A.Vogel Blog

Taal/Langue

0 artikelen in winkelwagentje

 

A.Vogel blog – natuurlijk & gezond

Kruiden planten: zo begin je aan je kruidentuin!

door Marina Cluysen, op 5 mei 2015, Kruiden en planten
Kruiden planten

De zomer is weer in aantocht! En dat is hét ideale moment om je kruidentuin aan te leggen. Kruiden zijn gezond, lekker en helpen je bovendien bij allerlei kwaaltjes. Dus waar wacht je nog op? Ontdek onze tips en ga aan de slag!

Zo’n groot aanbod kruiden, hoe te kiezen?

Bepaal welke kruiden je het lekkerst vindt en met welke kruiden je het liefst kookt. Ga ook op zoek naar de voordelen die deze kruiden bieden. Zo heeft basilicum een positief effect op je spijsvertering én is het gemakkelijk te gebruiken in de keuken. Dat maakt van basilicum een ideale keuze. Denk er wel aan dat je dit kruid voldoende water moet geven.

Ook koriander heeft een positief effect op je gezondheid. Zo is het goed tegen buikkrampen en te veel maagzuur, en het bevordert je spijsvertering. De kracht van dille? Dit kruid bevordert je vertering en heeft een rustgevend effect. Tijm helpt dan weer bij verkoudheden en hoest, en is positief voor je immuunsysteem. Daarnaast zijn ook rozemarijn, bieslook en munt echte aanraders om aan je kruidentuintje toe te voegen.

Hoe maak je je eigen kruidentuintje?

Koop je zaden in een goed plantencentrum. Plant je kruiden in de tuin in volle grond of in een kweekbak. Heb je geen tuin? Plant je zaden dan in bloempotjes en zet ze binnen. Zet je kruiden wel op een zonnige plaats, want kruiden hebben warmte en veel licht nodig. Kruiden overleven in een voedselarme grond, maar voeg af en toe wat compost toe om het hele jaar door een goede oogst te hebben.

Koken met kruiden

Deze kruiden hebben niet alleen een positief effect op je gezondheid, ze zijn ook gemakkelijk in je gerechten te verwerken. Om optimaal te genieten van je kruidentuintje geven we je nog enkele gezonde recepten mee.

  • Maak eens volkorenpasta met rucola, kerstomaatjes, zelfgemaakte pesto (met je zelfgekweekte basilicum natuurlijk) en werk af met nog enkele basilicumblaadjes.
  • Wil je een frisse smaak toevoegen aan je gerechten? Kies dan voor bieslook! Voeg het toe aan je slaatje of maak eens een gevulde aardappel met ei-bieslooksaus klaar.
  • Ook dille geeft een speciale smaak aan je gerecht. Bereid bijvoorbeeld zalm met dille of een selderijsoep met dillezaadjes.
  • Gebruik tot slot je eigen muntblaadjes in je dessert. Ze geven een frisse toets aan je nagerechten. De perfecte afsluiter? Maak een verse muntthee klaar, want dit kruid bevordert de spijsvertering.

Jouw reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een *

More in Kruiden en planten
reuzenberenklauw
Mooi maar gevaarlijk. Kijk uit!

Giftige planten Wandelschoenen aan, de kinderen en de hond mee en hop een paar uurtjes struinen door bos en hei!...

Close