Neus

Verslaafd aan neusspray?

Zo maak je er komaf mee [Infographic]


Marina Cluysen

Hoe raak je verslaafd aan neusspray?

‘Hoe heb ik het zo ver laten komen?’ is misschien een vraag die door je hoofd spookt. De verslaving ontstaat doordat je in een vicieuze cirkel terechtkomt. In de meeste chemische neussprays zit de schadelijke stof xylometazoline. Deze stof doet de bloedvaatjes samentrekken, waardoor het neusslijmvlies dunner wordt. Dit zorgt ervoor dat je neus weer vrij is en je opnieuw gemakkelijk ademt. Wanneer je de neusspray echter langer dan vijf à zeven dagen gebruikt, ontstaat er een ‘rebound’-effect. Je neusslijmvlies zwelt nog meer dan voor de start van de behandeling, waardoor je opnieuw naar de neusspray grijpt. Dit proces herhaalt zich daarna telkens opnieuw, waardoor je eraan verslaafd raakt. Je legt bovendien de neusspray op verschillende plaatsen zoals in de auto of je handtas om zeker altijd een exemplaar bij te hebben.

Stappenplan om je neusspray verslaving te stoppen

Cinuforce neusspray + menthol neusverkoudheid en verstopte neus | A.Vogel ProductenHerken je jezelf? Dan is het tijd om daar verandering in te brengen en ermee te stoppen. De beste oplossing is om over te schakelen naar een natuurlijke neusspray zonder verslavend effect, zoals de A.Vogel Cinuforce neusspray + menthol. Volgend stappenplan helpt je bij de overstap:

  1. Spray minder (vb. 4 keer per dag in plaats van 5 keer).
  2. Start met een natuurlijke neusspray en spuit één keer per dag.
  3. Gebruik de natuurlijke neusspray en stop stap voor stap met de chemische neusspray.
  4. Gebruik enkel nog de natuurlijke variant.

Wil je liever onmiddellijk stoppen met de chemische neusspray? Dan zal je neusslijmvlies in het begin opzwellen en zal je moeilijk ademen. Daarna wordt je neusslijmvlies vanzelf weer dunner.

Een andere oplossing is stoppen per neusgat. Spuit in het ene neusgat nog de neusspray en stop ermee in het andere. Op die manier kan je nog altijd door één neusgat goed ademen. Wanneer je het andere laat ontwennen, kan je ook daar vrij ademen en ban je de chemische neusspray voorgoed uit je leven.

Tips om te stoppen met neusspray

Aangezien het niet gemakkelijk is om van een verslaving af te raken, stop je het best op een rustig moment. Start het stappenplan niet op een drukke werkdag, maar net voor het weekend. Geef niet op! In het begin lijkt het alsof de natuurlijke neusspray minder goed werkt. Je neus moet echter wennen aan de nieuwe neusspray, dus geef het even tijd.

Infographic Neusspray 

Meer weten over neus, keel en hoest

NIEUW Cinuforce forte + menthol

Cinuforce forte menthol neusspray neusverkoudheid DSSP

20ml

€ 9,99

Meer weten

Cinuforce neusspray forte + menthol

Verhelpt snel een verstopte neus. Laat het neusslijmvlies slinken. Zonder verslavende werking!
Meer weten

Laatste wijziging op deze pagina: 15-04-2022

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >