Droge ogen

7 natuurlijke tips bij droge ogen in de zomer


Marina Cluysen

Droge ogen ontstaan wanneer je ogen onvoldoende traanvocht produceren. Op zich lijkt het een onschuldig probleempje, maar het kan verschillende klachten met zich mee brengen.

Symptomen droge ogen

Droge ogen zijn te herkennen aan een gevoel van irritatie. Het voelt haast alsof er iets in je oog zit, zoals een korreltje zand. Jeuk, roodheid en of gezwollen ogen zijn ook veelvoorkomende symptomen van droge ogen. Ook voelen je ogen vermoeid en kan er sprake zijn van een branderig gevoel of zelfs wazig zicht.

Opvallend misschien, maar ook tranende ogen zijn een symptoom van droge ogen. Het gaat in dat geval om zogenaamde ‘reflextranen’. Zij hebben echter niet dezelfde samenstelling als echt traanvocht en lossen het probleem dan ook niet op.

7 natuurlijke tips bij droge ogen

Oogdruppels bij droge, rode en vermoeide ogen | A.Vogel ProductenDroge ogen zijn op zich geen serieuze gezondheidsklacht, maar het blijft wel erg vervelend. Gelukkig kan je zelf heel wat ondernemen om je droge ogen te verhelpen. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor oogdruppels.

De A.Vogel Oogdruppels bevatten twee 100% natuurlijke ingrediënten: Euphrasia officinalis  en hyaluronzuur. Deze zorgen voor een snelle en langdurige bevochtiging bij droge, vermoeide of rode ogen. Eén druppel is voldoende om je ogen te verfrissen en helpt je bij het behoud van voldoende traanvocht in het oog.

De oogdruppels zijn handig te doseren dankzij een praktisch druppelsysteem. Ze zijn ook geschikt voor dragers van contactlenzen en blijven 6 maanden houdbaar na opening

Daarnaast kan je gebruik maken van deze efficiënte, natuurlijke tips bij droge ogen:

1. Was je oogleden

Als je last hebt van droge ogen, heb je de neiging om in je ogen te wrijven. Dit werkt echter irritatie en ontstekingen in de hand. Om het jeukende en brandende gevoel te verhelpen, kan je beter je oogleden regelmatig wassen. Dit heeft een verkoelend en verfrissend effect.

Je kan je oogleden wassen met een druppeltje babyshampoo. Doe een heel klein beetje van deze shampoo op je vingertoppen en masseer hiermee je oogleden. Spoel vervolgens met lauwwarm water.

2. Gebruik een warm washandje

Met een warm kompres of washandje kan je de irritatie en het branderige gevoel van droge ogen snel verlichten. De warmte doet de bloedcirculatie richting je ogen toenemen en stimuleert de productie van traanvocht.

Herhaal deze techniek 2x per dag tot de klachten afnemen. Zorg ervoor dat het washandje of kompres niet té warm is: lauwwarm is perfect.

3. Zet omega 3 op het menu

natuurlijke tips bij droge ogen - omega 3

Uit onderzoek blijkt dat het eten van omega 3 vetzuren een positief effect heeft bij droge ogen. Zet daarom regelmatig o.a. vette vis, chiazaad, lijnzaadolie, amandelnoten en walnoten op het menu.

4. Kokosolie

Kokosolie heft een hydraterende werking en helpt zo de klachten van droge ogen te verminderen. Kokosolie is immers rijk aan goede vetzuren en legt een beschermlaagje over je ogen waardoor je traanvocht beter behouden blijft.

Drenk een wattenschijfje in kokosolie en leg dit gedurende een kwartiertje op je gesloten ogen.  Herhaal (indien nodig) meerdere keren per dag tot je beterschap merkt.

5. Knipperen maar!

Bepaalde oogoefeningen verhelpen droge ogen. Door meer te knipperen met je ogen, wordt het traanvocht immers beter verspreid over je oogbal en worden je ogen dus beter bevochtigd. In dit artikel ontdek je 4 oogoefeningen bij droge ogen.

Heb je vaak last van droge ogen? Probeer er dan op te letten dat je voldoende met je ogen knippert. Computerwerk en televisie kijken drogen je ogen uit doordat je tijdens het gebruik van beeldschermen minder met je ogen knippert.

6. Aloë vera

natuurlijke tips bij droge ogen - aloe vera

Aloë vera heeft alkalische eigenschappen. Daardoor gaat het de natuurlijke vochtigheidsgraad van je ogen terug herstellen. Bovendien werkt het ook ontstekingsremmend waardoor roodheid en zwelling afnemen.

Doe wat gel van aloë vera op een wattenschijfje en breng dit aan op je gesloten oogleden. Laat het tien minuten rusten en spoel vervolgens af met lauwwarm water.

7. Gebruik een luchtbevochtiger

Droge ogen worden vaak veroorzaakt door een gebrek aan luchtvochtigheid. In de warme zomermaanden is de lucht droog door de zon en airco. Hierdoor hebben veel mensen in deze periode van het jaar extra veel last van droge ogen. Met een luchtbevochtiger breng je de luchtvochtigheid terug op peil. Geen luchtbevochtiger in huis? Bepaalde planten hebben een gelijkaardig effect.

In de wintermaanden kan je waterbakjes aan de radiatoren bevestigen. Wanneer de radiator warm wordt, wordt zo meteen ook water aan de droge, verwarmde lucht toegevoegd.

Meer lezen over droge ogen of hooikoorts

Laatste wijziging op deze pagina: 15-04-2022

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >