A.Vogel Blog

Taal/Langue

0 artikelen in winkelwagentje

 

A.Vogel blog – natuurlijk & gezond

Ziet je kind bont en blauw na het ravotten? Zo behandel je blauwe plekken

door Marina Cluysen, op 20 juni 2014, Huid
Ziet je kind bont en blauw na het ravotten? Zo behandel je blauwe plekken

Kinderen ravotten, spelen en maken plezier. Tot er eentje plots valt, zich stoot of ergens tegenaan botst. Met alle gevolgen van dien: tranen met tuiten, een blauwe plek of, nog erger, een bult tot gevolg. In principe is een blauwe plek een onschuldige aandoening die doorgaans vanzelf verdwijnt na een paar dagen. Maar natuurlijk zijn die bont en blauwe beentjes geen zicht en zo’n plek doet ook pijn. Om dit alles te verlichten, geven we je enkele tips om blauwe plekken te behandelen!

Handige hulpmiddeltjes waardoor blauwe plekken sneller genezen

Arnicazalf, blauwe plekken zalf

In de eerste plaats is een tubetje Arnicazalf onmisbaar in het EHBO-kastje als je kleine kinderen hebt. Breng de zalf direct aan op de gevoelige plek bij blauwe plekken, rode verkleuringen van de huid na een val, botsen of wanneer men het hoofd stoot. De Arnicazalf verzacht de pijn en zorgt voor een sneller herstel. Let op: de zalf tegen blauwe plekken mag enkel worden aangebracht op een gave huid, dus niet op een huid die open is.

Bloedvaatjes stimuleren

Dadelijk nadat zoon- of dochterlief zich gestoten heeft, kan je ijs leggen. De koude zorgt ervoor dat de bloedvaatjes samentrekken. Hierdoor wordt de blauwe plek minder groot en doet het minder pijn. Let op: leg het ijs niet direct op de huid, maar leg er een handdoek of washandje tussen. De dag nadat je ijs gelegd hebt, kan je er een warmtepack opleggen. Dit zorgt ervoor dat de bloedvaatjes opnieuw uitzetten, zodat de bloedcirculatie verhoogt.

Vitamine C

Om het genezingsproces te versnellen, kan je de vitamine C inname verhogen. Dit door meer groenten en fruit te eten dat rijk is aan vitamine C zoals aardbeien, sinaasappels en kiwi’s. Je kan ook je vitamine C inname verhogen door een supplement in te nemen. Doe dit tot de blauwe plek verdwenen is. Daarna stop je het best weer met het gebruik van extra vitamine C.

Blauwe plekken verzorgen: trucjes van oma

  • Leg dadelijk na het stoten of vallen een rauwe biefstuk op de blauwe plek
  • Druk de binnenkant van een bananenschil op de plek
  • Drenk een doek in water met appelazijn en leg het op de blauwe plek
  • Kneus een handvol peterselieblaadjes en leg ze op de blauwe plek. Doe er een drukverband rond.

Vaak last van blauwe plekken?

Krijg je gemakkelijk blauwe plekken? Dan heb je misschien een vitamine K-tekort. Deze vitamine speelt een belangrijke rol bij de bloedstolling. Een tekort kan dus leiden tot meer en sneller blauwe plekken. Om dit tekort aan te vullen, kan je extra vitamine K nemen. Hiervoor vraag je het best eerst advies aan je huisarts! Maar je kan ook vitamine K opnemen uit je voeding: groenten en fruit, vlees en vis, melkproducten, ….

Jouw reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een *

More in Huid
Te lang in de zon gezeten - Deze natuurlijke middeltjes helpen tegen zonnebrand
Te lang in de zon gezeten? Deze natuurlijke middeltjes helpen tegen zonnebrand

Je vergeten te beschermen tegen de zon? Net een minuutje te lang in de zon gelopen? Daar draag je nu...

Close