Overgang

Slapeloosheid in de overgang!


Marina Cluysen

En zo herkenbaar voor vrouwen in de overgang. Ongeveer 46% van de vrouwen heeft last van slapeloosheid in de overgang. Vandaag geef ik je enkele tips om hiermee om te gaan.

Ook ik ben nog een beetje moe terwijl ik deze blogpost uitschrijf. De omschakeling van winter- naar zomeruur laat duidelijk zijn sporen na. Dat ene miezerige uurtje slaap minder? Voldoende om mijn ritme volledig overhoop te gooien. Ook in mijn omgeving zie ik opvallend veel geeuwende mensen de laatste dagen.

Terwijl ik zo zit te geeuwen achter mijn computer, moet ik spontaan terugdenken aan mijn eigen slapeloosheid in de overgang. Ik kon echt uren wakker liggen. Starend naar het plafond in de duisternis. Of kijkend naar de wijzers van mijn wekker. Wanhopig zag ik de wijzers opschuiven; hoe verder ze verschoven, hoe minder slaap er mij restte. Wanneer mijn wekker ’s ochtends afging, leek het steeds alsof ik nog maar een half uurtje geleden in slaap was gevallen. De eerste maanden na de bevalling van mijn kinderen en de daarmee gepaard gaande vermoeidheid zaten toen ineens terug heel vers in mijn geheugen.

Slapeloosheid in de overgang - vermoeidheid

Wanneer ik nu vrouwen aan de advieslijn hoor zeggen dat ze zo slecht slapen sinds ze in de overgang zitten, kan ik niet anders dan medelijden hebben met hen. Een goede nachtrust is echt essentieel! Daarom verzamelde ik vandaag mijn allerbeste tips om slapeloosheid in de overgang tegen te gaan!

De oorzaak van jouw slapeloosheid in de overgang

Tijdens de overgang komt slapeloosheid vaker voor. Dit om verschillende redenen:

  • Je bioritme verandert. Met het ouder worden heb je gewoon minder slaap nodig. Daardoor val je moeilijker in slaap, word je veel wakker of ontwaak je heel vroeg.
  • Nachtelijke zweetaanvallen kunnen je nachtrust danig verstoren. Je wordt badend in het zweet wakker en moet daardoor soms zelfs je lakens vervangen in het midden van de nacht. Wanneer je achteraf eindelijk terug in slaap valt, is er al snel een uurtje gepasseerd. Ontdek wat je kan doen tegen opvliegers en nachtelijk zweten.
  • Vrouwen in de overgang hebben meer last van stress en onrustige gevoelens. De hormonale schommelingen brengen niet alleen lichamelijke, maar ook psychische veranderingen met zich mee. Daardoor kan je meer last krijgen van stress en een gevoel van onrust ervaren. Dit houdt je ’s nachts wakker.

Het belang van een goede nachtrust
Door dit slaapgebrek ben je overdag erg vermoeid, prikkelbaarder of sneller afgeleid. Het is dan ook erg belangrijk om jouw slaapproblemen aan te pakken. Goed slapen is namelijk nodig voor de goede werking van je immuunsysteem, je hormonale systeem, je zenuwstelsel, je mogelijkheid om met stress om te gaan en het goed functioneren van je hersenen.

Om te kunnen spreken van een goede nachtrust heb je gemiddeld 6 à 8 uur slaap nodig. Hoeveel slaap je echt nodig hebt, verschilt van persoon tot persoon.

Tips om slapeloosheid in de overgang tegen te gaan

Dé ultieme tip tegen slapeloosheid heb ik jammer genoeg niet. Iedereen is toch weer een beetje anders en wat voor mij goed helpt, helpt voor jou misschien helemaal niet zo goed. Daarom heb ik speciaal voor jou mijn allerbeste tips verzameld om slapeloosheid in de overgang tegen te gaan. Zo zit er hopelijk altijd wel eentje tussen die het voor jou doet!

1. Eet gezond

Door gezond te eten kan je jouw hormonen terug in balans brengen. Oestrogeen heeft een invloed op je droomslaap en progesteron op je herstelslaap. Daarnaast zorgt progesteron ervoor dat je slaperig wordt. Peulvruchten en gefermenteerde sojaproducten zijn een goed voorbeeld van slimme voeding om je slapeloosheid tegen te gaan.

2. Vermijd zware maaltijden voor het slapengaan

Eigenlijk moet je proberen om vier uur voor het slapengaan niets meer te eten. Op die manier vermijd je dat je met een volle maag gaat slapen. Je lichaam is in dat geval nog bezig met het verwerken van je maaltijd en kan zich niet focussen op je nachtrust.

3. Vermijd koffie, nicotine en alcohol

Dat je best geen koffie (en andere cafeïnehoudende dranken) drinkt voor het slapengaan, is logisch. Maar ook nicotine en alcohol hebben een negatieve invloed op je nachtrust. Liefst van al schrap je deze producten gewoon volledig uit je leven. Kan je dat echt niet? Bouw het gebruik ervan dan zoveel mogelijk af en vermijd het zeker in de avonduren voor het slapengaan.

4. Beweeg! 

Probeer overdag minstens 30 minuten in de frisse buitenlucht te bewegen. Na een middag flink in de tuin werken of sporten ervaar je vaak een soort aangename, ‘welverdiende’ vermoeidheid die in zekere zin ook met een soort van ontspanning gepaard gaat. Door die vermoeidheid val je heerlijk in slaap.

Door te bewegen maakt je lichaam serotonine aan, de voorloper van het slaaphormoon melatonine.

5. Ontspan je

Slapeloosheid in de overgang-ontspanning

Alsof de drukte van het dagdagelijkse leven nog niet voldoende is, brengt de overgang nog heel wat extra spanning en stress met zich mee. Daardoor is het ’s avonds soms erg moeilijk om de slaap te vatten terwijl allerlei gedachten en taken door je hoofd spoken. Zorg ervoor dat je voldoende tijd inlast om te ontspannen. Lees een goed boek, neem een lekker, ontspannend, warm bad of ga een half uurtje wandelen met de hond. Maakt niet uit wat je doet, als je er maar door ontspant. Je hoofd leegmaken is heel belangrijk!

6. Zorg voor ritme

Ga je steeds op een ander uur slapen en hou je ervan om in het weekend lekker lang uit te slapen? Dan maak je het jezelf alleen maar moeilijker. Een goed slaap- en waakritme is essentieel voor een goede nachtrust. Ga steeds rond hetzelfde uur slapen (je kan hier al eens een half uurtje tot een uur van afwijken) en probeer ook steeds op hetzelfde uur op te staan. Ook in het weekend. Op die manier train je je lichaam om moe te worden rond een bepaald tijdstip en om uitgeslapen te zijn in de ochtend.

Dormeasan forte: om goed te slapen en uitgerust wakker te worden

Dormeasan forte ondersteunt de nachtrust krachtig Dormeasan forte Nachtrust | A.Vogel Producten en draagt optimaal bij aan een uitgerust en fris gevoel overdag. Dormeasan forte is geschikt bij slaapproblemen, zowel bij slecht inslapen als slecht doorslapen.

Dormeasan forte werkt niet verslavend. Je kan er op ieder moment mee stoppen.

Zo. Dat waren mijn tips. Vooral nummer 6 was voor mij erg belangrijk om mijn slapeloosheid in de overgang tegen te gaan. Heb je zelf nog een goede tip? Laat het dan hieronder zeker even weten!

Meer lezen over de overgang

Laatste wijziging op deze pagina: 15-04-2022

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >