Dikke kont? Lekker gezond!

Wat zegt jouw lichaamstype over je gezondheid?


Marina Cluysen

Mooi nieuws om je dag mee te starten, toch?! Die ronde billen van jou zijn niet alleen mooi, ze wijzen ook nog eens op een goede gezondheid :-)! Uit onderzoek aan de universiteit van Oxford blijkt namelijk dat vrouwen met dikke billen minder last hebben van slechte cholesterol én dat ze minder kans lopen op diabetes en hartziektes. Bovendien zouden je billen ook mee verantwoordelijk zijn voor je intelligentie: er zitten namelijk meer omega-3 vetten in opgeslagen die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van je hersenen.

Je lichaamstype en je gezondheid

Niet gezegend met een mooi, pront achterwerk? Niet getreurd :-). Voor elk lichaamstype valt er immers wel wat te zeggen. Eigenlijk helemaal niet zo gek: afhankelijk van je lichaamstype sla je immers op andere plaatsen vet op. En de ene plaats is de andere niet. Dat wilt zeggen dat er goede en minder goede plaatsen zijn om vet op te slaan. Zit het bij jou goed? Of toch maar wat opletten? Ontdek hier wat jouw lichaamstype over je gezondheid vertelt!

Lichaamstype 1: de zandloper

lichaamstype-zandloper Vrouwen met een zandloperfiguur zijn in goed gezelschap. Zij horen namelijk thuis in het rijtje bij Beyonce, Marilyn Monroe, Sofia Vergara, … Hun mooie, volle billen en borsten geven hun lichaam een aantrekkelijke, zandloperachtige verhouding.

Bij dit lichaamstype is ‘evenwicht’ het belangrijkste. Wanneer alles mooi in balans is (je billen en borsten zijn goed gevuld, je buik is plat en je taille uitgesproken), is het vet in je lichaam ook mooi verdeeld.

Met een beetje vet is niets mis, maar te veel is uiteraard te veel. Mensen met een zandloperfiguur moeten er dan ook voor zorgen dat ze niet te veel vet gaan opslaan, want daar hebben ze genetisch gezien aanleg voor. En te veel vet brengt allerlei gezondheidsrisico’s met zich mee…

Lichaamstype 2: de peer

Dit lichaamstype staat bekend om z’n bredere heupen en uitgesproken billen. Bekende voorbeelden zijn Kim Kardashian, Shakira en Jennifer Lopez.lichaamstype-peer

Peervormige lichaamstypes hebben doorgaans een platte buik. De vetopslag situeert zich voornamelijk rond de billen. Zoals eerder gezegd heeft dit enkele gezondheidsvoordelen: minder slechte cholesterol en minder kans op diabetes en hartziektes. Maar er zijn ook nadelen aan verbonden: zo zouden vrouwen met een peervormig figuur meer kans hebben op osteoartritis (een niet-inflammatoire aandoening die de dragende gewrichten aantast).

Dit lichaamstype is erg veel voorkomend én beduidend gezonder dan het appelvormige lichaamstype.

Lichaamstype 3: de appel

lichaamstype-appelDe appel dus… Bij dit lichaamstype concentreert de vetopslag zich rond de buikzone. Bekende voorbeelden zijn Jennifer Hudson, Elizabeth Hurley en (verrassing!) Angelina Jolie. Deze sterren zijn echter gezegend met een resem personal coaches en koks die ervoor zorgen dat je amper iets van dat appelvormige figuur merkt. Enkel hun rechte taille verraadt hen een beetje.

Voor gewone stervelingen met een appelvormig lichaamstype is er minder goed nieuws: dit lichaamstype is het minst gezonde van allemaal. Vetopslag rond de buik zorgt voor een verhoogd risico op hartziektes, hoge bloeddruk en diabetes. Dit doordat vet dat rond de buik gesitueerd is, meer circuleert in je lichaam via je bloed. Daardoor blijft het vet niet ter plaatse (wat bij het peervormige lichaamstype veel meer het geval is), maar wordt je hele lichaam ermee geconfronteerd.

Lichaamstype 4: de banaan

Hoewel het misschien niet erg aanlokkelijk klinkt om vergeleken te worden met een banaan, is het toch een benijdenswaardig lichaamstype. Mensen met dit figuur zijn erg slank gebouwd en komen niet makkelijk bij. Maar daar schuilt meteen ook het gevaar in: mensen met een banaanvormig figuur zijn meer geneigd om minder op hun eten te letten. Je komt toch niet van bij, dus waarom jezelf dan die vette hap ontzeggen?

lichaamstype-driehoekMaar of je nu dik of dun bent, suikers en (slechte) vetten zijn nooit goed voor je. Ook slanke mensen kunnen immers last hebben van te veel cholesterol! Bekende banaantypes zijn Kate Hudson, Cameron Diaz en Nicole Kidman.

Dit lichaamstype is erg vergelijkbaar met dat andere bekende lichaamsfiguur: de ‘driehoek’. Zij zijn ook erg slank gebouwd, maar zijn doorgaans iets gespierder. Voornamelijk de schouders zijn erg uitgesproken, waardoor hun lichaamsvorm iets wegheeft van een omgekeerde driehoek. Renée Zellweger, Demi Moore en Naomi Campbell zijn bekende voorbeelden.

Kan je van lichaamstype veranderen?

Nu ben jij misschien een ‘appeltje’ en wil je veel liever een peer of een zandlopervormig figuur hebben? Helaas… Dit kan niet. Je lichaamstype is immers genetisch bepaald en dat kan je dus niet zomaar veranderen. Met andere woorden: hoe hard je ook op je eten let en hoeveel je ook sport, je kan er niet voor zorgen dat je lichaam vetcellen op een andere manier gaat opslaan.

Wat je wél kan doen? Het beste uit je lichaamstype naar boven halen! Eet gezond en gevarieerd en beweeg op regelmatige basis. Op die manier haal je het beste in jezelf naar boven. En zo zie je er stralend uit: vanbinnen én vanbuiten :-)!

Laatste wijziging op deze pagina: 26-06-2018

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >