Droge ogen

Pollen allergie

De oorzaak van hooikoorts symptomen


Marina Cluysen

Pollen als oorzaak van hooikoorts

De symptomen van hooikoorts worden veroorzaakt door een pollen allergie. Deze pollen zijn microscopische stuifmeelkorreltjes afkomstig van gras, bomen, bloemen en allerlei kruidachtige planten. De meeste pollen zijn tussen de 10 en 30 micron groot (één micron is een duizendste van een millimeter).

Hooikoorts heeft dus niets met hooi zelf te maken, maar de naam is afkomstig van de allergische reacties op de pollen die vrijkomen tijdens het hooiseizoen.

Soorten pollen die hooikoorts kunnen veroorzaken

Van de duizenden planten die hun pollen via de lucht verspreiden, zijn er slechts enkele honderden soorten die allergische reacties kunnen veroorzaken.

Wat betreft de boompollen zijn het de pollen van de berk die de meeste allergische reacties veroorzaken. Ook de pollen van de els en de hazelaar kunnen hooikoorts patiënten best vermijden. In het voorjaar hangen vooral de pollen van de els en de hazelaar in de lucht; in april gaan de berkenbomen bloeien.

Hooikoortspatiënten ondervinden doorgaans het meeste last van graspollen. Er bestaan ruim 150 grassoorten die allen hooikoorts kunnen veroorzaken. Onder meer Engels raaigras, kropaar, grote vossenstaart en timotheegras zijn grassoorten die na elkaar in bloei komen, waardoor de periode waarin graspollen in de lucht hangen relatief lang duurt. De eerste graspollen verschijnen begin mei.

Kruidenpollen die hooikoorts kunnen veroorzaken zijn bijvoet, zuring, weebree en ambrosia. Deze kruiden bloeien in de zomer of het najaar.

Pollenkalender

De hooikoortsperiode kan enkele weken tot enkele maanden duren, afhankelijk van de pollen waarop iemand allergisch reageert. Om te weten te komen welke pollen wanneer in de lucht hangen, kan je een pollenkalender raadplegen. Ook op de websites van verschillende metrologische instituten kan je snel en gemakkelijk opzoeken welke pollen er in de lucht hangen.

Tips om contact met pollen te vermijdenPollinosan Hooikoorts oogdruppels bij rode ogen | A.Vogel Producten

Als hooikoortspatiënt is voorkomen beter dan genezen. Daarom kan je Pollinosan Hooikoorts Oogdruppels op voorhand innemen om rode, branderige en jeukende ogen als gevolg van een pollen allergie te voorkomen.

Daarnaast is het aangewezen om zoveel mogelijk contact met pollen te vermijden. Ideaal is om tijdens het pollenseizoen met vakantie gaan naar de bergen of de zee. In juni kan je tevens naar Scandinavische landen trekken waar het pollenseizoen dan pas begint. Nadien kan je Zuid-Europa bezoeken, waar de hoogste concentraties pollen rond april en mei worden gemeten.

Kan je niet op vakantie gaan tijdens het pollenseizoen, dan is het raadzaam om bij ongunstige weersomstandigheden (warm, droog en winderig weer) zo veel mogelijk binnen te blijven met gesloten ramen en deuren. Vermijd bossen en weilanden, maai geen gras en ga niet kamperen of picknicken in de vrije natuur. Haal daarnaast geen boeketten bloeiende planten in huis waarop je mogelijk allergisch reageert. Sportievelingen sporten beter zo vroeg mogelijk in de ochtend en wassen de kleren liefst zo snel mogelijk na het sporten, want pollen kunnen aan de kleding hechten.

Meer lezen over droge ogen of hooikoorts

Hooikoorts

Pollinosan Hooikoorts Oogdruppels DSFL

10ml

€ 13,49

Meer weten

Pollinosan Hooikoorts Oogdruppels

Voor de behandeling van rode, branderige en jeukende ogen door hooikoorts.
Meer weten

Zeer droge of geirriteerde ogen

Oogdruppels Extra intensief DSFL

10ml

€ 15,49

Meer weten

Oogdruppels Extra Intensief

Helpt snel bij zeer droge, branderige of vermoeide ogen. Handig te doseren.
Meer weten

Laatste wijziging op deze pagina: 15-04-2022

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >