Gezonde voeding

Winterse gerechten voor een ijzersterke weerstand


Marina Cluysen

Gebruik wintergroenten

Wintergroenten zijn niet alleen goed voor het milieu, ook je gezondheid heeft er baat bij. Ze zitten boordevol vitaminen en mineralen. Typisch voor de winter zijn kolen, zoals wittekool, rodekool of savooikool. Ook witloof, knolselder, spruiten, schorseneren en pastinaak zijn ideale, gezonde wintergroenten.

Winterse recepten die je doen snakken naar meer

In je winterse menu kan je beginnen met een lekkere, winterse groentesoepSelderijsoep met dillezaadjes is dé ideale wintersoep. Knolselder is namelijk een wintergroente die vitamine B6, C en ijzer bevat.

Winterse voorgerechten

Vervolgens begin je aan het winterse voorgerecht. Niet iedereen is een grote fan van spruitjes, maar deze lauwe spruitjessalade met abrikoosjes en gebakken kalkoenreepjes zal toch veel mensen kunnen bekoren. En ook je gezondheid vaart er wel bij. Deze wintergroente bevat namelijk vitamines A, B1, C, kalium, magnesium en fosfor. Je kan deze salade als voorgerecht of als hoofdgerecht klaarmaken.

Hoe begin je eraan? Eerst en vooral verdeel je de spruitjes in aparte blaadjes. Blancheer deze blaadjes en laat afkoelen in ijswater. Snij de abrikozen in kleine stukjes en bak ze. Bak ook de kalkoenreepjes. Voeg daarna alles bij elkaar en warm het geheel op. Je gerecht is klaar om opgediend te worden! Je kan nog meedelen aan je gasten dat dit recept caloriearm, cholesterolvrij, glutenvrij en lactosevrij is.

Witloof, dé wintergroente bij uitstek

Tot slot kan je beginnen met het hoofdgerecht. Als het gaat over wintergerechten denken velen onmiddellijk aan het klassieke hoofdgerecht gegratineerde witloof in de oven. Deze bittere groente is goed voor de lever en bevat weinig calorieën, veel mineralen en een hoog kaliumgehalte. Witloof kan je op verschillende manieren klaarmaken: rauw, bakken, stomen, stoven of gratineren. Hou je niet van de bittere smaak van witloof? Snij dan de buitenste bladeren en het uiteinde eraf. Wil je afwisseling met de klassieker? Maak dan eens witloof met spinazie. In dit gezond en gemakkelijk recept kook je eerst het witloof gedurende 7 minuten. Haal het witloof daarna uit het kokend water en laat uitlekken in een zeef. Vervolgens trek je de blaadjes van het witloof een beetje los en leg je de spinazie er tussen. Leg tot slot deze witloofstronken in een ovenschaal, voeg de mengeling van olijfolie en kruiden toe en gratineer het in de oven. Smakelijk!

Meer lezen

Kruidenzout

Packshot Herbamare Original 250g

500g

€ 6,69

Meer weten

Herbamare Original

Heerlijk, glutenvrij kruidenzout met zeezout, bereid met verse groenten en kruiden. 100% natuurlijk!
Meer weten

Pittige kruidenzout

Packshot Herbamare Spicy 250g

250g

€ 5,15

Meer weten

Herbamare Spicy

Heerlijk kruidenzout met chilipeper voor al je gerechten die een pittige toets verdienen. 100% …
Meer weten

Laatste wijziging op deze pagina: 20-04-2022

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >