Gezonde voeding

Recept kurkuma latte

Op je gezondheid!


Marina Cluysen

Zeker op koude dagen is een kurkuma latte heerlijk: de kurkuma heeft namelijk een verwarmend effect. Pure verwennerij: mezelf eventjes terugtrekken op de zetel met een kurkuma latte en een warm dekentje!

Kurkuma gezondheid

kurkuma-latte kurkuma

Maar ik kies niet alleen voor een kurkuma latte voor de smaak. Ook de gezondheidsvoordelen zijn het waard. Kurkuma (ook wel gekend als geelwortel) is een echte superfood. Met z’n oranje-gele kleur doet hij erg denken aan gember. Gerechten waarin je kurkuma verwerkt, krijgen overigens ook al snel dat mooie, gele kleurtje. Currysaus bv. dankt z’n gele kleur grotendeels aan kurkuma (het hoofdingrediënt van curry).

Maar ik had het dus over die gezondheidsvoordelen van kurkuma. Meervoud inderdaad, want ze zijn écht talrijk! Houd je vast voor het lijstje :)…

Kurkuma:

  • helpt bij spijsverteringsproblemen;
  • werkt reinigend;
  • mensen die veel kurkuma eten (dagelijks zo’n 1.5 à 2 gram per dag) lopen minder risico om kanker of Alzheimer te ontwikkelen;
  • werkt ontstekingsremmend;
  • pijnstillend;
  • verlaagt je cholesterol;
  • verhoogt je weerstand;
  • werkt tegen overgewicht;
  • goed voor je huid (reinigt en ontgift);
  • beschermt tegen candida-infecties;
  • helpt bij beginnende keelpijn.

Zijn heilzame werking dankt kurkuma aan 3 verschillende, gele pigmenten (curcuminoïden) die in de kurkumawortel aanwezig zijn. Zij werken immers ontstekingsremmend en zijn natuurlijke antioxidanten. Curcumine, eén van de drie pigmenten werkt bovendien ook antiviraal.

Recept kurkuma latte

Op de blog van Groenemonster.com ontdekten we dit superlekkere recept voor kurkuma latte. Dat wilden we jullie niet onthouden :-):

Nele van groenemonster.com: "Als je een beetje de foodtrends volgt, heb je zeker al gehoord van kurkuma latte of 'gouden melk'. Het is een heerlijk, zoet drankje op basis van plantaardige melk dat op smaak wordt gebracht met allerlei kruiden. Het kruid dat er zo'n mooie, gele kleur aan geeft, is kurkuma. Kurkuma staat bekend als een natuurlijke ontstekingsremmer en heeft een antioxidante werking. Het perfect drankje dus om regelmatig te drinken tijdens de koude maanden."

kurkuma latte-recept

Ingrediënten (voor 1 grote kop kurkuma latte)

  • 300 ml plantaardige melk: ik gebruik in dit recept rijst-kokosmelk.
  • 1 tl ahornsiroop of andere plantaardige siroop
  • 1 tl kurkuma: te verkrijgen bij de supermarkt.
  • Halve tl gemberpoeder
  • 1/4 tl vanillearoma of vanillepoeder
  • 1/4 tl kaneelpoeder
  • Snuifje peper (zorgt ervoor dat de kurkuma beter opgenomen wordt)

Recept

Meng alle ingrediënten in een steelpan.

Zet dit op een middelhoog vuur en blijf roeren tot de kurkuma latte goed opwarmt en begint te schuimen. Je kurkuma latte is nu klaar om te serveren.

Tip! Let op dat de melk niet begint te koken. Blijf roeren en haal de steelpan van het vuur net voor het kookpunt bereikt wordt.

Gember gezondheid

kurkuma latte-gember

Ik verwees hierboven al even naar gember. Deze grillig gevormde wortels vind je in elke supermarkt. Oorspronkelijk uit India afkomstig en nu door vrijwel iedereen gekend maar nog niet door iedereen gebruikt. Maar wel door jou, als jij bovenstaand recept voor de kurkuma latte uittest. Zeker niet vergeten toe te voegen trouwens, want gember en kurkuma lijken niet alleen op elkaar qua uiterlijk.

Ook op vlak van je gezondheid delen ze enkele kenmerken. Gember werkt immers verwarmend, prikkelend, conserverend, zuiverend, digestief, … .

Schol! Op je gezondheid!

Over Groene Monster

Smoothie bowl - Nele Groene monsterNa een vegetarische periode schakelde Nele in 2015 over naar een volledig veganistische levensstijl. In het begin was het zoeken naar wat ze wel en niet kon eten, maar nu tovert ze in een handomdraai lekkere, plantaardige maaltijden op tafel. Omdat Nele zo gebeten is door de veganistische kookmicrobe, besloot ze een eigen blog te starten om anderen te inspireren. Et voilà, www.groenemonster.com was geboren!

Hier vind je allerlei plantaardige en gezonde receptjes. Neem zeker een kijkje, want haar prachtige foto’s doen je ongetwijfeld watertanden :-)!

Meer tips om gezond te eten

Koffievervanger

Packshot Bambu 100g

200g

€ 7,69

Meer weten

Bambu

100% natuurlijke, cafeïnevrije koffievervanger gemaakt van cichorei, Turkse vijgen, tarwe, gemoute …
Meer weten

Laatste wijziging op deze pagina: 29-07-2020

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >