Weerstand

Voorkom een koortslip en verhoog je weerstand!


Marina Cluysen

Een koortslip of koortsblaasjes

Een koortslip of koortsblaasjes is een vrij onschuldige huidaandoening die veroorzaakt wordt door een virus. Meestal verdwijnt een koortslip vanzelf, maar toch kan een koortslip heel vervelend zijn. De blaasjes voelen immers pijnlijk aan en zijn bovendien niet mooi om te zien.

Een koortslip: de symptomen

Koortsblaasjes komen vrijwel altijd voor rond de rand van de lippen, vandaar de benaming ‘koortslip’. De komst van koortsblaasjes kan je herkennen door een tintelend, jeukerig of branderig gevoel ter hoogte van de lippen. Eén tot twee dagen later zie je een rode vlek verschijnen die snel daarna bedekt wordt met kleine vochtblaasjes. De blaasjes veroorzaken jeuk, een branderig gevoel en pijn. Vervolgens barsten de blaasjes open en ontstaan er kleine zweertjes. Die zweertjes drogen geleidelijk uit, waarna een korstje gevormd wordt dat nadien verdwijnt zonder littekens achter te laten.

Hoe wordt een koortslip veroorzaakt?

Een koortslip wordt veroorzaakt door een besmettelijk herpesvirus. Meestal gaat het om het herpes simplex virus type 1. Het herpes simplex virus type 2 veroorzaakt blaasjes ter hoogte van de slijmvliezen van de geslachtsorganen en kan eveneens blaasjes veroorzaken ter hoogte van de lippen of mond.

De meesten onder ons worden als kind besmet, wanneer we vele zoentjes en knuffels krijgen. Na de besmetting blijft het virus levenslang in het lichaam aanwezig. Ongeveer 80% van de bevolking zou drager zijn van het virus, maar de kwaal breekt slechts bij 20% van de besmette mensen door. Vooral in perioden van verminderde weerstand, zoals bij ziekte, stress of vermoeidheid zal het virus doorbreken en een koortslip veroorzaken.

Een koortslip voorkomen

Als je zelf een koortslip hebt, zorg er dan voor dat je niemand anders besmet. Zoen niet tot je koortsblaasjes volledig ingedroogd zijn en vermijd contact met een jonge baby. Raak de blaasjes zeker niet met je vinger aan en was je handen regelmatig. Was handdoeken en washandjes na elk gebruik.

Wil je het uitbreken van een koortslip bij jezelf voorkomen, ga dan na welke factoren bij jou tot een koortslip leiden. Dit verschilt van persoon tot persoon. Krijg je koortsblaasjes bij zonnig weer, voorzie dan een lippenzalf met zonnefilter.

Meer lezen over de weerstand

Weerstandscoach

Weerstandscoach

Ontdek ons ​​speciale weerstandsprogramma om jouw natuurlijke afweer dagelijks te verbeteren.

Schrijf je nu GRATIS in!

Laatste wijziging op deze pagina: 10-10-2022

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >