10 do's en don'ts tijdens het zonnen


Marina Cluysen

Doen!

1. Laat je huid wennen aan de zon

Nu het zonnetje eindelijk daar is, wil je er natuurlijk 100% van genieten. Het is jij, je tuinstoel en de zon. Verder niets. Zalig, toch?! Maar niet zo slim. Je huid heeft nog niet kunnen wennen aan de zon. Houd daarom de tijd dat je in de zon zit beperkt en mijd de hete middagzon (tussen 11u00 en 15u00). Blijf de eerste dag een kwartier in de zon, de tweede dag een halfuur en de derde dag driekwartier. Ga nooit zonder zonnebrandcrème naar buiten; de kans op verbranding is groot zonder een goede zonbecherming.

2. Sporten in de vroege ochtend en avond


zonnen - sporten zomer
Tussen 11u00 en 15u00 uur is de zon het krachtigst. Op erg warme dagen blijft het tot in de vroege avond vaak warm en benauwd. Niet de beste omstandigheden om te sporten. Wil je je perse nog in het zweet werken? Sport dan in de vroege ochtend of late avond. Houd in je achterhoofd dat je het rustiger aan moet doen. Door de warmte is de kans op hitteaandoeningen, uitdroging en uitputting groter. Smeer je voor de zekerheid in met zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor, drink voldoende water en draag luchtige kleding. Ook een zonnebril of pet komen goed van pas.

3. Goede zonbescherming = smeren, smeren, smeren!

Smeer je in de zomer elke dag in met zonnebrandcrème en herhaal dit elke 2 uur als je de hele dag buiten bent. Gebruik voor je gezicht een dagcrème met een hoge zonbeschermingsfactor. Waarom? In de zomer is de Uv-straling het hoogst. Dat betekent dat onze huid in de buitenlucht constant blootgesteld wordt aan UVA- en UVB-stralen. Ook als het bewolkt is!

UVA-straling wordt niet tegengehouden door glas of wolken. UVA-straling geeft directe, maar tijdelijke verkleuring (pigmentatie) van de huid. Daarnaast dringt deze straling diep in de huid door. Bij overdaad kan hij erg schadelijk zijn. Het speelt namelijk een grote rol bij de vorming van kanker en huidveroudering. De UVB-stralen prikkelen op hun beurt de pigmentcellen en zorgen voor de vorming van melanine. Een overdaad aan deze stralen zorgt voor verbranding. Smeren dus!

4. Half uur voor het zonnen insmeren

Het duurt ongeveer een halfuurtje voordat zonnebrandcrème ingetrokken is en zijn werk doet. Smeer je dus tijdig in. Vergeet niet om elke twee uur opnieuw te smeren. Ook na het zwemmen en sporten is het verstandig om een nieuw laagje aan te brengen.

5. Verzorg je huid als je toch verbrand bent

Als je huid de neiging heeft om droog en ruw te zijn, voed hem dan met Crème Bioforce. Dit is een natuurlijke, vette crème op basis van wolvet, met verschillende heilzame planten zoals valkruid, goudsbloem, toverhazelaar, salie en heelkruid. De crème werkt helend en verzachtend en houdt de huid soepel. Zowel bij een ruwe, schrale als bij een droge en gevoelige, geïrriteerde huid.

Niet doen!

1. Wennen onder de zonnebank

Sommige mensen denken dat ze hun huid kunnen laten wennen, door wekelijks (of vaker!) onder de zonnebank te gaan. Dit zou ook goed zijn voor de aanmaak van vitamine D. Jammer, maar helaas is dit niet het geval. Onder de zonnebank word je sneller bruin, maar het geeft totaal geen bescherming en zorgt ook niet voor de aanmaak van vitamine D. Daar heb je toch echt de zon voor nodig.

2. In de zon zitten tijdens een antibioticakuur

Antibiotica komt in het bloed terecht, maar nestelt zich ook in de huidcellen. Wanneer je huid blootgesteld wordt aan de zon, kan het chemische component in het medicijn een (hevige) reactie uitlokken en de huid beschadigen. De huid is gevoelig, verbrandt snel of er kan hevige jeuk ontstaan. Antibiotica is een van de bekendste medicijnen die deze reactie kan uitlokken. In de internationale databank van bijwerkingen van medicijnen staan daarnaast nog eens ruim 250 geneesmiddelen waarbij ooit een reactie met zonlicht is beschreven. Lees dus altijd goed de bijsluiter als je medicijnen gebruikt.

zonnen - zonnebaden strand

3. Sporten in de brandende zon

Naarmate de zomer vordert, went ons lichaam steeds meer aan de temperaturen. Toch is het verstandig om niet te sporten bij temperaturen hoger dan 26 graden. Sport op deze dagen vroeg in de ochtend of laat op de avond. In de brandende middagzon loop je het risico op een zonnestreek, hittekramp of uitdroging. Het is daarom belangrijk om op warme dagen veel te drinken tijdens het sporten. Bij tekenen van misselijkheid, hoofdpijn, kramp, flauwte of duizeligheid moet je meteen stoppen met sporten en verkoeling zoeken.

4. Zonbescherming van vorig jaar gebruiken

Nog een halfvolle fles zonnebrandcrème over van vorig jaar? Zonde om weg te gooien natuurlijk. Let er wel op dat de houdbaarheidsdatum nog niet overschreden is. Ook belangrijk: hoe heb je de zonnecrème bewaard? Heeft hij vorige zomer hele dagen in de volle zon gelegen? Of heb je hem steeds op een koele en donkere plaats bewaard? In het laatste geval kan je hem nog prima gebruiken. Anders is weggooien de boodschap. Door hoge temperaturen gaat de werking van de crème namelijk snel achteruit.

5. Olie of eigen middeltjes gebruiken bij het zonnen

Een absolute afrader: insmeren met oliën als olijf-, zonnebloem- en kokosolie of een mengeling van baby-olie met citroensap. Het versterkt het bruiningsproces aanzienlijk, maar vergroot ook het risico om ‘aan te bakken’, oftewel: verbranden. Denk maar eens aan wat er gebeurt als je vlees bakt in olie. Er komt een lekker bruin, krokant korstje op. Dat wil je je huid toch niet aandoen?! Gevolg op lange termijn: een leerachtige, gerimpelde huid én een groter  risico op huidkanker.
zonnen - zon strand

Laatste wijziging op deze pagina: 11-04-2024

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >