Het geheim van slanke mensen


Marina Cluysen

1. Slanke mensen diëten niet

"Nee duhhh, dat hebben ze ook helemaal niet nodig!" hoor ik je denken. Dat klopt ook wel. Maar het gaat vooral om het feit dat ze niet stilstaan bij wat ze allemaal in hun mond stoppen. Ze nemen echt weleens een gebakje of wat lekkers. Maar ze staan daar verder niet bij stil. Hoe anders is dat als je op dieet gaat: je maakt goede voornemens en doet alle koeken en snoep de deur uit. In je koelkast pronken alleen groenten, fruit en andere gezonde kost.

Allemaal goed en wel natuurlijk, maar door jezelf op een strikt dieet te zetten, gaan je hersens meteen in verzet. Wat?! denken ze, mag ik nu ineens die chocoladereep niet meer? Dat zullen we nog weleens zien! Met als gevolg dat je ondanks de nodige wilskracht vroeg of laat zwicht en dan ook meteen doorslaat.  Als je jezelf niets ontzegt en over het algemeen gewoon gezond eet, dan is de kans op (vr)eetbuien veel kleiner. Gematigdheid, kleine stappen en ruimte voor “zondigen” brengen je sneller en dichter bij je streefgewicht dan welk dieet ook.

2. Slanke mensen bewegen meer

Het geheim van slanke mensen - beweging

Sommige mensen zijn van nature veel beweeglijker dan anderen. Dat zit hem in de kleine dingen. Ze praten bijvoorbeeld meer met hun handen, nemen makkelijker de trap dan de lift en lopen liever een rondje in de lunchpauze dan dat ze op kantoor zitten. Ze bezitten een natuurlijke bewegingsdrang. Al die kleine beetje tellen al snel op, waardoor ze elke dag aanzienlijk meer calorieën verbranden.

Zoek elke dag naar mini manieren waarop je meer kan bewegen. Je auto wat verder parkeren, een sprintje trekken voor de trein ook al ben je op tijd, enkele kniebuigingen terwijl je aan het koken bent, een paar keer de trap op en af lopen, ... Kleine moeite, groot resultaat.

3. Slanke mensen eten langzamer en stoppen als ze vol zitten

Ook weer zo’n inkoppertje, maar onderschat hem niet. Stoppen wanneer je vol zit of blijven door eten tot je bord leeg is, maakt een groot verschil. Wist je namelijk dat als je gaat eten, je hersenen pas na twintig minuten een seintje krijgen of je maag vol zit of niet? Schrok je je maaltijd naar binnen, dan is de kans groot dat je veel meer eet dan je daadwerkelijk nodig hebt. Weer in contact komen met je verzadigingsreflex is 1 van de beste dingen die je kunt doen om je gewicht te beheersen. Dus eet langzaam, leg je mes en vork regelmatig neer, eet van kleine borden en zet de pannen niet op tafel. En stop wanneer je vol zit; je zult zien dat je ook toekomt met een veel kleinere portie.

4. Slanke mensen bereiden de meeste maaltijden zelf

Het geheim van slanke mensen - verse maaltijden

Kook je vaak met pakjes en zakjes en kies je voor kant en klare sauzen? Komt je lunch regelmatig uit het bedrijfsrestaurant, ken je het aanbod bij het tankstation op je duimpje en kunnen ze in de frituur je vaste bestelling probleemloos aanvullen? Grote kans dat je op die manier flink wat suiker en overtollige calorieën binnenkrijgt. Vergelijk jouw eigen lunchtrommeltje maar eens met dat van je slanke collega. Hoogstwaarschijnlijk heeft die elke dag een degelijk, zelfgevuld broodtrommeltje bij zich met daarin een gezonde lekkernij. Vreselijk saai, maar daardoor loopt deze collega wel minder kans op een aanvaring met de snoepautomaat. Neem de controle over wat je binnenkrijgt en maak het gros van je maaltijden zelf. Op internet vind je talloze tips over het zogenaamde ‘preppen’ van je eten.

5. Slanke mensen maken tijd voor voldoende ontspanning

Wat komt er op de laatste plaats als je gestrest bent en de deadlines je om de oren vliegen? Helaas vaak je voeding. In plaats van een verse maaltijd te bereiden, ben je in tijden van stress vaak geneigd even snel wat in elkaar te flansen of iets te halen. De stresshormonen laten je ook nog eens snakken naar snelle suikers en zoute, krakerige snacks. Slanke mensen besteden steeds aandacht aan hun maaltijden en nemen altijd de tijd om verse, gezonde voeding te bereiden. Volg hun voorbeeld en maak je maaltijden ook bij stress een prioriteit. Of beter nog: geef stress geen kans en las voldoende tijd in voor ontspanning!

Laatste wijziging op deze pagina: 18-09-2018

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >