A.Vogel Blog

Taal/Langue

0 artikelen in winkelwagentje

 

A.Vogel blog – natuurlijk & gezond

Wat mag je niet eten tijdens je zwangerschap?

door Marina Cluysen, op 15 januari 2015, Voeding
Wat mag je niet eten tijdens je zwangerschap?

Als je zwanger bent, mag je niet roken of drinken. Dat weet zowat iedereen. Maar ook het voedsel dat je eet, is bepalend voor de gezondheid van je baby. Ontdek welke voedingsmiddelen je op je menu moet zetten om je baby en jezelf van de nodige voedingsstoffen te voorzien, en wat je niet mag eten bij zwangerschap.

Zwangerschap en voeding

Zowel tijdens als na je zwangerschap is gezonde, gevarieerde en evenwichtige voeding belangrijk. Kies zoveel mogelijk voor verse en vezelrijke producten zoals groenten, fruit en volle granen. Start zeker niet met een dieet, want dan creëer je mogelijk een tekort aan essentiële voedingsstoffen en vitaminen. Zwangere vrouwen eten het best calciumrijke voeding zoals zuivelproducten. Ook foliumzuur (vitamine B11) is een belangrijke stof die je voldoende moet opnemen. Je vindt dit in versgeperst sinaasappelsap en groene bladgroenten zoals broccoli of spinazie. En vergeet niet om voldoende water te drinken!

Je vermijdt het best vetrijke maaltijden en fastfood. Ook geraffineerde producten zoals snoep, witte rijst en van wit meel bereide voedingsproducten schrap je beter van je menu.

Wat niet eten bij zwangerschap?

Volgende voedingsmiddelen mag je niet eten tijdens je zwangerschap, omdat ze het risico op listeriose of toxoplasmose verhogen.

  • Eet geen rauw vlees of orgaanvlees zoals lever.
  • Vermijd rauwe vis en rauwe schaal-en schelpdieren. Eet ook geen gerookte vis zoals gerookte zalm of haring. Eventjes geen sushi of oesters dus tijdens je zwangerschap. Vis die gebakken is, eet je het best maximaal twee keer per week. Sommige vissoorten (zoals tonijn, heilbot of zwaardvis) bevatten namelijk zware metalen zoals kwik. Wissel vette vis (zalm, haring, makreel, … ) af met magere vis (kabeljauw, tong, tonijn, pladijs, schelvis, … ).
  • Laat rauwmelkse kazen zoals brie, schimmelkazen en boerenkazen links liggen. Je drinkt ook beter geen rauwe melk. Alle vaste kazen en smeltkazen zijn daarentegen wel toegelaten.
  • Eet geen zelfgemaakte gerechten met rauwe eieren, zoals chocomousse. Koop je zo’n product in de winkel? Dan is er geen risico, omdat deze producten hittebehandeld zijn. Pas ook op met een spiegelei of zachtgekookt ei.
  • Was rauwe groenten grondig voor gebruik. Ga je buitenshuis eten? Neem dan geen risico en kies voor gekookte, gestoomde of gebakken groenten.
  • Eet zo weinig mogelijk voedingsmiddelen met kaneel, zoals kaneelstokken of bepaalde soorten speculaas.
  • Vermijd ook drop, want het bevat de bloeddrukverhogende stof glycyrrhizine.
  • Ook bij voedingssupplementen moet je nagaan of je ze tijdens je zwangerschap mag nemen.

 

Jouw reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een *

More in Voeding
Ecologisch leven begint bij je voeding
Ecologisch leven begint bij je voeding

Het klimaat redden, dat begint in je keuken. Door rekening te houden met de seizoenen, minder vlees te eten en...

Close