Slaap

Ik kan niet slapen, hoe komt dat?


Marina Cluysen

Waarom kan ik niet slapen?

De meest voorkomende oorzaak van een slaapprobleem is vaak dat de biologische klok ontregeld is. Dit komt meestal door een verstoord slaapritme. Er zijn namelijk 2 types slapers: uilen en leeuweriken. Ga je liever laat naar bed en kom je ’s morgens langzaam op gang? Dan ben je een ‘uil’. De biologische klok van een uil loopt langzamer dan de 24 uren in een dag. Ga je daarentegen liever vroeg naar bed en sta je graag vroeg op? Dan ben je een ‘leeuwerik’. Dit wil zeggen dat je biologische klok sneller loopt dan de 24 uren die in een dag zitten.

Daarnaast is de oorzaak van slecht slapen niet altijd duidelijk. Het slaapprobleem kan een lichamelijke of geestelijke oorzaak hebben. Dat je niet kan slapen is vaak te wijten aan stress, nervositeit of een slechte slaaphygiëne. Ook is het mogelijk dat je niet kan slapen door geluidsoverlast, te veel licht, te veel of te weinig eten.

Tips om goed te slapen

Ga slapen als je lichaam moe wordt

Zorg dat dit dagelijks rond het zelfde tijdstip is, zo creëer je een gezond slaapritme. Dit geldt ook voor het opstaan, sta dagelijks rond hetzelfde tijdstip op, ook in het weekend. Zo breng je je biologische klok terug in orde.

Doe door de dag geen dutjes!

Zo is je lichaam moe op het moment dat je moet slapen. Probeer ook niet bij te slapen of slaap in te halen. Dit heeft geen enkel nut, het ontregelt bovendien je biologische klok.

Ontspan voor je gaat slapen

Door stress en nervositeit slaap je minder goed. Als je ontspant, doe dit niet met koffie, thee of een alcoholische drank, hier wordt je eerder opgewonden dan rustig van en dat wil je natuurlijk niet vlak voor het slapen gaan.

Slaap in een donkere kamer waar geen geluidsoverlast is.

Desnoods doe je oordopjes in tijdens het slapen.

Kan je nog niet slapen?Dormeasan forte nachtrust | A.Vogel Producten

Probeer dan eens Dormeasan forte nachtrust. Een 100% natuurlijk product met een natuurlijke werking die je nachtrust optimaliseert.

Schrijf je in voor de A.Vogel Slaapcoach

Bovendien kan je ook samen met de A.Vogel Slaapcoach werken aan je nachtrust. Schrijf je vandaag nog gratis in en ontvang meteen interessante tips om beter te slapen en uitgerust wakker te worden!

banner-slaapcoach

Meer lezen over slaap en stress

Laatste wijziging op deze pagina: 15-04-2022

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >