Stress

12 stappen naar een burn-out


Marina Cluysen

De ene dag hol je nog van hot naar her, werk je als gek, … En de volgende geraak je amper je bed uit. Zo. Boem, baf, ineens. Of dat denk je dan toch. In realiteit zat die burn-out er al lang aan te komen. Je had het alleen zelf niet door.

Wat is een burn-out?

Een burn-out is een aanhoudende, negatieve gemoedstoestand waardoor je je uitgeput voelt, gedemotiveerd bent en onvoldoende functioneert op je werk. Wie te lang onder fysieke, psychische of emotionele druk staat, loopt een vergroot risico op een burn-out. Na verloop van tijd voel je je letterlijk ‘opgebrand’ en heb je amper energie. Je sleept jezelf van je bed naar de zetel.

Een burn-out wordt doorgaans gelinkt aan je werk. De oorzaak van je burn-out kan echter veel breder gaan. Te veel hooi op je vork nemen in het algemeen, geen tijd maken voor pauzes en ontspanning, niet luisteren naar je lichaam, … zijn stuk voor stuk factoren die het risico op een burn-out verhogen.

burn-out - stress

Stress, overspannen of burn-out?

Het grote probleem? We minimaliseren te veel. Staan we lange tijd onder grote druk? Dan durven we soms heel stilletjes zeggen dat we (een beetje) last hebben van stress. Kan je het amper nog dragen en voel je dat je sneller geïrriteerd en prikkelbaar bent? Dan nemen we het woord ‘overspannen’ al eens in de mond. Maar een burn-out? Daar denken we zelfs niet aan. Onder het motto: ‘zoiets overkomt mij niet’.

Tot het op een dag te laat is. En je dus “uit het niets” wakker wordt met een burn-out. Nochtans zijn er enkele stappen die je neemt in de aanloop naar een burn-out.

12 stappen naar een burn-out

Burn-out - fases

Hoe lang je er over doet om deze 12 stappen te doorlopen, is voor iedereen anders. Gaande van weken, tot maanden of zelfs jaren. Als je deze 12 stappen herkent, ben je beter gewapend tegen een burn-out. Voorkomen is immers altijd beter dan genezen! De 12 stappen van een burn-out die je hieronder vindt, zijn geformuleerd door psycholoog Herbert Freudenberger.

  1. Je wilt je heel graag bewijzen. Zo graag dat het bijna obsessief Je bent enthousiast en neemt graag extra verantwoordelijkheid aan.
  2. Je werkt steeds harder. Ook buiten de werkuren, laat het werk je niet los. Het zit constant in je (achter)hoofd.
  3. Je verwaarloost jezelf. Je slaapt onregelmatig, eet slecht en maakt onvoldoende tijd voor je sociale leven.
  4. Je probeert conflicten te vermijden. Problemen negeer je. Je voelt je paniekerig, opgejaagd (en bedreigd).
  5. De band met familie en vrienden wordt steeds minder belangrijk. Je focust je enkel nog op je werk en hebt geen tijd meer voor hobby’s.
  6. Als iemand je aanspreekt op je veranderde gedrag, reageer je ontkennend. Problemen die ontstaan door de overdreven focus op je werk, wijs je toe aan andere zaken in je leven.
  7. In deze fase heb je (bijna) geen sociaal leven meer. Om stress de baas te blijven, nemen mensen nu vaak de toevlucht in drank en/of drugs.
  8. Je veranderde gedrag is nu zo overduidelijk geworden, dat je omgeving zich zorgen maakt. Vrienden en familie kunnen niet langer ontkennen dat er iets gaande is.
  9. Je erkent je eigen waarde (en die van anderen) niet langer. Er is sprake van depersonalisatie en je hebt geen idee meer van je eigen behoeften.
  10. Je ervaart een gevoel van innerlijke leegheid. Om hiermee om te gaan, ga je op zoek naar afleiding in de vorm van voedsel, seks, alcohol of drugs.
  11. In deze voorlaatste fase voel je je depressief. Je voelt je neerslachtig, verloren en onzeker en ziet de toekomst donker in.
  12. Het eindstadium is bereikt. We kunnen nu officieel spreken van een burn-out. Je stort volledig in, fysiek en/of mentaal.

Je neemt deze stappen uiteraard niet bewust. Onbewust overschrijd je steeds weer nieuwe grenzen, waardoor een nieuwe stap bereikt wordt.

Burn-out behandelen

Meer weten over een burn-out en ontdekken hoe je een burn-out best kan behandelen? Neem dan zeker een kijkje op onze pagina over burn-out en stress. Door op tijd en stond ruimte in te lassen voor ontspanning, kan je een burn-out vermijden. Als spanning en ontspanning in evenwicht zijn, blijf ook jij in balans. Deze 3 korte en simpele ontspanningsoefeningen zijn ideaal!

Voorkom een burn-out met de A.Vogel Stresscoach!

Voel je je vaker onrustig, gespannen of gestresseerd? Dan is de A.Vogel Stresscoach net wat je nodig hebt. Het is belangrijk dat je leert om je op tijd en stond te ontspannen. Op die manier blijf je de stress immers de baas en blijf je in evenwicht. Vind jij het erg moeilijk om tijd te maken hiervoor? Of heb je helemaal geen idee hoe je hieraan begint? De A.Vogel Stresscoach neemt je bij de hand en toont je de weg naar een stressvrij leven. En dat in 3 simpele stappen!

Schrijf je gratis in voor de A.Vogel Stresscoach

Als je je inschrijft voor de A.Vogel Stresscoach, ontvang je de komende weken 3 mails met daarin de nodige tips & tricks om met stress om te gaan en ontspanningsoefeningen om jezelf te ontspannen.

Meer weten over slaap en stress

Laatste wijziging op deze pagina: 11-03-2020

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >