Overgang

Het effect van zout op overgangsklachten


Marina Cluysen

Enkele maanden geleden reisde ik naar Griekenland. Wat een prachtig land! Nu nog begin ik spontaan te dromen van de Griekse stranden, historische bezienswaardigheden en rijke fauna en flora wanneer ik de feta en Griekse yoghurt in de winkel passeer. De overheerlijke, plaatselijke keuken was dan ook een echte ontdekking! Tzatziki, Stifado, Mousaka, Soutzoukakia, Pastitsio, Souvlaki, … Stuk voor stuk overheerlijk! En afsluiten doe je natuurlijk met een stukje Baklava of een Loukoumades. ;).

overgang zout reis

Aan het genieten met enkele vrienden van de overheerlijke, Griekse keuken en cocktails en zon :).

Toen ik thuiskwam merkte ik echter dat mijn eigen kookkunsten me minder konden bekoren. Alles smaakte flauw in vergelijking met die heerlijke Griekse gerechten. In het begin dacht ik dat mijn heimwee naar Griekenland meespeelde. Maar na een tijdje besefte ik dat er meer aan de hand was…

Smaakmaker

Doorgaans let ik goed op mijn eten en zorg ik ervoor dat ik gezond en evenwichtig eet. Zout probeer ik zoveel mogelijk te vermijden. Maar als je op vakantie bent, kook je natuurlijk niet zelf. En dan ben je dus afhankelijk van de kok van dienst. En dat proefde ik dus toen ik thuiskwam. De Griekse koks hadden hun eten lekker op smaak gebracht door gebruik te maken van allerlei kruiden en smaakmakers. Waaronder voornamelijk zout. Lekker? Ja! Gezond? Iets minder natuurlijk. Op enkele weken tijd waren mijn smaakpapillen hier helemaal gewoon aan geraakt.
Gelukkig waren mijn smaakpapillen na enkele dagen terug ‘geacclimatiseerd’. Veel zout gebruiken tijdens de overgang doet namelijk wel wat met je lichaam. Zelf zit ik niet meer in de overgang, maar ik wil andere vrouwen toch graag waarschuwen!

overgang zout

Wat doet teveel zout met je?

Te veel zout veroorzaakt een hoge bloeddruk. Dat is algemeen geweten. Een plotse ‘zoutpiek’, bijvoorbeeld wanneer je chips eet, kan hartkloppingen en opvliegers veroorzaken.
Te veel zout kan ook bijdragen aan dehydratatie, wat op zijn beurt angstaanvallen, opvliegers, hartkloppingen en gewrichtspijnen kan veroorzaken. Sommige wetenschappers denken daarnaast dat dalende oestrogeenlevels tijdens de overgang ervoor zorgen dat vrouwen meer zoutgevoelig worden, waardoor zelfs kleine hoeveelheden zout al een negatief effect hebben op je algemene gezondheid.

Meest zoutrijke voedingsmiddelen

Zowat alle bewerkte voedingsmiddelen, kant-en-klaar maaltijden, sauzen, … bevatten heel veel zout. Ook drop, ontbijtgranen en tomatensaus!
Ben jij je bewust van hoeveel zout je dagelijks consumeert? En besef je hoeveel zout je daar nog eens aan toevoegt door je eten op smaak te brengen? Het is zeker de moeite waard om daar op te letten.
In dit lijstje vind je de 8 meest zoutrijke voedingsmiddelen.

Hoe kan ik mijn zoutinname verminderen?

Nu denk je misschien: ‘Allemaal goed en wel, maar hoe kan ik mijn zoutinname verminderen?’. Het beste wat je kan doen, is bewerkt voedsel vermijden. Daarnaast is het ook belangrijk dat je je eten zo weinig mogelijk bijkruidt met zout.
In dit artikel vind je nog enkele goede tips om je zoutverbruik te minderen.

Wist je trouwens al dat de zoutreceptoren in je lichaam zich afsluiten wanneer je veel zout eet? Dit doen ze uit zelfbescherming. Vandaar krijgen mensen soms het gevoel dat ze steeds meer zout op hun eten moeten doen, om iets te proeven. Het goede nieuws is wel dat deze receptoren ook weer ‘ontwaken’ als je een tijdje weinig of geen zout eet. Na enkele dagen zal je merken dat je zelfs kleine hoeveelheden zout in je voedsel proeft, en dat je minder zout nodig hebt om je eten op smaak te brengen.

Niet ieder zout is hetzelfde

overgang zout soorten

Niet iedereen is hetzelfde. En dat gaat ook op voor zout. Gewoon tafelzout is bijvoorbeeld het equivalent van wit brood: het is bewerkt en alle voedzame stoffen zijn er uit gehaald om het zout een appetijtelijke look te geven. Echt zout zoals zeezout, Keltisch zout of Himalayazout verschillen hier erg van. Deze zoutsoorten zijn ongeraffineerd en goed voor je gezondheid (in kleine hoeveelheden!).

Minder zout, meer smaak met Herbamare!

Herbamare kruidenzout van A.Vogel  is een heerlijke, 100% natuurlijke smaakmaker voor al je gerechten! Herbamare Original Kruidenzout De unieke smaak van Herbamare vindt zijn oorsprong in de traditionele bereidingswijze en de verse, biologische ingrediënten die gebruikt worden. Hierdoor onderscheidt A.Vogel Herbamare zich van elk ander kruidenzout.

Herbamare bevat zeezout, kelp en veertien verschillende verse, biologisch geteelde groenten, tuinkruiden en specerijen. Daarnaast is Herbamare rijk aan vitaminen en mineralen. Het is dus niet alleen extra lekker, maar ook gezonder dan ander (kruiden)zout!

Bovendien gebruik je minder zout als je kookt met Herbamare. De unieke samenstelling van Herbamare resulteert in een volle, pittige smaak. Daardoor heb je er minder van nodig om je eten te kruiden. Lekker gezond dus!

Uitgeputte bijnier
Een uitgeputte bijnier komt vaak voor tijdens de overgang. Dit kan ervoor zorgen dat je echt gaat verlangen naar zout. Als je merkt dat je echt zin hebt in zoute voedingsmiddelen en dat je het echt moét hebben op regelmatige basis, is het belangrijk dat je dit laat nakijken. Een uitgeputte bijnier kan verschillende overgangsklachten veroorzaken.

Wat gebeurt er als je te weinig zout eet?

Het lijkt onwaarschijnlijk, maar het omgekeerde kan ook gebeuren: je kan te weinig zout eten. Bijvoorbeeld tijdens de overgang; als je een zoutarm dieet volgt op doktersadvies of als je zelf besloten hebt om minder zout te eten. Dit kan een rol spelen in je overgangsklachten, zeker als je vaak last hebt van opvliegers. Wanneer je zweet, scheidt je lichaam namelijk zout uit. Hoe meer gedehydrateerd je bent, hoe erger dit wordt.

Als je dan sowieso al weinig zout eet, kan een tekort aan zout ontstaan, met symptomen zoals hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid en spierkrampen tot gevolg. Heb je last van deze symptomen en let je op je zoutinname? Ga dan naar je dokter en vraag hem/haar om je natriumwaarden na te kijken.

Meer weten

Laatste wijziging op deze pagina: 27-11-2019

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >