A.Vogel Blog

Taal/Langue

Home / Klachten / Aambeien

Wat doen tegen aambeien?

11

Bij het behandelen van aambeien is het allereerst erg belangrijk dat je je voeding aanpast. Vezelrijke voeding zorgt ervoor dat je stoelgang vlotter verloopt, waardoor je minder hard moet persen tijdens het ontlasten. Daarnaast helpt het ook om meer water te drinken en voldoende te bewegen. Een aambeiengel of -spray verlicht snel de pijn!

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van mensen ouder dan 50 jaar reeds te kampen had met aambeien. En toch praten we er niet graag over. Wellicht schamen we ons omdat het een probleem is op een vervelende plaats. Ontdek hier wat je kan doen om aambeien te voorkomen én tips om aambeien te behandelen.

Wat zijn aambeien

Wat zijn aambeien?

Iedereen heeft aambeien. Een ander woord voor aambeien is hemorroïden. De kanalen aan het uiteinde van de darmen kunnen zwellen om de anus lucht- en lekdicht af te sluiten. Deze kanalen zijn de aambeien en die heeft dus iedereen. Wanneer het weefsel echter zodanig gezwollen en geïrriteerd is dat er sprake is van kriebels of een branderig gevoel, dan pas spreken we in de volksmond van een aambei. Soms noemt met deze klacht ook wel het speen. Het speen kan een vervelende aandoening zijn.

Inwendige en uitwendige aambeien

Aambeien kunnen zowel inwendig als uitwendig zijn. Eigenlijk beginnen aambeien altijd inwendig.

Inwendige aambeien liggen boven de sluitspier van de anus. Van buitenaf zijn ze dan niet zichtbaar of voelbaar. Ze kunnen echter wel naar buiten puilen door hard persen bij de ontlasting.

Uitwendige aambeien liggen ter hoogte van de sluitspieren en zijn van buitenaf wel zichtbaar en voelbaar. Ook deze aambeien puilen vaak uit bij het persen.

Hoe aambeien herkennen?

Hoe aambeien herkennen?

Deze zaken wijzen vaak op aambeien:

 • Kriebels rond de anus
 • Branderig gevoel bij het ontlasten
 • Verlies van vocht tijdens of na de stoelgang
 • Moeilijke stoelgang
 • Een bultje aan de wand van de anus
Aambeien oorzaak

Aambeien oorzaak

Aambeien worden vaak veroorzaakt door een hoge druk op de anus en de endeldarm. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij verstopping, zwangerschap en overgewicht.

Bij een moeilijke ontlasting gaan we vaak harder persen waardoor de druk op de aambeien nog verhoogt. Ook tijdens de zwangerschap en bevalling en in geval van overgewicht worden deze kanalen extra belast.

Wat doen tegen aambeien?

Als je aambeien hebt, wil je daar zo snel mogelijk van verlost zijn. Het kan namelijk erg pijnlijk zijn. Onderstaande tips helpen hierbij:

 • Zorg voor een evenwichtige voeding met veel vezels. Kies voor volkorenproducten, rauwe groenten en vers fruit. Dit helpt bij een vlotte stoelgang.
 • Drink voldoende water, anderhalve tot twee liter per dag. Indien je dit niet doet, hebben de vezels net het omgekeerde effect en krijg je last van constipatie.
 • Zorg voor voldoende beweging op regelmatige basis. Streef een gezond gewicht na. Er is immers een verband tussen overgewicht en aambeien. Daarrnaast zet je je spijsvertering in gang door te bewegen.
 • Neem goede stoelganggewoontes aan: ga naar het toilet wanneer je de aandrang voelt en pers niet als de ontlasting moeilijk gaat.
 • Vermijd langdurig toiletbezoek.
 • Hou een goede hygiëne aan. Gebruik zeker bij klachten water in plaats van toiletpapier.

Natuurlijke hulp bij aambeien

Naast bovenstaande tips, kan je ook gebruik maken van een aambeiengel of -spray. Deze verlichten de bestaande klachten snel. Het voordeel van de HemoClin-producten is het gebruiksgemak: dankzij de gebruiksvriendelijke applicator kan je de producten gemakkelijk én hygiënisch aanbrengen!

HemoClin aambeiengel

HemoClin aambeiengel voor de behandeling van inwendige aambeien en anale scheurtjes. Inwendige aambeien zijn aambeien die van buitenaf niet zichtbaar of voelbaar zijn. De kleurloze aambeiengel van HemoClin verlicht onmiddellijk symptomen als jeuk, irritatie en een branderig gevoel.

De gepatenteerde Bio-actieve Bacteriële Blokker neutraliseert schadelijke organismen en ondersteunt het natuurlijke proces. De gel is zeer handig in gebruik en hygiënisch aan te brengen door de gebruiksvriendelijke applicator.

Hemoclin aambeienspray

Hemoclin aambeienspray voor de behandeling van uitwendige aambeien, maar ook bij uitwendige anale scheurtjes. Uitwendige aambeien zijn van buitenaf zichtbaar of voelbaar. De kleurloze aambeienspray van HemoClin verlicht onmiddellijk symptomen als een branderig gevoel en kriebels.

De gepatenteerde Bio-actieve Bacteriële Blokker neutraliseert schadelijke organismen en ondersteunt het natuurlijke proces. De spray is makkelijk in gebruik en hygiënisch aan te brengen  op ieder moment van de dag.

Meer over aambeien?

Laatste wijziging op deze pagina: 14-10-2016

Volg A.Vogel op Facebook

Contact

Schrijf ons:

Of bel onze gezondheidslijn:
Maandag - vrijdag 09:00-17:00u
        

0 artikelen in winkelwagentje