A.Vogel Blog

Taal/Langue

0 artikelen in winkelwagentje

 

A.Vogel blog – natuurlijk & gezond

Koken met de seizoensgroenten van oktober

door Marina Cluysen, op 6 oktober 2015, Voeding
seizoensgroenten

Gezond, lekker én goedkoop koken? Dat doe je met seizoensgroenten! Seizoensgroenten hebben altijd een volle smaak en zijn minder duur dan de andere groenten in het groenteschap, omdat ze lokaal geteeld worden. Dat maakt seizoensgroenten trouwens ook milieuvriendelijk. Benieuwd welke groenten in oktober op hun best zijn en welke gerechten je ermee kunt klaarmaken? Laat je inspireren door onze recepten!

De seizoensgroenten van oktober

Deze groenten mogen in oktober zeker niet ontbreken op je boodschappenlijstje:

Aardappelen, andijvie, artisjok, aubergine, bleekselder, bloemkool, broccoli, Chinese kool, courgette, groene selder, groene kool, knolselder, koolrabi, kropsla, paddenstoelen, paprika, pastinaak, pompoen, prei, prinsessenbonen, raap, raapstelen, radijs, rammenas, rode biet, rodekool, savooikool, schorseneren, snijbonen, spinazie, spitskool, spruiten, tomaat, uien, veldsla, venkel, warmoes, witlof, witte kool en wortelen.

Ja, daarmee kun je heel wat aanvangen!

seizoensgroenten

Recepten met seizoensgroenten

Wat eten we vandaag? Drie gemakkelijke gerechten!

1. Oktoberse groentesoep

Heb je wortelen, uien, prei, knolselder en aardappelen in huis? Op een halfuurtje tijd maak je er de heerlijkste groentesoep van!

2. Salade van groentjes en quinoa

Kook 150 gram quinoa gedurende twaalf minuten in 300 ml water. Snijd de broccoli, paprika en courgette in stukjes. Laat de broccoli koken en stoof de courgette en paprika met wat olijfolie. Voeg de quinoa en groenten samen. Overgiet met olijfolie en voeg kruiden, zoals Herbamare Original, toe. Smullen maar!

3. Ratatouille

Ratatouille is een typisch Provençaals gerecht van gestoofde groentjes en smaakt heerlijk bij een stukje vlees, kip of vis. Ben je geen vlees- of viseter? Met wat pasta, rijst, gebakken aardappeltjes of een stukje brood erbij, smaakt je ratatouille net zo lekker.

Dit heb je nodig voor vier personen:

  • 5 tomaten
  • 2 courgettes
  • 1 aubergine
  • 3 uien
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 eetlepel verse tijm
  • 1 eetlepel rozemarijn
  • 2 eetlepels olijfolie
  • peper en zout

Zo maak je het klaar:

  • Hak de courgettes en de aubergine in fijne blokjes.
  • Laat de blokjes bruinen in een kookpot met wat olijfolie.
  • Snij de paprika’s in grove stukken en voeg ze toe aan de pot.
  • Pel en ontpit de tomaten. Snij ze daarna in grove stukken en doe ze in de pot.
  • Snij de uien grof en pers de look.
  • Voeg de uien, de look, de tijm, de rozemarijn toe.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Laat  een halfuurtje sudderen op een zacht vuur en roer af en toe om.

Smakelijk!

Jouw reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een *

More in Voeding
koffie
Wereldkoffiedag: drink jij te veel koffie?

Koffie: de één komt de ochtend niet door zonder, de ander heeft er een afkeer van. De laatste jaren is...

Close