A.Vogel Blog

Taal/Langue

fucus-vesiculosus-kelp

Geschiedenis

Kelp was al bekend in de tijd van de Romeinen. Zij gebruikten het bij gewrichtsproblemen. In de 16e eeuw werd het in het Oosten reeds aangeraden bij problemen door jodiumtekort.

Zuid-Engelse boeren gebruikten kelp als organische meststof en om de grond te verbeteren. Kelp kon ook dienen als veevoer en in tijden van schaarste aten de Engelse kustbewoners zelf ook zeewier als groente.

In de 18e eeuw werd blaaswier gebruikt bij problemen met luchtwegen, met de huid en bij klierproblemen. In 1862 ontdekte Duchene-Duparc het hoge jodiumgehalte en sindsdien wordt blaaswier gebruikt bij vetopstapeling (inwendig en uitwendig) en bij klierproblemen. Men heeft ook ontdekt dat bij mensen die aan de kust wonen, er veel minder problemen zijn met de halsklieren. Er zitten verder ook nog veel alginaten in kelp. Daarom is kelp geschikt om in de cosmetica en in de textielindustrie te gebruiken (vochtvasthoudende werking, zwellende werking, verhindert vochtverlies).

Naam

"Vesiculosus" komt van "vesiculosis" en dat is het latijnse woord voor "blaas". Dit slaat op de drijfblaasjes die men in het loof ziet.

 

Botanische eigenschappen

Dit is een winterharde plant die in kustzeewater met hechtwortels vastgehecht zit aan rotsen. Deze wortels zitten in een zwarte hechtplaat die een zwarte mat op de rotsen vormt. Deze mat kan tot 20 cm dik zijn. Het wier waaiert breed uit en kan tot 1 meter lang zijn. Het is afgeplat, zilt en slijmerig maar ook leerachtig, taai, buigzaam en slap. Het loof heeft een mooie olijfgroene kleur. Je ziet er een uitgesproken hoofdnerf in. Het is gaafrandig en regelmatig gevorkt. Er zitten ook kleine (erwt tot hazelnoot grootte), ovale, met lucht gevulde drijfblaasjes in de vliezige delen. Hiermee blijft het wier verticaal drijven in het zeewater. Aan de toppen van de vertakkingen komt een rossige of gelige slijmmassa vrij die mannelijke en vrouwelijke voortplantingscellen bevatten. De smaak van blaaswier is zout en slijmerig.

 

Voorkomen

Blaasjeswier groeit in de zee, aan de rotsige kusten van de zeeën van het noordelijk halfrond, vooral aan de Noord-Amerikaanse en West-Europese kusten van de Noord-Atlantische Oceaan, aan de Stille Oceaan en ook aan de kusten van het Kanaal en de Oostzee. Kelp groeit ook aan niet vervuilde kusten in het ondiepe zeewater, op rotsen, keien en aan de dijken tussen laag- en hoogwaterlijn. Blaasjeswier is niet hetzelfde als de reuzenkelp of Macrocystis pyriferae die aan de kusten van zuiderse zeeën groeit. Beide soorten hebben wel dezelfde werking.

 

Verwerking

Het loof of de thallus wordt verzameld in de vroege zomer. Best worden enkel de vastzittende stengels geoogst aan niet vervuilde kusten en daarna in de zon gedroogd. 

Inhoudsstoffen

  • Mineralen, vooral jodium.
  • Mucopolysaccharariden
  • Lipiden, waaronder de vetzuren EPA en AA
  • Sterolen en nog enkele andere stoffen zoals o.a. proteïnen,  aminozuren, mannitol en sorbitol, polyfenolen.

Werking van kelp op het organisme

  • Kelp heeft een stimulerende invloed op de halsklier.
  • Kelp verhoogt daardoor ook de basale stofwisseling en daarmee de vetverbranding.
Eigenschappen van kelp:
Kelp heeft vele eigenschappen die het menselijk organisme ondersteunen.
  • Bij inname ervan werkt kelp hongerremmend, slijmvliesverzachtend, zuiverend, remineraliserend, versterkend, mild vochtafdrijvend en stoelgangsbevorderend.
  • Verder helpt het om cholesterol te verlagen en heeft het een tonische werking op klieren.
  • Uitwendig gebruikt, bevordert kelp het lokale metabolisme en kan dus ondersteunend werken bij problemen met de huid of met de gewrichten.
  • Er zijn ook cosmetische toepassingen. Het is vaak een bestanddeel van badproducten en zepen. Het zit in crèmes en gels tegen overgewicht en sinaasappelhuid.
In de keuken:
  • gedroogd blaaswier wordt tot poeder vermalen en vermengd met gistextract of met sojasaus en dan aan soepen en stoofschotels toegevoegd.
  • blaaswier kan als groenten worden gegeten
Andere toepassingen:
  • Er zitten alginaten in kelp. Dit zijn geleermiddelen die van pas kunnen komen in de voedings-, textiel- en cosmeticaindustrie.
  • Het wordt verwerkt in veevoer.
  • Het zit in meststoffen en wordt gebruikt als grondverbeteraar vooral bij de aardappelteelt.  Dit vanwege het gehalte aan kaliumcarbonaat.

A.Vogelproducten met kelp

  • Herbamare Original kruidenzout van A.Vogel is een uitstekend en handig product dat elke dag kan gebruikt worden in de keuken. Met dit kruidenzout profiteert men van de goede eigenschappen van de 14 kruiden die erin verwerkt zitten, onder andere kelp (ook de Macrocystis pyriferae).
 
 

Printprint-icon

0 artikelen in winkelwagentje