Het gezond leven lijstje


Marina Cluysen

Gezonde voeding: lekker eten en gezond leven gaan hand in hand

Dat chocolade, taarten en ijsjes lekker zijn, hoeven we je vast niet vertellen. Dat ze helaas niet zo gezond zijn, wist je vast ook al. Omdat gezonde voeding essentieel is om je lichaam gezond te houden, beperk je beter de hoeveelheid vetten en suikers die je eet. Een snoepje op tijd en stond kan zeker, maar gezonde voedingswaren zoals groenten en fruit zijn onontbeerlijk in een gezond voedingspatroon. Enkele voorbeelden van gezonde voedingswaren zijn:

  • Groenten, zoals broccoli, tomaten, wortelen, selder, spinazie, ...
  • Fruit, zoals appel, meloen, druiven, ananas, kiwi, ...
  • Volkorenproducten en granen, zoals bruin brood, volkoren rijst en pasta, rogge, gerst, quinoa
  • Mager vlees en vis, zoals kip, kalkoen, kabeljauw, ...

Gebruik bij het koken steeds gezonde vetten zoals olijfolie, en kies bij voorkeur voor natuurlijke zoetstoffen zoals ahornsiroop of honing. Eieren en melkproducten zijn gezond, maar gebruik ze met mate. Gezond eten is trouwens goed voor je huid, dus dankzij gezonde voeding ga je er ook nog eens knapper uitzien. Als dat niet mooi meegenomen is!

Beperk je zoutgebruik

Een schepje zout op de aardappelen, een goed gekruide steak met peper en zout,... we zijn gewend om heel wat zout te eten. Het is immers gemakkelijk te gebruiken en geeft smaak aan zowat elk gerecht. Toch is zout niet zo gezond. Je zou maximaal 6 gram zout per dag mogen eten, maar dat is moeilijk omdat er in allerlei kant-en-klare voedingsmiddelen al heel veel zout verwerkt zit! Gelukkig kan je ook lekker koken met allerlei andere (gezonde) kruiden, denk maar aan tijm, basilicum, rozemarijn, enz. Zeezout is bovendien gezonder dan keukenzout. Ook barbecue-marinades kan je eenvoudig zelf maken met weinig zout.

Dankzij deze tips vermijd je een opgeblazen gevoel

Een gezond leven begint met gezonde voedingsmiddelen, maar het verminderen van je porties is minstens even belangrijk. Veel mensen hebben immers de neiging om snel en veel te eten. Het gevoel van verzadiging komt echter met wat vertraging dus als je snel eet, loop je meer kans om je te overeten. Ook een opgeblazen gevoel is niet gezond. Het ontstaat door een teveel aan darmgassen. Enkele tips om een opgeblazen gevoel te vermijden en in het algemeen gezonder te eten:

  • Eet langzaam en kauw goed
  • Vermijd ongezond eten, zoals verzadigde vetten en geraffineerde suiker
  • Stop tijdig met eten. Het verzadigingsgevoel treedt pas op na 20 minuten waardoor je je al snel overeet.
  • Drink niet te veel koffie, alcohol of bruisende dranken

Wie gezond wil leven, drinkt best veel water

Gezond leven en gezond eten gaat niet alleen over voeding, wat je drinkt is ook belangrijk! Het is aanbevolen om dagelijks ongeveer twee liter water te drinken. Tijdens het sporten of op warme dagen moet je natuurlijk meer drinken om je vochtbalans op peil te houden. Verder zorgt water er voor dat je lichaam gezuiverd wordt. Zeker doen dus!

Sporten en bewegen: goed voor lichaam en geest

Naast gezond eten is voldoende bewegen van cruciaal belang voor wie gezond wil leven. Jongeren moeten minstens een uur per dag bewegen, voor volwassenen ligt het minimum op 30 minuten per dag. Dat hoeft niet echt sporten te zijn: ook de trap nemen, naar de bushalte wandelen, van je werk naar huis fietsen of het gras maaien tellen mee. Best haalbaar dus! Regelmatig bewegen verbetert de algemene conditie van je spieren, gewrichten en beenderen en verkleint het risico op hart- en vaatziekten.

Meer bewegen: kies de juiste activiteit

Wil je graag gezond leven en dus meer bewegen, maar weet je niet goed hoe je dat aanpakt? Begin dan met meer beweging te integreren in je dagelijks leven en ga te voet naar de supermarkt of parkeer je auto in een uithoek van de parking zodat je verder moet stappen. Ook gewoon een wandeling maken doet wonderen voor je conditie.

Toch liever echt sporten? Kies dan zeker een sport die je graag doet en die bij je past. Inspiratie nodig?

  • Individuele sporten: fitness, wandelen, joggen, fietsen, ...
  • Groepssporten: tennis, badminton, danslessen, zumba, voetbal, basketbal, volleybal, …

Ook al lijkt de sporthal in de winter aanlokkelijk, buiten sporten is veruit het gezondste. Voor hooikoortspatiënten kan dat in de zomer echter moeilijk zijn. Laat je allergie je echter niet tegenhouden om te sporten in de buitenlucht, er zijn immers oplossingen voor hooikoorts.

Bereid je voor op het sporten

Welke sport je ook kiest, bewegen draagt altijd bij tot een gezonde levensstijl. Slim sporten is wel de boodschap. Overbelast jezelf dus niet en voorkom stijve spieren achteraf. Dat doe je onder andere door een goede warming up te doen en je sportsessie af te sluiten met enkele stretchoefeningen.

Gezonder leven dankzij een goede nachtrust

Niet alleen wat je overdag doet en eet is belangrijk voor een gezond leven. Ook voldoende slapen speelt een rol. Een gezond voedingspatroon en een flinke portie beweging helpen om beter te slapen. Kan je toch nog niet goed slapen? Lees dan zeker onze tips voor een betere nachtrust even door. Een gezond leven begint immers bij een heerlijke nachtrust, gezond eten en voldoende bewegen!

Laatste wijziging op deze pagina: 06-07-2020

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >