5 gezonde nazomerse gewoontes


Marina Cluysen

De zon, die doet iets met je. Hij maakt je vrolijk, zorgeloos, ontspannen, … en stimuleert je om gezonder te leven. Nooit smaken fruit en salades zó lekker als tijdens de warme zomermaanden. Als je dan ook nog eens vakantie hebt, is het feest helemaal compleet. Je bruist van de energie en voelt je gewoonweg super.

Tot de vakantie gedaan is en je weer op je werk verschijnt. Al na enkele uren lijkt dat heerlijke vakantiegevoel mijlenver achter je te liggen. In een mum van tijd word je terug opgeslokt door de mallemolen van het dagelijkse leven en vergeet je hoe goed je je voelde tijdens de afgelopen dagen en weken. Herkenbaar? Deze gezonde nazomerse gewoontes zorgen ervoor dat je dat zalige vakantiegevoel het hele jaar door vasthoudt!

1. Ontbijt alsof je met vakantie bent

Gezonde nazomerse gewoontes slaap

“Ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar”. Een oud gezegde, dat tot op de dag van vandaag waarheid in zich draagt. Een gezond ontbijt is namelijk essentieel voor een goede gezondheid. Een slim ontbijt, bestaande uit de juiste voedingsmiddelen, geeft je de hele dag door energie.

Helaas ontbijten de meeste mensen tegenwoordig als een bedelaar (ongezond, snel tussendoor of helemaal niet) en dineren ze als een keizer. En dat terwijl je lichaam die uitgebreide, zware maaltijd ’s avonds amper nog kan verteren én de toevloed van energie op dat moment niet nodig heeft.

Enkel wanneer ze vakantie hebben, wordt er wél uitgebreid ontbeten. Zonder de ochtendrush voor het werk is er namelijk meer tijd om rustig een eitje te koken, vers fruit te snijden, … en te genieten van een lekkere start van de dag.

Mijn eerste advies om je zomergevoel te verlengen is dan ook: ontbijt altijd alsof je met vakantie bent. Zo begin je ontspannen aan de dag en heb je energie in overvloed om de (werk)dag aan te vatten.

2. Blijf in beweging

Wanneer je vakantie hebt, heb je tijd in overvloed voor een leuke wandeling of een ontspannende fietstocht. Of misschien lukte het je toen plots wél om enkele keren per week te gaan joggen? De moeite waard om deze nieuwe, gezonde gewoontes het hele jaar door vol te houden.

Bewegen kost namelijk energie, maar geeft ook energie. Wanneer je lichamelijk fit bent, werkt alles beter. Je spijsvertering werkt efficiënter, je spieren zijn soepeler, je hart is gezonder en de bloedcirculatie verloopt vlotter.

Laat een gebrek aan tijd geen excuus zijn om dit na je vakantie niet langer vol te houden. Een half uurtje minder lang televisie kijken en even een rondje om de blok wandelen is echt al voldoende!

Bovendien doet het je goed om buiten te komen. Onderzoek wijst uit dat buiten bewegen je stemming verbetert, meer energie geeft en je stressbestendiger maakt. Fiets daarom ook in de herfst en winter naar de bakker, maak een wandeling na het eten of drink gewoon een kopje koffie of thee in het herfstzonnetje.

3. Slaap voldoende

Gezonde nazomerse gewoontes slaap

Als je vakantie hebt, kan je lekker lang uitslapen. Bijgevolg voel je je uitgerust en heb je minder last van vermoeidheid door de dag.

Een goede nachtrust is namelijk essentieel voor een optimale gezondheid. Terwijl je slaapt, krijgt je lichaam immers de kans om alle opgedane informatie van die dag te verwerken. Daarnaast kunnen allerlei lichaamsprocessen herstellen zodat ze klaar zijn voor een nieuwe dag.

Probeer dit daarom ook na je vakantie vol te houden. Ga voor +/- 8 uur slaap per nacht zodat je lichaam voldoende tijd heeft om alles te verwerken.

4. Drink voldoende water

In de warme zomermaanden denken we er doorgaans vanzelf aan om voldoende te drinken. Tinkelende ijsklontjes in een karaf met water, geserveerd met een paar schijfjes citroen. Heerlijk!

Maar in de andere maanden lijken we te vergeten dat we dagelijks ongeveer 2 liter water moeten drinken. Niet slim, want water reguleert de lichaamstemperatuur en zorgt dat de vochthuishouding op peil blijft. Als je te weinig drinkt, krijg je last van dehydratatie en lopen diverse lichaamsprocessen stroef. Haal die karaf met water er dus maar weer bij!

Door er wat vers citroensap aan toe te voegen, help je ook nog eens het spijsverterings- en ontgiftingsproces van je lichaam een handje. En… je houdt het zomerse gevoel wat langer vast. Ook al is het maar voor een drinkmomentje :-).

5. Houd tijd vrij voor me-time

Vakantie. Dat is samen genieten van leuke uitstapjes met je partner, vriendinnen, zus, kinderen, … . Maar ook af en toe genieten van het alleen zijn. Simpelweg met een mooi boek in de tuin zitten, rustig wat tuinieren, een filmpje kijken in de zetel, … . Maakt niet uit wat je doet met jouw momentje voor jezelf, zolang je er maar van geniet!

Eens de vakantie voorbij is, slokt de drukte van alledag je al snel weer op. Tijd voor jezelf is het eerste dat er bij inschiet. Toch is me-time noodzakelijk om alles in evenwicht te houden en je energie te geven. Hoe kan je voor anderen zorgen, als je niet eens goed voor jezelf zorgt?

Me-time is de ideale gelegenheid om je batterijen even op te laden, zodat je er daarna weer kan invliegen. Even een adempauze, als het ware. Geen idee hoe je eraan moet beginnen om tijd voor jezelf te vinden in drukke periodes? Hier vind je enkele tips voor me-time!

Heb je zelf nog leuke, gezonde nazomerse tips om het vakantiegevoel te verlengen? Laat dan hieronder van je horen!

Laatste wijziging op deze pagina: 12-06-2018

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >