Weerstand

Wat zijn SUPERFOODS?

De ultieme handleiding


Marina Cluysen

Wat zijn superfoods?

Superfoods zijn natuurlijke voedingsmiddelen, zoals bessen, zaden, algen, groenten en fruit, die een positief effect op je lichaam hebben. Ze bevatten een grote hoeveelheid vitaminen, mineralen, enzymen, aminozuren en antioxidanten. Anders dan de meeste gezonde voedingsmiddelen, die 2 tot 3 gezonde eigenschappen bevatten, hebben superfoods vaak 12 of meer gezonde eigenschappen. Het is dus een verzameling van krachtige en voedzame voedingsmiddelen met een buitengewone hoeveelheid voedingsstoffen.

Waarom zijn superfoods belangrijk?

De hedendaagse voeding bevat steeds minder voedingswaarden. De nieuwe landbouwmethoden zijn daar de voornaamste oorzaak van. Bovendien is er een overvloed aan ongezonde voeding voorhanden en is ongezond eten nu eenmaal gemakkelijker dan gezond eten. We merken echter aan ons lichaam, aan onze huid, haren en weerstand, dat deze ongezonde voeding absoluut niet goed voor ons is. Dat is het moment waarop je het belang van gezonde voeding en vooral superfoods inziet.

De voordelen van superfoods

Elke superfood heeft zijn specifieke eigenschappen en dus ook enkele kenmerkende gezondheidsvoordelen. De basiskwaliteiten van de superfoods zijn een verbetering van de lichamelijke en geestelijke gezondheid, het toenemen van de fysieke weerstand en de verbetering van het immuunsysteem. Ze geven je heel wat energie en hierdoor voel je je beter in je vel. De superfoods staan eveneens bekend voor het verbranden van calorieën, omdat ze onze stofwisseling verbeteren. Ook het verjongen van je huid is een voordeel van superfoods, dankzij de antioxidanten en vitamine C die ze bevatten. Ze verminderen bovendien het risico op kanker en beschermen je hart.

Welke voedingsmiddelen krijgen de naam superfood?

De naam superfoods is overgewaaid uit Amerika en werd waarschijnlijk bedacht in marketingkringen. De verzamelnaam voor deze voedingsmiddelen maakt het echter gemakkelijk om alle supergezonde voedingsmiddelen onder één noemer te plaatsen. In de Europese Unie mogen enkel producten waarvan de positieve eigenschappen bewezen zijn, de naam “Superfood” dragen. Dat is wanneer er dus een grote hoeveelheid vitaminen, mineralen, goede vetten, enzymen… aanwezig zijn.

In een maatschappij waar mensen steeds vaker met diverse tekorten te kampen hebben, kunnen superfoods een goede manier zijn om deze tekorten sneller weer aan te vullen. Wilt dat dan zeggen dat zogenaamde superfoods echt beter zijn dan een gewone appel? Neen. Een gewone appel, gekweekt in voedzame grond, is ook rijk aan voedingsstoffen.

Superfoods zijn echt wel super, maar ze zijn niet per se beter dan alle groenten en fruit die wij nu al kennen. Volgens het Voedingscentrum is er dan ook geen gezondste groente of fruit, het gaat net om de variatie.

Welke superfoods zijn er?

Het lijstje met superfoods is enorm uitgebreid. Om het overzichtelijk te houden, zijn ze onderverdeeld in verschillende categorieën. Bij elke categorie vind je een zo uitgebreid mogelijk lijstje met de gezondste (en bekendste) superfoods!

Green superfoods

Green Superfoods - Groene Superfoods - Spinazie

Dit zijn de groene groenten die een hoge concentratie vitaminen, proteïnen, mineralen en gezonde bacteriën bevatten. Hiermee bedoelen we superfoods zoals tarwegras, gerstgras, spirulina, chlorella en groene bladgroenten zoals sla, spinazie, boerenkool en winterpostelein. Maar ook prei, broccoli en peulvruchten horen in dit rijtje thuis.

Fruit & noten superfoods

Fruit Superfoods - Granaatappel

Deze superfruits en –noten hebben gezonde eigenschappen die helpen bij het doden van (slechte) bacteriën. Het lijstje met voorbeelden is redelijk lang, maar hier zijn de belangrijkste: Acai bessen, bosbessen, veenbessen, Goji bessen, moerbeibessen, Granaatappel, Masui bes, maca, walnoten, rauwe cacao en kokosproducten.

Herb superfoods

Natuurlijk gezond - verse Echinacea 10 keer effectiever dan gedroogde variant

Onder deze superfoods vind je gezonde kruiden met een heleboel vitaminen. Ze hebben bovendien bijzondere medicinale eigenschappen. Enkele van deze superkruiden zijn brandnetel, aloë vera, echinacea, ginseng, duivelsklauw, gember, ginkgo biloba, goudsbloem, kurkuma, anijs en basilicum.

Overige superfoods

Honing als Superfood

Producten afkomstig van bijen zoals bijenpollen, honing en koninginnengelei behoren tot de superfoods. Daarnaast zijn er ook een heleboel zeewieren die beschouwd worden als superfoods.

De belangrijkste superfoods op een rij

Zoals je uit bovenstaande lijstje wel kan afleiden: er zijn een heleboel superfoods! We zetten de 5 belangrijkste superfoods met hun eigenschappen nog even voor je op een rij.

Acai bessen

Acai bessen als Superfood

De zoete Acai bessen hebben een paarse kleur en lijken op gewone bosbessen. De bes zit boordenvol antioxidanten, is rijk aan kalium en vezels en bevat een grote hoeveelheid vitamine C. Hierdoor geeft de bes je energie, zorgt ze voor een betere slaapcyclus en is ze enorm gezond voor je hart.

Goji bessen

Goji bessen als Superfood

Deze bes wordt ook wel Wolfberry fruit genoemd. Deze bessen helpen bij de vertraging van het ouderdomsproces. Hierdoor behoren Gojibessen tot de natuurlijke antiverouderingsmiddelen. Daarnaast bevat deze bes heel wat vitamine C en ondersteunt ze het immuunsysteem. Ook zorgen de Goji bessen voor een gezond hart en hebben ze een beschermende werking op de lever.

Hennepzaad

Hennepzaad als Superfood

Hennepzaad is gezond voor het hart en de hersenen. Het is een compleet eiwit en bevat omega-3 en omega-6 vetzuren. Hennepzaden bevatten ook mineralen zoals calcium, magnesium, zwavel, koper, kalium en fosfor. Rauwe hennepzaden zitten bovendien boordenvol antioxidanten, vitamine B, vitamine D en Vitamine E.

Chiazaad

Chiazaad als Superfood

Deze kleine zaden zitten boordenvol vitaminen, mineralen, vezels en eiwitten. Dankzij deze goede voedingsstoffen verlaagt Chiazaad de kans op botontkalking, is het goed voor hart- en bloedvaten, verbetert het de stoelgang en vertraagt het zaad het verouderingsproces. Door Chiazaad aan je voeding toe te voegen, heb je sneller een voldaan gevoel en kan je dus gemakkelijker afvallen.

Chlorella

Chlorella als Superfood

Deze kleine groene ontgifter is waarschijnlijk de krachtigste in zijn soort. Het is een eencellige zoetwateralg met super-eigenschappen. Het is onder meer rijk aan vitamines, mineralen, vezels, enzymen, eiwitten, astaxanthine,… De voornaamste eigenschap is de reinigende werking die Chlorella in het lichaam heeft.

Hoe eet ik superfoods?

Als je superfoods wilt eten, is het essentieel om de voedingsmiddelen in hun rauwe en oorspronkelijke staat te consumeren. Door de producten puur te eten, kan je de goede voedingsmiddelen van de producten ontdekken. Waarom dat zo belangrijk is? Tijdens moderne bewerkingsprocessen gaan er heel wat voedingswaarden en helende kwaliteiten van de producten verloren. Soms worden de bijzondere gezonde eigenschappen van superfoods in zo’n proces zelfs tot nul gereduceerd.

De enige manier om de natuurlijke eigenschappen te behouden, is door de superfoods te drogen en te verpulveren tot poeder.

Superfoods op elk moment van de dag

Je kan superfoods op elk moment van de dag eten. Het kan perfect als ontbijt, bijvoorbeeld sojamelk met haver en stukjes pure chocolade en enkele stukjes walnoot. Het middagmaal kan er als volgt uit zien: een geroosterd broodje met daartussen olijfolie, plakjes tomaat, een beetje knoflook. Als avondmaal kan je genieten van broccoli, spinazie of peulvruchten met bijvoorbeeld een lekkere portie quinoa. We zouden het haast vergeten: als tussendoortje kan je een groene appel, een sinaasappel, bosbessen of een handvol walnoten eten.

Superfoods recept

Spinazie smoothieSpinazie smoothie met yoghurt, mango en appel

Hoe gaan we te werk en wat hebben we nodig?

Ingrediënten:

  • Half bosje spinazie
  • 1 kop magere yoghurt
  • 1 appel
  • 1 mango (bevroren, in stukjes)
  • 1 eetlepel honing
  • 1 kop water of ijs

Alles in de blender en op de hoogste snelheid mixen. Geniet ervan en smakelijk!

Meer lezen over de weerstand

Weerstandscoach

Weerstandscoach

Ontdek ons ​​speciale weerstandsprogramma om jouw natuurlijke afweer dagelijks te verbeteren.

Schrijf je nu GRATIS in!

Laatste wijziging op deze pagina: 10-10-2022

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >