A.Vogel Blog

Taal/Langue

Home / Indicaties / Vrij ademen

Vrij ademen

0

Zonder zuurstof geen leven. Iedere cel in jouw lichaam heeft namelijk zuurstof nodig om te kunnen functioneren. Maar waarom hebben we die zuurstof eigenlijk nodig? Eenvoudig gezegd is zuurstof nodig om opgenomen voedingsstoffen af te breken en om te zetten in bouwstenen en energie. Deze worden door je lichaam op hun beurt weer voor vele doeleinden gebruikt. En juist daarom is het zo belangrijk om vrij te ademen.

Hoe de ademhaling verloopt

De ademhaling is de start van een lange weg die ingeademde zuurstof aflegt. Ingeademde lucht bevat zo'n 20% zuurstof, uitgeademde doorgaans 14%. Dat betekent dus dat er een opname van 6% zuurstof plaatsvindt. In de tussentijd gaat de ingeademde lucht van de bovenste luchtwegen, naar de onderste luchtwegen tot uiteindelijk in de longblaasjes diep in de longen waar de uitwisseling van zuurstof, koolstof en andere stoffen plaatsvindt. 

Het belang van voldoende zuurstof

Voldoende zuurstof is van levensbelang, dat weten we allemaal. Ter illustratie: een mens kan zo'n veertig dagen zonder voedsel, maar zonder zuurstof houden we het niet langer dan een paar minuten vol. Zuurstof zorgt er immers voor dat de opgenomen voedingsstoffen, door middel van een verbrandingsproces, worden omgezet in energie. Om ons lichaam van de noodzakelijke zuurstof te voorzien, halen we ongeveer twaalf tot vijftien keer per minuut adem.

Waarom ademhalen door de neus?

De beste manier van ademhalen is via de neus. Maar waarom eigenlijk? De neus doet veel meer dan alleen lucht binnenlaten. Hij verwarmt, bevochtigt en zuivert de lucht. Dat is nodig, want een groot deel van het jaar is de ingeademde lucht te droog en vaak ook te koud voor de longen. Er zweeft bovendien nogal wat verontreiniging in de lucht. Denk maar aan stof, rook en miljoenen kiemen.

De neus dient als filter om de ingeademde lucht - iedere minuut zo'n tien liter - te zuiveren. Dat gebeurt als eerste door de neusharen en vervolgens door trilhaartjes in de bovenste laag van het slijmvlies aan de binnenkant van de neus en in de neusbijholten. Deze zorgen ervoor dat onder andere stofdeeltjes en bacteriën vermengd met slijm via de keelholte naar de maag verdwijnen en daar door het maagzuur worden verteerd. De neus scheidt per dag ongeveer een liter kleverig slijm af. Stofdeeltjes en bacteriën blijven in dit slijm steken. Elke twintig minuten produceert de neus een nieuwe slijmdeken. Door via de mond te ademen profiteren we niet van deze prachtige veiligheidsklep van het lichaam. Bovendien krijg je sneller een 'leren' tong.

Vrij ademen... soms een hele uitdaging

Een frisse neus halen kan zeker in het winterseizoen een hele uitdaging zijn. Met name als het weer koud en guur is, komen de bekende adviezen uit de oude doos weer te voorschijn; warm aankleden, niet in de tocht staan, niet met natte haren naar buiten… Toch blijft het belangrijkste advies: zorg voor een goede weerstand. Want daarmee houd je je luchtwegen en neus vrij.

Volop zuurstof tanken

Hoe zorg je ervoor dat je voldoende zuurstof opdoet?

  • Verlucht de ruimten waarin je werkt en woont regelmatig.
  • Gebruik de trap in plaats van de lift.
  • Doe aan lichaamsbeweging in de frisse buitenlucht. Fietsen en wandelen zijn uitstekend om zuurstof op te doen.
  • Let op je lichaamshouding, vooral als je zittend werk doet. Zit rechtop, met rechte schouders. Als je ineengedoken zit, kan je immers niet goed ademen.
  • Herhaal regelmatig volgende oefening: Adem via de neus langzaam in, tel tot vijf en neem dan zeven tellen de tijd om uit te ademen.
Volg A.Vogel op Facebook

Recente berichten

26.11.2015 door Marina Cluysen
Een verstopte neus verhelpen doe je zo!

19.11.2015 door Marina Cluysen
5 tips voor een gezonde lever

Meer over

Contact

Schrijf ons:

Of bel onze gezondheidslijn:
Maandag - vrijdag 09:00-17:00u
        

0 artikelen in winkelwagentje McAfee SECURE-sites bieden bescherming tegen identiteitsdiefstal, creditcardfraude, spyware, spam, virussen en online oplichting

Een ijzersterke weerstand? Zeker nu!