5 goede voornemens die de wereld beter maken!


Marina Cluysen

Door kleine gedragswijzigingen de hele wereld een beetje beter en mooier maken. Leuke gedachte, niet? En nog leuker als je weet dat het ook écht kan! Want de goede voornemens die je hieronder vindt, dragen stuk voor stuk bij aan een betere wereld voor iedereen. Maar vooraleer we daartoe komen, bekijk ik eerst even samen met jou hoe je die goede voornemens kan volhouden en waarom sommige goede voornemens mislukken of op voorhand reeds gedoemd zijn om niet werken.

Goede voornemens volhouden

Iedereen die al eens goede voornemens heeft gemaakt, weet hoe moeilijk het is om deze vol te houden. Wanneer je katerachtig en overeten in bed ligt na het zoveelste decemberfeestje stel je jezelf vanzelf de vraag hoe het anders en beter kan. En dus spring je vervolgens op 1 januari uit je bed (voorzichtig wel, want die kater is geen katje om zonder handschoenen aan te pakken :-)) met een resem goede voornemens.
Het weekend erop word je wakker en merk je, met een bonzend hoofd, dat de meeste van je goede voornemens in de loop van de week al uit het zicht verdwenen zijn. Goede voornemens volhouden is duidelijk moeilijker dan ze maken!
Veel hangt natuurlijk af van het voornemen zelf: is het wel haalbaar om jezelf voor te nemen om 5x per week te gaan sporten als je nu al amper tijd hebt om 1x per week je loopschoenen aan te trekken? Waarschijnlijk niet… . Om goede voornemens vol te houden, is het daarom erg belangrijk dat je komaf maakt met andere (slechte) gewoontes.

goede voornemens volhouden

Hoe verander je gewoontes?

Je persoonlijkheid bepaalt voor een groot deel of je goede voornemens al dan niet makkelijk kan volhouden. Volgens Gretchen Rubin zijn er grofweg 4 persoonlijkheidstypes te onderscheiden: de Obliger, de Upholder, de Questioner en de Rebel.
Afhankelijk van het persoonlijkheidstype waartoe jij behoort, zijn er andere zaken nodig voor jou om bepaalde gewoontes te veranderen. Elk persoonlijkheidstype heeft immers bepaalde kenmerken. En als je eenmaal weet welk persoonlijkheidstype jij bent én welke kenmerken daarbij horen, kan je hier ook je voordeel mee doen. Want zo krijg je een beter inzicht in hoe je jezelf kan stimuleren en belonen.
Hierbij moet wel worden opgemerkt dat de meeste mensen niet 100% binnen 1 persoonlijkheidstype vallen. Afhankelijk van het moment en de situatie kan je de ene keer eerder een ‘Rebel’ zijn en de volgende keer een ‘Upholder’.

1. De Obliger

De ‘Obliger’ is erg gevoelig voor verwachtingen en verplichtingen van derden. Wanneer hun partner iets van hen verwacht, zullen ze zonder meer hun verplichtingen nakomen. En ook het volgen van bv. de verkeersregels is geen enkel probleem voor hen. Maar als het aankomt op persoonlijke beloften is dat wel even anders.
Ga jij bijvoorbeeld wel elke week braafjes naar die groepsles (waar je vriendin op je staat te wachten), maar kan je jezelf er maar niet toe krijgen om in je eentje te gaan joggen? Dan ben je waarschijnlijk een obliger.
In dat geval is het beter om jezelf te ‘laten verplichten’ om te sporten door een vriendin of personal coach. Doe je dat niet? Dan zal je je goede voornemens om meer te sporten snel weer laten varen.

2. De Upholder

Upholders hebben het eigenlijk gemakkelijk: zij hebben namelijk geen enkel probleem om zaken vol te houden. Zowel interne als externe verplichtingen. Ze houden van deadlines, doktersvoorschriften en goede voornemens. Laat maar komen dus, you love the challenge :-)!

3. De Questioner

Dit persoonlijkheidstype volgt de regeltjes wel, maar alleen als ze logisch zijn voor hem of haar. In de spits zal hij/zij zich probleemloos houden aan de snelheidsregels, maar om 4u ’s nachts, wanneer hij helemaal alleen op de baan is, is dat heel wat moeilijker en zal hij of zij hier zeker vraagtekens bij plaatsen.
Afhankelijk van hun eigen mening, volgen ‘Questioners’ bepaalde regels wel of niet. En zo ook bepaalde goede voornemens. Maak daarom steeds het nuttige van elk goed voornemen duidelijk voor jezelf. Zo is volhouden geen probleem meer!

4. De Rebel

Zij gaan heel moeilijk om met regels en verplichtingen. Van het woord ‘moeten’ gaan hun haren rechtovereind staan. Het liefst van al negeren ze dan ook alle regels en verplichtingen en doen ze gewoon lekker hun zin. Als je een ‘Rebel’ bent, doen takenlijstjes je griezelen. Slechts weinig mensen herkennen zich 100% in dit persoonlijkheidstype.
Ben jij een ‘Rebel’? Zorg er dan voor dat je je goede voornemens voor jezelf zo inkadert dat ze geen verplichting lijken. Overtuig jezelf ervan dat je het zelf gewoon heel graag wilt doen.
Nu je weet welk persoonlijkheidstype jij (meestal) bent, kan je jezelf hierop instellen en is het makkelijker om je goede voornemens vol te houden!

Waarom goede voornemens mislukken

Goed. Je persoonlijkheidstype bepaalt dus grotendeels mee of jij je al dan niet aan je goede voornemens kan houden. Nu je weet hoe je jezelf het best kan stimuleren op basis van jouw persoonlijkheidstype, is dat probleem dus van de baan.
Maar daarnaast werken sommige goede voornemens ook gewoon niet omdat ze niets voor jou zijn. Ze zijn te moeilijk om vol te houden, je maakt goede voornemens omdat anderen ze ook maken, je belooft zaken om anderen een plezier te doen in plaats van jezelf. En je doet het dus niet omdat je het zelf écht wilt. Wie heeft zichzelf nog nooit voorgenomen om ‘nooit meer te drinken’ na een nachtje zwaar stappen? Een goed voornemen, dat wel, maar na enkele dagen drink je toch weer een glaasje mee met de groep omdat je het destijds toch niet echt meende.
En dat is meteen nog een reden waarom veel goede voornemens niet werken: ze worden gemaakt in een opwelling.

5 goede voornemens voor een betere wereld

Het is ondertussen midden januari. Ben jij jouw goede voornemens voor 2017 ook alweer vergeten? Tijd om er nieuwe te maken! Onderstaande goede voornemens zijn niet alleen goed voor jouw eigen gezondheid en welzijn. Je doet er ook de rest van de wereld een plezier mee. En daardoor zijn ze ook meteen makkelijker vol te houden, want je maakt er veel meer mensen gelukkig mee!

1. Sta positiever in het leven

goede voornemens betere wereld

File onderweg naar huis, lange rijen in de supermarkt, het slechte weer, … . Redenen genoeg om te klagen voor de meeste mensen. Probeer hier niet in mee te gaan. Focus je niet langer op de zaken die je ergeren, maar verleg je aandacht naar zaken die je gelukkig maken. Wees bijvoorbeeld dankbaar voor het lekkere eten dat op je bord ligt, voor je fantastische partner, je prachtige kinderen, het dak boven je hoofd … . Iedereen heeft wel iets (groot of klein) in z’n leven om dankbaar voor te zijn.
Door je aandacht te verleggen naar de mooie kanten van het leven, word je vanzelf een pak gelukkiger. En die gelukzaligheid maakt ook andere mensen gelukkig. Je zal merken dat jouw positieve houding besmettelijk werkt!

2. Neem vaker de fiets

Drie vliegen in 1 klap: je beweegt meer, het is goed voor je lijn én voor het milieu. Laat de auto vanaf nu dus wat vaker op stal en neem voor korte afstanden lekker de fiets. Een wandeling of fietstochtje naar de bakker kost je niets, je hindert er niemand mee en je voelt er jezelf een pak beter door achteraf.
Bovendien verklein je zo meteen ook je ecologische voetafdruk.

3. Maak tijd voor je familie en vrienden

Zit jij ook steeds op je gsm te tokkelen? Of kan je het niet laten om meermaals per dag je mails te checken? Neem jezelf dan voor om af en toe een dag of enkele uren helemaal offline te gaan.
Je doet er jezelf daarmee een heel mooi cadeau: tijd. Al die uren online gaan immers ten koste van echte gesprekken met familie en vrienden. Neem jezelf voor om minstens 1x per week een dag of avond offline te gaan en in de plaats op bezoek te gaan bij familie of vrienden.
Jij wordt er gelukkiger van, maar ook je omgeving is blij om je weer eens te zien J.

4. Ga voor vegetarisch

Alfred Vogel was een overtuigd vegetariër. En je kan hem geen ongelijk geven: een dagje zonder vlees is erg gezond én goed voor het milieu. Ga maar eens na hoeveel water er nodig is om 1 koe groot te brengen. Hun ecologische waterafdruk is gigantisch!
Ga daarom minstens 1x per week voor vegetarisch. Je zal vanzelf merken hoé lekker het is. En gemakkelijk ook. Dat stukje vlees zal je echt niet missen!
En op de dagen dat je wel vlees eet, kies je best voor lokale producten. Hoe lokaler, hoe beter, want zo hoeven er minder vrachtwagens etc. ingeschakeld te worden om dat stukje vlees op jouw bord te krijgen. Kies om die reden ook liefst voor seizoensgroenten en –fruit.
Nood aan inspiratie? Bekijk onze gezonde recepten! Er zitten diverse vegetarische pareltjes tussen :).

5. Maak je dromen waar

De laatste, maar misschien wel de belangrijkste. Ga voor je dromen! Droom je er al jarenlang van om op vakantie te gaan naar een specifiek land? Of wil je een boek schrijven, je eigen kleding ontwerpen of een carrièreswitch maken? Begin er dan vandaag nog aan!
Toegegeven: niet elke droom is even haalbaar. Maar door ermee bezig te zijn, maak je jezelf wel gelukkig. Gaandeweg ontmoet je nieuwe mensen, doe je onvergetelijke ervaringen op en ontdek je weer andere dromen van jezelf.
Wie weet is dat boek dat jij schrijft wel de volgende bestseller en maak je zo andere mensen gelukkig met een fijn boek om ontspannen op de zetel te lezen :-)? Dare to dream big!

Laatste wijziging op deze pagina: 30-10-2023

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >