding

Draag losse kleding in natuurlijke stoffen. Kies voor lichte kleuren, want donkere kleuren absorberen de zon meer. Doe ook open schoenen aan. Geen beter excuus dan een zomerse dag om je sandalen en slippers aan te trekken!

5. Houd de warmte buiten

Probeer je woning zo koel mogelijk te houden. Doe daarom overdag alle gordijnen dicht. Sluit ook alle ramen en verlucht je woning ’s morgens en ’s avonds. Blijft het te warm in huis? Plaats dan bevroren waterflessen voor een ventilator voor verkoeling.

Meer weten over de overgang

Laatste wijziging op deze pagina: 17-10-2022

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >