Ik heb een vaginale infectie, wat nu?


Hetty Crèvecoeur
@avogel_be

De rol van bacteriën bij een vaginale schimmelinfectie

Het is best een raar idee om er bij stil te staan dat overal op ons lijf miljoenen bacteriën leven. Zo heeft onze huid een eigen flora, maar ook op onze oksels en in de mond, darmen en vagina leven bacteriën. En die bacteriën zijn zeker niet onze vijand. Integendeel! Als je een goede hoeveelheid van vriendelijke bacteriën hebt, dan helpen ze je lichaam te beschermen tegen infecties van minder goede bacteriën en gisten zoals de Candida albicans schimmel.

Hoe die bescherming werkt? De goede bacteriën produceren melkzuur, wat de omgeving zuur maakt. En van een zure omgeving houden slechte en bacteriën en schimmels weer niet. Kijk je naar de darmen, dan leven daar miljoenen goede en ook slechte bacteriën en gisten in relatieve vrede naast elkaar. Zolang de good guys de overhand hebben draait alles op rolletjes en vaart ook je immuunsysteem er wel bij. Wordt de samenstelling verstoord door bijvoorbeeld antibiotica, medicijnen, verkeerde voeding, hormoonschommelingen of stress, dan kunnen schimmels of slechte bacteriën de overhand nemen. In je vagina is dat hetzelfde geval. Daar wonen vooral lactobacillus bacteriën die de vagina een zure PH-waarde geven van 4 tot 4,5.

Wat is normale vaginale afscheiding?

Het is normaal om dagelijks als vrouw wat afscheiding te hebben. Hiermee reinigt de vagina zichzelf. Deze afscheiding bestaat uit vaginale slijmvliescellen en slijm uit de baarmoeder. Afscheiding van een gezonde vagina varieert van wit tot lichtgeel en kan waterig of dik zijn.

Tijdens de cyclus verandert de hoeveelheid afscheiding ook. Zo is de hoeveelheid groter tijdens de ovulatie en vlak voor de menstruatie. Een schimmelinfectie, afwijkende bacterieflora, hormonale veranderingen, medicijngebruik, stress of een SOA kunnen zorgen voor een afwijkende afscheiding.

Heb ik een vaginale schimmelinfectie of bacteriële vaginose?

Het onderscheid tussen schimmelinfectie met candida of een bacteriële vaginose is makkelijk te maken. Zo geeft candida infectie vaak geen vieze geur en bacteriële vaginose wel, ook het type afscheiding is anders.

Symptomen van een vaginale schimmelinfectie, zoals candida:

 • Brokkelige witte afscheiding
 • Witte waas op de slijmvliezen die er moeilijk af gaat
 • Heftige jeuk
 • Roodheid
 • Branderigheid
 • Gezwollen schaamlippen
 • Pijn bij het plassen

Behandeling vaginale candida-infectie

Om een vaginale schimmelinfectie te behandelen raden wij jou Multi-Gyn FloraPlus aan. Multi-Gyn FloraPlus is gebaseerd op natuurlijke ingrediënten. De gel bevat naast plantaardige extracten ook prebiotische bestanddelen. Deze prebiotica stimuleren de groei van nuttige melkzuurbacteriën en ondersteunen een gezonde vaginale flora.

Multi-Gyn FloraPlus behandelt niet alleen vaginale schimmelinfecties, maar verlicht ook de symptomen en voorkomt terugkerende schimmelinfecties.

Symptomen van bacteriële vaginose:

 • Grijze, naar ruikende afscheiding (visgeur)
 • Heftige jeuk
 • Pijn

Heb je een bacteriële vaginale infectie?

Dan is Multi-Gyn ActiGel het juiste product. Deze gel bevat plantaardige extracten die de vaginale flora optimaliseren en schadelijke bacteriën op een natuurlijke wijze neutraliseren.

Multi-Gyn ActiGel behandelt niet alleen bacteriële vaginale ongemakken, maar verlicht ook de symptomen die ermee gepaard gaan en voorkomt dat het probleem terugkeert.
Multi-Gyn ActiGel wordt wereldwijd door miljoenen vrouwen gebruikt om vaginale klachten als jeuk, afscheiding en een onaangename geur te behandelen en te verlichten.

Gaat een vaginale schimmelinfectie vanzelf over?

Vaak gaat een schimmelinfectie bij een vrouw vanzelf over. Helaas kan de infectie ook makkelijk weer terugkeren. Dat is niet zo gek, immers, iedereen draagt de schimmel al bij zich. Gaan de klachten maar niet over, of doet de vagina veel pijn, neem dan even contact op met de huisarts.

Mag je vrijen als je een schimmelinfectie hebt?

Ja, het is geen probleem om te vrijen als je een vaginale schimmel hebt. Tenzij....je er natuurlijk pijn bij krijgt. Veel vrouwen met een schimmelinfectie hebben een branderige pijn in de vagina bij het vrijen. Gebruik dan een goed glijmiddel en mocht je condooms gebruiken, pas dan op, want sommige crèmes tegen schimmelinfecties tasten het condoom aan.

Hebben hormonen invloed op een schimmelinfectie?

Ja, dit lijkt wel zo te zijn. Dat hormonen invloed hebben op schimmels, is te merken aan schommelingen in klachten tijdens de menstruatiecyclus. Ook zwangere vrouwen hebben er eerder last van en het gebruik van de pil schijnt bij sommige vrouwen ook versterkend te werken.

vaginale schimmelinfectie hormonale schommelingen

Tips en behandeling van een schimmelinfectie bij een vrouw

Tip 1: Multi-Gyn FloraPlus – 5 daagse behandeling van vaginale schimmelinfectie

Multi-Gyn FloraPlus is gebaseerd op natuurlijke ingrediënten en bestaat uit een kuur van vijf dagen. De gel bevat naast plantaardige extracten ook prebiotische bestanddelen. Deze prebiotica zorgen ervoor dat de groei van nuttige melkzuurbacteriën wordt gestimuleerd en ondersteunen een gezonde vaginale flora. Multi-Gyn FloraPlus behandelt niet alleen vaginale schimmelinfecties, maar verlicht ook de symptomen en voorkomt terugkerende schimmelinfecties.

 • Behandelt vaginale schimmelinfecties
 • Verlicht jeuk en irritatie
 • Optimaliseert de pH waarde van de vagina
 • Ondersteunt een gezonde vaginale flora

Tip 2: Zorg voor de juiste vaginale hygiëne

Gelukkig weten de meeste vrouwen wel dat je de vagina zeker niet met zeep moet wassen. Hiermee zou je namelijk de goede bacteriën wegspoelen en ligt een infectie op de loer. Goed spoelen met wat water is meer dan voldoende. Wil je toch een product gebruiken, dan er zijn speciale wasgels met de juiste PH waarde. Ook kun je de vagina spoelen met een oplossing van 2 eetlepels melkwei in een glas water. Zorg er verder bij toiletbezoek altijd voor dat er geen bacteriën vanuit je endeldarm in de vagina kunnen komen en veeg van voren naar achter af. Vermijd synthetisch ondergoed en draag katoenen slipjes. Heb je last van een vaginale infectie, dan kun je tijdens het vrijen tijdelijk beter geen sperma in je vagina laten komen, sperma is namelijk basisch en kan de zuurgraad nog verder verstoren.

Tip 3: Invloed van voeding bij een schimmelinfectie

De juiste voeding kan helpen om vaginale klachten te voorkomen. Mijn belangrijkste tip? Stop met suiker! De schimmel candida is dol op suiker en kan hierdoor gaan woekeren. En omdat suiker zo ongeveer overal in zit, kan het goed zijn om je te verdiepen in een dieet zonder snoep, koekjes, wit brood, maar ook witmeelproducten, zoals pasta. Deze producten kunnen snel omgezet worden in suiker. Gefrituurde snacks, chips en koekjes bevatten bepaalde vetten waar de candida schimmel ook van smult, deze kun je dus ook beter vermijden. Kies voor verse, onbewerkte voeding en dan vooral -gefermenteerde producten die de goede bacteriën in je lichaam ondersteunen zoals: biologische yoghurt, zuurkool, melkwei (Molkosan) en Kombucha. Klik hier voor een blog over het candida-dieet!

vaginale schimmelinfectie gefermenteerde voeding

Tip 4: Invloed van medicijnen bij het ontstaan van een vaginale schimmel

Een antibioticakuur kan de goede flora in de vagina aantasten waardoor een infectie makkelijker kan ontstaan. Gebruik na een antibioticakuur een probioticakuur. Een probioticakuur kan de darmflora ondersteunen en daarmee ook indirect de afweer in je vagina. Een schimmelinfectie van de vagina behandelt de huisarts vaak met een schimmeldodend medicijn. Deze middelen kunnen bijwerkingen hebben en ook kun je er resistent voor worden waardoor ze niet meer goed aanslaan. Er zijn ook natuurlijke middelen die geen bijwerkingen kennen en de vaginale flora herstellen.

Tip 5: Stress als oorzaak?

Er is geen orgaan in je lichaam wat niet vroeg of laat de gevolgen van langdurige stress ondervindt, zo ook je vagina. Heb je veel stress, dan kan je afweer minder worden en wordt je gevoeliger voor een vaginale infectie. Zorg in stressvolle tijden extra goed voor jezelf door voldoende te slapen, gezond te eten en aan lichaamsbeweging te doen. Raadpleeg een arts bij aanhoudende of terugkerende klachten.

Behandeling vaginale candida-infectie

Om een vaginale schimmelinfectie te behandelen raden wij jou Multi-Gyn FloraPlus aan. Multi-Gyn FloraPlus is gebaseerd op natuurlijke ingrediënten. De gel bevat naast plantaardige extracten ook prebiotische bestanddelen. Deze prebiotica stimuleren de groei van nuttige melkzuurbacteriën en ondersteunen een gezonde vaginale flora.

Multi-Gyn FloraPlus behandelt niet alleen vaginale schimmelinfecties, maar verlicht ook de symptomen en voorkomt terugkerende schimmelinfecties.

Meer weten over vaginale klachten?

Laatste wijziging op deze pagina: 14-08-2018

Ontvang elke maand tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang tips en weetjes over een gezonde lifestyle

Inschrijven >>