Bloedsomloop

Tips bij opgezwollen voeten en 5 andere gênante zomerkwaaltjes!


Marina Cluysen

In de zomermaanden kan je eindelijk genieten van het mooie weer tijdens jouw vakantiedagen. Jammer genoeg is de zomer ook hét moment waarop enkele kwaaltjes steevast de kop opsteken. Wij verzamelden de meest voorkomende en gênantste zomerkwaaltjes en geven je in dit artikel enkele tips om ze aan te pakken!

Opgezwollen voeten

Wanneer het zonnetje schijnt, mag het allemaal wat bloter. Je voeten en benen worden bevrijd van lange, donkere broeken en mogen mee genieten van de zon. Maar de hitte van de zomermaanden zorgt ervoor dat je enkels en voeten opzwellen. Daar sta je dan in je zomertenue, met voeten die dubbel zo dik zijn als normaal!

Opgezwollen voeten zijn een veelvoorkomend probleem wanneer de temperaturen stijgen. En voor diegenen die er last van hebben, wordt het ook als erg gênant ervaren. Daarom bedekken ze hun benen en voeten liefst zo snel mogelijk terug onder een lange broek en gesloten schoenen. Lekker zweten geblazen! Maar door ze te verbergen, doe je niks aan het probleem zelf.

Je voeten zwellen op onder invloed van de warmte: je aders zetten namelijk uit om zo je lichaamstemperatuur laag te houden. Door het uitzetten, is het echter moeilijker voor je aders om bloed terug te pompen naar je hart. Vocht blijft gevangen in je voeten en zorgt zo voor zwelling en ongemak.

Tips bij opgezwollen voeten

Een goede manier om opgezwollen voeten tegen te gaan? Je voeten omhoog leggen. Zo help je de zwaartekracht namelijk een handje, want op die manier kan het bloed makkelijker terugstromen naar je hart. Ga je even op de zetel liggen? Zorg er dan voor dat je voeten hoger liggen dan je hart! In bed kan je best een kussen onder je voeten leggen zodat ze ook dan omhoog liggen.

Opgezwollen-voeten-tips

Daarnaast is het een goed idee om jezelf koel te houden (zoek de schaduw op!), te blijven bewegen om je bloedcirculatie te stimuleren, veel water te drinken en op je voeding te letten (weg met zout en andere voeding die een vochtvasthoudend effect heeft).

Zweten

Zweten…Geen mens die er geen last van heeft. En zeker wanneer de temperaturen stijgen, ontkomt haast niemand eraan. Op zich is er niets mis met een beetje zweten: het is een slim trucje van je lichaam om af te koelen wanneer je lichaamstemperatuur oploopt.

Maar fijn is het niet… Zeker niet als je de zweetdruppeltjes over je rug voelt glijden of wanneer je amper je arm omhoog durft te steken vanwege je okselvijvers. Zweten wordt dan ook door de meeste mensen op nummer 1 geplaatst als meest gênante zomerkwaaltje.

Tips om minder te zweten

Ondanks dat zweten niets is om je over te schamen, geven we je toch enkele tips om het binnen de perken te houden. Wel zo fijn :)!

  • draag kledij in lichte, luchtige en ademende stoffen. Katoen, linnen en zijde zijn hier goede voorbeelden van. Ze laten je lichaam ademen waardoor je het minder snel te warm krijgt. Wissel ook regelmatig van kledij om storende luchtjes te vermijden! Losse kledij geniet de voorkeur boven spannende, strakke kledingstukken;
  • houd je oksels zoveel mogelijk vrij van haartjes. De haartjes houden vocht en bacteriën vast waardoor je sneller last hebt van een zweetgeur;
  • let op je voeding: vermijd het eten en/of drinken van cafeïne en alcohol. Zij verhogen je hartslag waardoor je sneller gaat zweten. Ook pikant voedsel schrap je best even van het menu.

Diarree

Diarree is vooral op vakantie een groot probleem. De lokale keuken stelt je darmen aardig op de proef! Heel vervelend natuurlijk als je om de haverklap het toilet met opzoeken. Zeker als er op je vakantiebestemming slechts weinig propere toiletten ter beschikking zijn! Daarnaast heb je sneller last van dehydratatie door diarree.

Om diarree te vermijden is het slim om zorgvuldig met voeding om te springen. Vermijd het eten van rauwe groenten als je op vakantie bent in een warm land, zorg ervoor dat je vlees goed doorbakken is en vermijd het drinken van kraantjeswater (ook in de vorm van ijsblokjes in je drankje!).

Als je toch last hebt van diarree is het slim om vezelrijk te eten in kleine beetjes: de vezels zorgen ervoor dat je stoelgang terug vaster wordt en houden het vocht in je lichaam. Ook zout is nu een goed idee aangezien dit ervoor zorgt dat je lichaam meer vocht vasthoudt. 

Zonnebrand

Niets fijner dan op een terrasje zitten in het zonnetje. Maar voor je het weet, ben je verbrand. Pijnlijk! En ook gênant, want die zonnebril die in je gezicht gebrand staat, is niet je beste ‘look’…
Om zonnebrand te voorkomen is er maar één oplossing: smeren, smeren, smeren! Ga nooit in de zon zonder zonnecrème te gebruiken. En vergeet niet om dit regelmatig te herhalen om het beschermend effect te behouden!

Opgezwollen-voeten-zonnebrand

Ben je toch verbrand? Dan kan je best gebruik maken van een goede, verkoelende aftersun die je huid diepgaand hydrateert.

Koortsblaasjes

Fel zonlicht is één van de uitlokkende factoren voor koortsblaasjes: de UV-straling doet deze blaasjes namelijk opwakkeren. En dat koortsblaasje gaat écht niet mooi samen met je zomerteint! Vermijden is de boodschap. Maar hoe doe je dat?

Vermijd ten eerste fel zonlicht op je gezicht door bijvoorbeeld een pet te dragen of door je gezicht in de schaduw te houden. Daarnaast is het slim om gebruik te maken van een lippenbalsem met een hoge beschermingsfactor tegen de zonnestralen.

Toch getroffen door een koortsblaasje? Echinaforce crème van A.Vogel werkt doeltreffend bij een koortslip en verlost je er snel van!

HooikoortsPollinosan Hooikoorts oogdruppels bij rode ogen | A.Vogel Producten

Nog zo’n vervelend zomerkwaaltje: hooikoorts. Niesbuien, een loopneus, rode, tranende en branderige ogen, … Stuk voor stuk symptomen van hooikoorts. Daar zit niemand op te wachten natuurlijk! En dat hoeft gelukkig ook niet, want de klachten zijn heel goed te verlichten. En, als je er op tijd bij bent, zelfs te voorkomen!
In deze infographic vind je enkele tips om ervoor te zorgen dat de pollen je niet in het oog krijgen.

Daarnaast kan je ook altijd gebruik maken van de A.Vogel Pollinosan Oogdruppels  om rode, tranende en jeukende ogen te bestrijden. De Pollinosan Hooikoorts Oogdruppels van A.Vogel zijn 100% natuurlijk en zorgen voor een snelle verkoeling en verlichting van rode, branderige en jeukende ogen. De oogdruppels zijn ook geschikt voor dragers van contactlenzen.

Meer lezen over de bloedsomloop

Vermoeide benen

Aesculaforce forte zware vermoeide benen DSFLTAB

50st

€ 21,39

Meer weten

Aesculaforce forte

Helpt snel bij zware benen. Zorgt voor het behoud van een goede circulatie in de benen.
Meer weten

Laatste wijziging op deze pagina: 13-02-2023

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >