A.Vogel Blog

Taal/Langue

0 artikelen in winkelwagentje

 

A.Vogel Blog

7 efficiënte en natuurlijke tips bij vocht vasthouden

door Marina Cluysen, op 3 mei 2017, Tips van de herboriste
0

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

natuurlijke tips bij vocht vasthouden

De temperaturen gaan in stijgende lijn, het zonnetje laat steeds vaker het beste van zichzelf zien, … De zomer is in aantocht :-). En dat betekent: blote-benen-weer! Schaam jij je om je benen (en voeten) te tonen omdat je vocht vasthoudt? Geen nood: deze 7 efficiënte en natuurlijke tips bij vocht vasthouden verdrijven al dat vocht in een oogwenk!

Je lichaam bestaat voor het overgrote deel uit water. Zo’n 55 à 65% namelijk! En dat is maar goed ook, want je lichaam heeft dit water (oftewel vocht) nodig om optimaal te functioneren. Een groot deel van onze vitale lichaamsprocessen hebben immers water nodig.

Soms gaat er echter iets mis en gaat je lichaam vocht vasthouden. Je merkt dit doorgaans snel: je handen, benen, enkels en voeten zwellen op. Vaak gaat dit gepaard met een onaangenaam gevoel aangezien het teveel aan vocht ervoor kan zorgen dat je gewrichten stijf worden.

De oorzaken van vocht vasthouden

Je lichaam kan om verschillende redenen vocht vasthouden. Het kan bijvoorbeeld te maken hebben met nieren die niet optimaal functioneren, leverschade, een hartziekte, … . Daarnaast kan je menstruatie, een eventuele zwangerschap of de warmte ook een factor zijn die meespeelt.

De grootste oorzaak van vocht vasthouden is echter een ongezonde levensstijl.

Natuurlijke tips bij vocht vasthouden

1. Drink meer water

Vocht vasthouden - water

De beste manier om vocht vasthouden tegen te gaan? Meer water drinken! Klinkt niet logisch, maar dat is het wel. Je lichaam gaat immers vocht vasthouden wanneer het onvoldoende water binnenkrijgt. Richtlijn is 1,5 à 2 liter water per dag.

2. Opletten met zout

Vocht vasthouden - zoutJe lichaam heeft natrium nodig om correct te functioneren en om het vochtgehalte in je lichaam te regelen. Als je heel veel zout (wat natrium bevat) eet, raakt je lichaam in de war en ga je vocht vasthouden. Minder zout eten is dan ook een goede tip als je hier last van hebt.

Tip: gebruik Herbamare kruidenzout. Dit kruidenzout is heerlijk vol van smaak, waardoor je er minder van nodig hebt om een gerecht op smaak te brengen. Je natriuminname nog meer beperken? Dan hebben we ook Herbamare Natriumarm in ons assortiment.

3. Beweeg meer

Mensen met een zittend beroep hebben pech, want een gebrek aan beweging verhoogt het risico op vocht vasthouden. Zorg ervoor dat je meer beweging krijgt. Beweging is immers de beste manier om problemen met vocht vasthouden op te lossen. Het verbetert namelijk ook de bloedcirculatie. Beweging is vooral goed als je voornamelijk vocht vasthoudt in je benen en voeten.

4. Voeten omhoog!

Vocht vasthouden - benen omhoog

Tijd om uit te rusten? Doe dat dan met de voeten omhoog. Zorg ervoor dat je voeten zowel in bed als in de zetel hoog liggen. Dit stimuleert de bloedcirculatie en vermindert zo het probleem met vocht vasthouden.

5. Beter (w)eten

Bepaalde voedingsmiddelen hebben van nature een vochtafdrijvend effect. Ideaal dus als je vocht vasthoudt. Zet kruiden op het menu zoals bleekselderij, mierikswortel en peterselie. En maak thee op basis van guldenroede, rozenbottels, berkenblad of jeneverbes.

Extra tip: geen koffie drinken. Alhoewel cafeïne vochtafdrijvend werkt, heeft het een slechte invloed op de aders in de benen.

>> Meer over vochtafdrijvende voeding

6. Vitamine B

Vitamine B zorgt ervoor dat je minder vocht vasthoudt. Je vindt het in vis, vlees, eieren en groenten.

7. Veel vezels

Mensen die last hebben van diarree, wordt vaak aangeraden om meer vezels te eten. Vezels zorgen er immers voor dat je ontlasting vaster wordt. Ze moeten er wel voor zorgen dat ze ook voldoende water drinken: vezels onttrekken immers vocht aan je ontlasting. Als je weinig water drinkt en veel vezels eet, krijg je bijgevolg last van een moeilijkere ontlasting (constipatie).

Aangezien vezels dus vocht onttrekken aan je lichaam, is het een goed idee om meer vezels te eten als je vocht vasthoudt.

Product bij vocht vasthouden

Product vocht vasthouden - Solidago forteGuldenroede (oftewel Solidago virgaurea) staat er al van oudsher om bekend een goede vochtbalans in het lichaam te ondersteunen. Solidago forte van A.Vogel, op basis van guldenroede, ondersteunt een goede nierfunctie en stimuleert de vochthuishouding. Zo heb je minder hinder van vocht vasthouden. Slechts twee tabletten per dag zijn voldoende voor een goede vochtbalans.

Nog een pluspunt van Solidago forte is dat het kalium-sparend werkt, in tegenstelling tot de meeste vochtafdrijvers. Vooral voor mensen met hartproblemen is dit belangrijk.

Vocht vasthouden: naar de dokter?

Merk je, ondanks het toepassen van onze tips, geen verbetering op? Dan raden we je aan om contact op te nemen met je huisarts. Hij of zij kan dieper ingaan op het probleem en nagaan wat de oorzaak ervan is.

0

Vond je dit artikel interessant? Laat hier je beoordeling achter en help zo andere internetgebruikers!

Jouw reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een *

Reacties

 • Duan, 204 dagen geleden

  Ter info

 • vanfrachem patricia, 203 dagen geleden

  ik rook niet ik drink niet ik eet gezond alleen sporten daar kom ik niet toe vroeger wel zeer actief gezwommen nu in de menopauze drink alle dagen tegen de 2 liter water maar ondervind wel dat ik weinig moet plassen dus denk da ik vocht ophou enige tips welkom

  • Marina Cluysen , 202 dagen geleden

   Dag Patricia, als je ook veel vezels eet, zal het vocht dat je drinkt ook voor een heel groot deel door de vezels worden opgenomen en wordt dan verwijderd uit het lichaam met de stoelgang. Kijk eens naar je enkels, benen en handen, als die dikker zijn, kan het zijn dat je vocht ophoudt. Lees daarvoor de tips in het artikel nog eens goed door en pas ze zo veel mogelijk toe.Daar bovenop kan je Solidago forte tabletjes nemen. Die werken goed vochtafdrijvend én kaliumsparend.

 • Christine Rodenbach, 202 dagen geleden

  Beste, na helse pijnen in mijn linker rugflank heeft men mij onderzocht en de diagnose was: vocht in de Douglasholte. Zijn de tips die jullie geven ook van toepassing , dat deze pijnlijke kwaal kan verholpen worden? Of zijn er andere remedies?
  Hartelijk dank.

  • Marina Cluysen , 202 dagen geleden

   Dag Christine, onze tips werken vooral goed bij vocht dat wordt opgehouden in de de voeten, enkels, benen, handen… Voor jouw probleem volg je best de raad op die de dokter je geeft. Wil je toch Solidago forte proberen, overleg dan eerst met je dokter of met een natuurarts.

 • Vandeputte Nora, 198 dagen geleden

  Aan mijn linkervoet heb ik al maanden een verdikking en eigenaardig genoeg verplaatst het zich naargelang welke pantoffels of schoenen ik aan heb. Ik heb geen pijn. Maar hoe weet ik dat het vocht is?

  • Marina Cluysen , 181 dagen geleden

   Dag Nora, best ga je eventjes bij de huisarts langs maar 9 kansen op de 10 is het een kleine vochtophoping door een een kleine ontsteking in je voet of doordat de bloedcirculatie in je voet niet optimaal is. Je kan dit verbeteren met Aesculaforce forte tablet. En, als je ook elders vocht ophoudt, is Solidago forte tablet een goede keuze om het overtollig vocht te elimineren.

 • Dyan, 196 dagen geleden

  Info

 • More in Tips van de herboriste
  intieme verzorging
  Intieme verzorging voor een gezonde vagina

  Een goede hygiëne is erg belangrijk. We weten dan ook allemaal hoe we onze tanden moeten poetsen en hoe we...

  Close