A.Vogel Blog

Taal/Langue

0 artikelen in winkelwagentje

 

A.Vogel blog – natuurlijk & gezond

Herfstgerechten: 3 weerstandsverhogende recepten

door Marina Cluysen, op 4 oktober 2016, Voeding, Weerstand
Plats d'automne

Het is weer voorbij, die mooie zomer. Na een moeizame start hebben we dit jaar gelukkig toch nog kunnen genieten van een flink aantal zomerse dagen, met zelfs in september nog enkele hele mooie uitschieters. Maar dan gaat het ineens snel. De dagen worden korter, kouder en grijzer. En hop: daar zijn ineens ook die eerste verkoudheden weer. Tijd dus om je weerstand te versterken! Deze 3 herfstgerechten zijn perfect voor een ijzersterke weerstand.

De natuur is toch iets moois. Hij geeft en geeft, zonder amper iets terug te vragen. En ook nu, wanneer de herfst in aantocht is, geeft de natuur ons weer alles wat we nodig hebben. De groenten van het herfstseizoen zijn immers echte immuunboosters. Zo zorgen knolselderij, pompoen en rode biet ervoor dat je moeiteloos de seizoenswisseling aankan. We zetten de 3 lekkerste herfstgerechten voor je op een rij.

Herfstgerechten – Recept 1: Knolselderij met geroosterde kip

Hoofdgerecht voor 4 personen – Bereidingstijd: 15 minuten

Herfstgerechten - knolselderij met geroosterde kip

Knolselder staat meestal niet in het lijstje met favoriete groenten van de meeste mensen. Het robuuste uiterlijk en het nodige snijd- en hakwerk kan je ervan weerhouden het regelmatig te eten. Maar wist je dat deze knol bol staat van de vitamine C? En die vitamine C doet wonderen voor je weerstand. Volop eten dus, deze herfst. Knolselderij en kip zijn een magisch duo en dat proef je in dit heerlijke herfstgerecht.

Ingrediënten:

1 knolselderij
2 appels
4 stengels bleekselderij
100 ml magere plattekaas
1 citroen
Olijfolie
1 theelepel kerriepoeder
Herbamare en peper
2 kipfilets
1 theelepel gemalen komijn
50 gram walnoten
Groene sla

Bereiding:

Het verwijderen van de schil van de knolselderij is een gevaarlijk klusje. Safety first! Snijd een plak van de onderkant af zodat de kool niet meer rolt. Nu kan je met een scherp mes veilig de schil verwijderen. Doe dat van boven naar beneden. Snijd de knol in dunne plakken en daarna in dunne reepjes.

Blancheer de reepjes kort in kokend water. Dompel ze vervolgens in ijskoud water om ze knapperig te houden.

Snijd de appels in reepjes en de bleekselderij in halve maantjes. Meng samen in een ruime kom.

Verwarm de kerrie in een beetje olijfolie (dit ‘myoteren’ zorgt ervoor dat het aroma optimaal vrijkomt). Meng de kerrieolie in een kommetje met citroenzeste en citroensap, plattekaas, zout en peper tot een frisse dressing.

Halveer de kipfilets, smeer ze in met komijn en rooster ze op middelmatig vuur in een koekenpan in een scheutje olijfolie. Rooster de walnoten ook op middelmatig vuur.

Meng de salade door elkaar en serveer hem met warme stukjes kipfilet en de knapperige warme noten.

Herfstgerechten – Recept 2: Russische Borscht

Voorgerecht voor 2 à 4 personen – Bereidingstijd: 45 minuten

Herfstgerechten - borscht

De biet is een echte topper als het gaat om het versterken van je weerstand. En heel veelzijdig. Zo gaat de grondachtige smaak heel goed samen met cacao, bijvoorbeeld in een smoothie. Ook maak je er in handomdraai een lekkere salade, soep of andere herfstgerechten van. Zoals in dit makkelijke gerecht van onze A.Vogel collega Rachel Foyle uit de UK.

Ingrediënten:

1-2 liter water
200 gram rode bieten
200 gram witte kool
2 grote wortelen
150 gram uien
1 prei
2 theelepels rode bietensap (biologisch)
5 theelepels Molkosan
1-2 eetlepel(s) Herbamare Bouillonbasis of 1 bouillonblokje
Zure room
Een takje peterselie om te garneren

Bereiding:

Schil de rode bieten, uien en wortelen, en hak ze fijn. Snijd de witte kool en prei in repen. Kook de groenten zachtjes.

Voeg het water en de Herbamare Bouillonbasis of het bouillonblokje toe aan de groenten, en laat 30 minuten sudderen. Voeg de Molkosan en het rode bietensap toe.

Serveer in kommen en garneer met zure room en peterselie.

Herfstgerechten – Recept 3: pompoen kokos curry

Hoofdgerecht voor 4 personen – Bereidingstijd: 35 minuten

Herfstgerechten - pompoen kokos curry

In het rijtje herfstgroenten mag de pompoen natuurlijk niet ontbreken. Pompoen is rijk aan betacaroteen; een voorloper van vitamine A. En vitamine A is van belang voor je immuunsysteem. Deze curry is lekker met quinoa of zilvervliesrijst (Basmati).

Ingrediënten:

1 eetlepel (kokos)olie
1 grote ui, in stukken gesneden
1 grote pompoen, in stukken gesneden
1 rode peper, in stukken gesneden
2 eetlepels tomatenpuree
400 ml kokosmelk
Snuifje Herbamare
Verse koriander voor de garnering

Bereiding:

Verwarm de olie in een grote pan. Bak de ui, en voeg de pompoen en rode peper toe. Voeg de tomatenpuree toe, roer de kokosmelk erdoor, en breng aan de kook.

Laat 20 minuten sudderen, of tot de pompoen zacht is. Als de saus te dik wordt, kun je water toevoegen. Kruiden met Herbamare en zwarte peper, en garneren met koriander.

Meer weten over gezonde voeding?

Gezonde snacks-nieuwsbrief gezonde voedingAlles weten over gezonde voeding? De zin en onzin van suiker, zout, vetten, gluten, … in je eten?

Schrijf je dan vandaag nog in voor onze nieuwsbriefspecial rond “Gezonde voeding”. Je ontvangt deze gratis nieuwsbrief ongeveer 4x per jaar. Bovendien werken we exclusieve en gezonde gerechten uit, helemaal in het teken van de special.

Jouw reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een *

Reacties

  • De Haes Ingrid, 55 dagen geleden

    Gezonde voeding

    • Marina Cluysen , 50 dagen geleden

      Hallo Ingrid,

      Ik zie je reactie hierboven, maar ik kan er niet goed aan uit. Wil je graag ingeschreven worden op onze nieuwsbriefspecial rond gezonde voeding?

      Groetjes,
      Marina

      • gerda, 9 dagen geleden

        ja ik wil het wel eens proberen gezonde voeding kan niet slecht zijn he thx !

  • Ann Mertens, 54 dagen geleden

    Gezonde voeding.

    • Marina Cluysen , 50 dagen geleden

      Hallo Ann,

      Ik zie je reactie hierboven, maar ik kan er niet goed aan uit. Wil je graag ingeschreven worden op onze nieuwsbriefspecial rond gezonde voeding?

      Groetjes,
      Marina

  • Roger Strubbe, 51 dagen geleden

    Voedig.weerstand

    • Marina Cluysen , 50 dagen geleden

      Goedemorgen Roger,

      Ik zie jouw reactie hierboven, maar ik kan er niet goed aan uit. Kan ik je ergens mee helpen :)?

      Groetjes,
      Marina

  • Hermans Roger, 40 dagen geleden

    Hoe stress en weerstand verbeteren
    ? Wat is goed tegen klierkoorts en zona?

    • Marina Cluysen , 36 dagen geleden

      Hallo Roger,

      Voor een betere weerstand is het belangrijk om gezond te eten en vaak in de frisse buitenlucht te bewegen. Gezond eten betekent veel verse groenten, vers fruit, volkorenproducten, zure zuivel en veel water drinken. Suikerrijke voeding vermijden en gezonde vetten gebruiken. Als extra ondersteuning is er Echinaforce met vitamine C om elke dag gedurende de winter in te nemen. Dit helpt ook allemaal goed tegen klierkoorts, want een goede weerstand maakt je weerbaarder.

      Bij zona gelden dezelfde maatregelen maar je kan als extra ondersteuning ook nog kruidenthee van Solidago, rozenbottel, jeneverbes en rozenbottel drinken. Solidago en rozenbottel stimuleren de nieren en verbeteren de eliminatie van afvalstoffen. Ook is het goed om de voeding licht te houden: zout vermijden en eiwitarm eten. Vermijd vlees, kaas en eieren. Bij zona liefst alleen vruchten eten in combinatie met tarwe, gierst of gerstvlokken en veel wortelsap drinken. Natuurlijke zetmeelproducten mogen ook gegeten worden. Uitwendig kan deppen met een extract van citroenmelisse en goudsbloem de jeuk en pijn verlichten. Verder is Ginseng een goed supplement om de zenuwen te ondersteunen. Je kan bijvoorbeeld ook kiezen voor Echinaforce vitaal. Dit bevat rode zonnehoed voor de weerstand, spirulina dat zuiverend werkt en Ginseng tegen vermoeidheid en om het herstel van de zenuwen te bevorderen.

      Bij klierkoorts en zona is het aangeraden om veel te rusten, geen zware dingen te tillen en niet zwaar te sporten. Tegen stress: lees de blog met tips voor een goede stressbeheersing en neem als extra ondersteuning Passiflora complex forte. Dit maakt rustig zonder de concentratie te verstoren en zonder gevaar op gewenning.

  • Van mol rita, 36 dagen geleden

    Gezonde voeding

    • Marina Cluysen , 36 dagen geleden

      Goedemorgen Rita,

      Wil je graag ingeschreven worden op onze nieuwsbriefspecial rond gezonde voeding?
      Laat maar iets horen, dan doen we het nodige :)!

      Gezonde groeten,
      Marina

  • De Thaey Huguette, 30 dagen geleden

    Gezonde voeding

  • Nancy bauwens, 26 dagen geleden

    Gaarne had ik de gezonde recepten opgestuurd gekregen.
    Dank je

    • Marina Cluysen , 25 dagen geleden

      Goedemorgen Nancy,

      Ik heb het even voor je nagekeken en je staat ingeschreven op onze nieuwsbrief ‘gezonde voeding’. Op onze website vind je trouwens nog veel gezonde recepten: http://www.avogel.be/recepten

  • Lea Persoons, 12 dagen geleden

    Nieuwsbrief gezonde voeding

  • More in Voeding, Weerstand
    zwangerschap voeding
    Gezonde voeding tijdens je zwangerschap

    Tijdens de zwangerschap mag je bepaalde voedingsmiddelen niet meer eten. Denk maar aan rauwe vis, kazen op basis van rauwe...

    Close