A.Vogel Blog

Taal/Langue

0 artikelen in winkelwagentje

 

A.Vogel blog – natuurlijk & gezond

Rustgevende warme dranken

door Marina Cluysen, op 27 november 2014, Tips van de herboriste
rooibos tea

Na een drukke dag is er niets fijner dan tot rust te komen op de zetel met een lekkere kop thee. Even geen gehaast, geen gezeur, tijd voor jezelf, … heerlijk genieten! Dat een kop kamillethee je snel helpt ontspannen, wist je waarschijnlijk al. Mag het eens wat anders zijn?

Gembermarmelade:

Gember wordt al eeuwen in de keuken gebruikt vanwege de heilzame en pijnstillende werking. Last van een zwaar hoofd? Gember helpt je snel weer tot rust te komen.
Verse gember geeft het beste resultaat. Er komen o.a. etherische oliën vrij uit de verse wortel die een verwarmend effect hebben op het hele lichaam. De combinatie met sinaasappelmarmelade, gemaakt van de bittere schil van sinaasappelen, voegt aan deze drank nog heilzame bio-flavonoïden toe. Deze drank is daardoor bijvoorbeeld ideaal bij een zwaar hoofd. Je maakt het als volgt:

Ingrediënten (voor 1 persoon):
* 1 cm verse gemberwortel
* 1 eetlepel biologische, fijne sinaasappelmarmelade
Bereiding:
Schil en rasp de gember en doe hem in een mok. Overgiet met water dat net gekookt heeft en laat 5 minuutjes trekken. Zeef de thee. Voeg dan de marmelade toe en roer goed tot deze is opgelost. Drink met kleine slokjes op. Je voelt je herboren!

Limoenbloesemmelk:

Spelen je hormonen op en voel je je vreselijk gespannen? Maak voor jezelf deze lekkere, ontspannende drank klaar met limoenbloesem en sojamelk.

Ingrediënten (voor 1 persoon):
1,25 dl sojamelk
* 1 zakje limoenbloesemthee
* ½ theelepel cacao
Bereiding:
Doe de sojamelk met eenzelfde hoeveelheid water in een pan en breng aan de kook. Leg het theezakje in een theeglas en giet de sojamelk erbij. Laat het trekken en verwijder het zakje. Strooi nu de cacao erover. De sojamelk helpt om hormonale schommelingen te neutraliseren. Limoenbloesem staat bekend om zijn rustgevende eigenschappen. De theobromine in de cacao helpt stress en angstgevoelens overwinnen.

Sinaasappel-kamilledrank:

Sinaasappel en kamille hebben een instant kalmerende werking op de hersenen. Probeer deze heerlijke, fruitige drank eens uit als je je opgejaagd en gestresseerd voelt en ’s avonds maar moeilijk tot rust kan komen.
Ingrediënten (voor 1 persoon):
* 1 theelepel gedroogde kamille of 1 zakje kamillethee
* 1 grote of 2 kleine sinaasappels
* 1 eetlepel oranjebloesemhoning
Bereiding:
Doe de kamille in een pan en giet er 1,25 dl kokend water over. Laat afgedekt vijf minuutjes trekken. Pers intussen de sinaasappelen uit. Zeef de kamille uit de thee en voeg het sinaasappelsap toe. Zet terug op het vuur en laat het nog eens goed warm worden (niet koken!). Giet de drank in een mok en roer er dan wat oranjebloesemhoning door.

Basilicum surprise:

Basilicum kennen we allemaal van de lekkere tomatensalade met mozzarella en basilicum. Maar basilicum kan ook als thee gedronken worden. Middeleeuwse kruidengeneeskundigen gebruikten basilicum tegen een zwaar hoofd en om de geest te stimuleren. Alleen al het ruiken van het aroma stimuleert het bewustzijn. Last van een dipje? Probeer dan deze eenvoudige basilicumthee.
De bijzondere oliën linalool en borneol die in de basilicum zitten, werken opwekkend op je gemoed maar ook sterk ontspannend en kalmerend. Ideaal na een grijze, sombere dag waarin alles wat tegenzat.

Ingrediënten (voor 1 persoon):
* 3 flinke takjes verse basilicum (hou 2 blaadjes apart om te garneren en serveer de thee in een mooie theetas)

Bereiding:
Doe de basilicumblaadjes in een pan en giet er 2,5 dl kokend water over. Afdekken en 15 minuten laten trekken. Zeven, in een mooie theetas gieten en garneren met de twee extra blaadjes basilicum. Klaar is je gezonde oppepper!

Dormeasan Hot Drink:

Dé garantie voor een goede nachtrust? Een lekkere tas Dormeasan Hot Drink! Het is een lekkere drank met vlierbessensmaak, samengesteld uit een krachtige formule van 5 rustgevende planten: valeriaan, passiebloem, haver, hop en citroenmelisse. Deze combinatie bevordert een gezonde nachtrust en helpt om fris en uitgerust wakker te worden. En je mag op beide oren slapen: Dormeasan Hot Drink werkt niet verslavend.

Ingrediënten (voor 1 persoon):
* 2 maatlepels siroop (1 maatlepel = 10 ml)

Bereiding:
De Hot Drink drink je best ongeveer een half uur tot een uur voor het slapen gaan. Los 2 maatlepels siroop op in een tas met 175 ml heet water en genieten maar!

Jouw reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een *

More in Tips van de herboriste
Young woman having bad cold
Kruidentheeën en winterkwaaltjes

Wanneer winterkwaaltjes de kop opsteken, kan een lekkere, warme drank helpen. Dankzij een doordachte combinatie van kruiden kan je een...

Close